Salih şöyle dedi: “Irak’taki yerel altın, dış ya da uluslararası faktörler ve onların şoklarından en çok etkilenen servet barınaklarından biridir. Çünkü altın, dışarıdan ithal edilen bir emtiadır. Nisan ayında altının ons fiyatı, özellikle ABD ile Çin arasındaki gerginlikler ve dünya genelinde karşılıklı uygulanan gümrük vergileriyle ilgili ticaret savaşı nedeniyle, 3.300 doları aştı. Bu durum, petrol varlık döngüsündeki göstergelerle ve küresel petrol fiyatlarının düşme eğilimiyle eş zamanlı oldu. Bununla birlikte dünya genelinde güvenli servet barınağı arayan merkez bankaları ve yatırımcılar tarafından sarı metale olan talep arttı. Altın, değer saklama aracı olarak öne çıkıyor.”

Irak Haber Ajansı "INA"ya göre Salih, “Irak altın piyasasının küresel piyasaya açılması ve Irak’taki altın fiyatlarının dünya fiyatlarından anında etkilenmesi, geri dönüşü zaman alacak bir durumdur,” dedi.

Memur ve Sözleşmeli Personele Yeni Haklar Geliyor Memur ve Sözleşmeli Personele Yeni Haklar Geliyor

Açıklamalarına şöyle devam etti: “Eğer altın ithalatının amacı güvenli yatırım ise, hem küresel hem yerel piyasaları izlemek gerekir. Doğru kararlar alınmalı ve yalnızca bir yatırım aracına bağlı kalınmamalı. Altının da düşme riski olduğunu unutmamak gerekir. Ulusal diğer yatırım seçenekleri göz önünde bulundurulmalı.''

Kaynak: İLKHA