Allah'ın adıyla
Bir ayette Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: «...O halde (bir işten) boşaldığında (başka bir) işe koyul ve Rabbine rağbet et (O'na yönel)» (İnşirah 7,8)
Bir hadiste de Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur: «İki nimet vardır ki insanların çoğu bu nimetler (i değerlendirme) konusunda aldanmıştır: sıhhat ve boş vakit» (Buhari)
İslam, insana bir bakış açısı sunmuş ve bu bakış açısına göre bir yaşam şekli belirlemiştir. Bu dünya hayatının bir imtihandan ibaret olduğunu, insanların bu imtihan sürecinden geçirildiğini, öldükten sonra tekrar diriltileceğini ve bu dünyada yaptıklarından dolayı ahirette hesaba çekileceğini bildirmiştir.
Müslüman, hayata bu bakış açısıyla bakar ve yaşantısını da buna göre şekillendirir. Sınav salonundaki bir öğrenci gibi zamanını iyi değerlendirmeye ve ömür tükenmeden önce Rabbinin emrettiği şekilde bir yaşam sürmeye gayret eder.
O halde Müslümanın hayatında;
1-Boş vakit,
2-Uhrevi açıdan yararsız olan şeylerle geçen vakit yoktur.
Nitekim Kur'an'ı Kerim'de Mü'minlerin özelliklerinden bahsedilince; «Onlar ki, boş ve yararsız şeylerden yüz çevirirler» (Mü'minun 3) diye ifade buyurulmaktadır. Konuyla ilgili bir hadiste de Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur: «Kişinin malayanî şeyleri terk etmesi, onun Müslümanlığının güzelliğindendir» (Muvatta, Tirmizi, İbni Mace)
Her insan, imtihan yeri olan bu dünyaya bir kez gelir. Çünkü her insanın bu dünyada bir ömrü vardır ki o da kısa bir zamanla sınırlıdır. Zaman ise hızlı bir şekilde akıp gitmekte ve insanın ömrünü hızla tüketmektedir. Eğer iyi değerlendirilmezse insanın aleyhine geçmiş olur. Çünkü değerlendirilmemiş ve boş geçirilmiş olur ki öğrenilmesi gereken ilimler, yapılması gereken ameller ve uğraşılması gereken işler varken, vakit başka şeylerle geçirilmiş ve dolayısıyla sorumluluk altında kalınmış olur.
Onun için Müslüman, inancının bir gereği olarak; yaptığı bütün işlerde, bu dünyada hayat sınavından geçtiğinin ve yaptıklarından dolayı ahirette hesap vereceğinin bilinciyle hareket edip zamanını iyi değerlenmeli, içinde hayır olmayan faydasız şeylerden yüz çevirmeli ve onlarla meşgul olup zamanını heder etmemelidir. Her anını, Rabbinin razı olacağı işlerle geçirmeli; okuma, öğrenme, zikir, dua, tefekkür, ibadet, tebliğ, ihsan, yardım, helal rızık için çalışma, aile efradına sahip çıkma ve akrabaları gözetme gibi işlerle meşgul olmalıdır. Öyle ki; hayatının hiçbir anı, Rabbinin rızasına aykırı olmamalı ve boşa geçmemelidir. Unutulmamalıdır ki; zaman ömrün sermayesidir, iyi işler için harcanırsa kazanç, boş ve faydasız işler için harcanırsa zarar getirir.
Allah'a emanet olun.