Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur. Salat ve selam Hz. Muhammed (sav)'in, alinin, ashabının ve kıyamete kadar bu yolu takip edenlerin üzerine olsun.
Aziz okurlar, meseleye başımdan geçen bir olayla giriş yapmak istiyorum. Bundan birkaç yıl önce bir Kur'an kursunda birkaç arkadaşla beraber Kur'an dersi veriyorduk. Tabi buraya gelip ders alan öğrenciler içerisinde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri vardı.

Bir ara liseöğrencilerinin dikkatimizi çeken bir davranışları oldu. Bu öğrenciler Kur'an kursunun bahçe kapısının önüne geliyor ama içeri girmiyorlardı. Kapının önünde belli bir süre bekledikten sonra içeri giriyorlardı. Tabi biz de durumu anlamaya çalışıyor ve araştırıyorduk. Aradan belli bir süre geçtikten sonra kapı önünde beklemelerinin sebeb-i hikmetini anladık ve duruma oldukça üzüldük. Tabi ben bunları yazarken siz de gençlerin kapı önündeki beklemelerine dair tahminlerde bulunmuşsunuzdur mutlaka. Meğer kursa komşu olan bir evde internet varmış ve şifresiz olan bu evin interneti de kursun kapısında çekiyormuş. Tabi bu gençlerin bazılarının elinde akıllı telefon, bazılarının elinde okulun verdiği tabletler bulunuyordu.

Dediğim gibi bu manzara bizi üzmüştü. Çünkü şifresiz olan wi-fi gençleri Kur'an'dan uzaklaştırmış ve gençlerin Kur'an kursuna girmesine engel olmuştu. Tabi en önemlisi de gençlerin İslami hassasiyetlerini zedelemiş ve onların dikkatini dağıtmıştı. Ben buradan konuyu, Van Büyükşehir Belediyesinin başlatacağı otobüs ve parklardaki ücretsiz internet projesine getireceğim. Herhangi bir işe girişildiği vakit nasıl ki fayda ve zararı düşünülüyorsa bu projenin de fayda ve zararları hesap edilmeli ve özellikle toplumun maneviyatına yapacağı olumlu-olumsuz etki de göz önünde bulundurulması gerekir.

İnternet, daha doğrusu teknoloji bağımlılığı bilindiği üzere çağımızın önde gelen hastalıklarından biri durumundadır. Dolayısıyla bu hastalığa karşı bazı tedbirler geliştirilmeliyken aksine teknoloji bağımlılığına ortam hazırlanmış oluyor. Gençlere bu ortam hazırlanınca haliyle gençler de bu ortamlara rağbet ediyor. Rağbet eden bu gençler, teknolojiyi kontrolsüz kullandığı için kendilerine ve çevresine zarar vermiş oluyor. Çünkü gençler interneti kullanırken gayr-i ahlaki sitelere giriyor, zihnine ve kişiliğine herhangi bir faydası olmayıp aksine zarar veren oyun, müzik, spor vb. sitelerle vakit öldürüyor.

Ülke olarak internete ulaşma ve kullanma noktasında geride olduğumuzu düşünmüyorum. Çünkü Türkiye'de bugün internet kullanıcı sayısı 30 milyona yaklaşıyor. Gençler günde 2-3 saati internette geçiriyor. Bunun sadece %15'i ödev amaçlı. İlgi alanlarımız ise aktüel haberler, arkadaşlık siteleri, müzik ve video paylaşımı ve spor oluşturuyor. İnternet kullanım yaşı ilkokul öncesi yaşına inmiş durumda. Sizce bu durum endişe verici değil midir? Bedava internet ortamları oluşturmak yerine internetin kontrollü kullanımına dair çalışmaların yapılması gerekmiyor mu?

Ve en önemlisi parklarda ve otobüslerde bedava internet yerine toplumun gittikçe uzaklaştığı İslami değerlerine dönmesi ve toplumda huzur ve güvenin tesis edilmesine vesile olabilecek ortamların oluşturulması kanaatimce daha hayırlı olacaktır. Mesela, parklarda toplumun İslami kültür seviyesini ve okuma düzeyini artırmak için kütüphaneler inşa edilebilir. Otobüsler de ise zaten binen her yolcu kendi aleminde ya biriyle mesajlaşıyor ya da telefonda birileriyle görüşüyor durumda olduğu için başka uğraş alanlarına fırsat bulamaz. Van Büyükşehir Belediyesinin bu konu ile ilgileneceğini ümit ediyorum… Allah'a emanet olun.