Miras davasında mirasla ilgili hak ve borçların yargılaması yapılır. Bu tür davalarda miras paylaşımıyla ilgili yaşanan çözümsüzlükler giderilir. Miras davaları, Asliye Hukuk Mahkemelerinin yetki ve görev alanına giriyor. Vefat eden kişilerin geride bıraktığı taşınmazlar, para, sanat eserleri gibi tüm varlıkların kanuna uygun şekilde paylaşılması gerekiyor. Peki, miras paylaşımı davası ne kadar sürer?
MİRAS PAYLAŞIMI DAVASI NASIL AÇILIR?
Miras davasının açılabilmesi için öncelikle davanın niteliğine uygun olarak bir dilekçenin hazırlanması gerekiyor. Hazırlanan dilekçe daha sonra başvuru harcı ödenerek mahkemeye sunulur. Mahkemeye dilekçenin sunulmasıyla miras davası açılmış olur.
MİRAS PAYLAŞIMI DAVASI NE KADAR SÜRER?
Miras davası, ölen kişinin yazılı vasiyeti olmadığında devreye giriyor. Aynı zamanda vasiyet geçersiz olduğunda da miras davası açılabilir. Miras davalarında varislerin hakları koruma altına alınarak mirasın adilce bölüştürülmesi sağlanır.
Miras davası süresi, davanın türüne göre değişiyor. Miras davasının süreleri şu şekilde sıralanabilir;
- Tenkis davası yaklaşık 1,5 yıl sürüyor.
- Miras paylaşımı davası yaklaşık 2 yıl sürer.
- Miras davasıyla alacak davası ortalama 1 yıl sürmektedir.
- Miras nedeniyle istihkak davası ortalama 2 sene sürer.
- Muris muvazaası davası yaklaşık 4 sene sürer.
- Tescil ve tapu iptal davaları ortalama 1,5 yıl sürmektedir.
- Veraset ilamının iptali davası ortalama 1 sene sürer.
- İzale-i şüyu davası ortalama 2,5 yıl sürer.
- Miras davaları, zaman aşımına uğramadan açılmalıdır. Davanın niteliğine göre miras davalarının zamanaşımı süreleri; 1 sene, 10 sene ve 20 senedir.
Miras paylaşımı davalarının açılımında şu hususlara dikkat edilmelidir;
- Muris muvazaası davasında zamanaşımı yoktur. Bu sebeple her zaman açılabilir.
- Denkleştirme davasının 10 sene içinde açılması gerekiyor.
- Mirasçılık belgesi iptali davasında zaman aşımı süresi olmadığından dolayı her zaman açılabilir.
- Mirastan dolayı istihkak davası, murisin ölümünden sonra 10 yıl içinde açılmalıdır. Ayrıca murisin vasiyetnamesinin açılmasının ardından miras davasının 10 sene içinde açılması gerekiyor. İyi niyetli davalının elinde tereke bulundurduğunu öğrenmesinin sonrasında 1 sene içinde de dava açabilir. Kötü niyetli davalılara karşı 20 sene içinde dava açılabilir.
- Miras davasının açılabilmesi için murisin vefat etmiş olması gerekiyor. Yaşayan murise miras davası açılması söz konusu değildir.
KARDEŞLER ARASI MAL PAYLAŞIM DAVASI NE KADAR SÜRER?
Kardeşler arası mal paylaşımı davası süresi, 731 gündür. Çoğunlukla bu dava, 4-6 sene sürer.
TORUNLAR, MİRAS DAVASI AÇABİLİR Mİ?
Torunlar, murisin altsoyundandır. Bu sebeple torunlar da miras davası açabilir. Yalnız yasal mirasçı murisin çocuğu sağ değilse dava açılabilir.