Güncel

Geri Dönüşüm Nedir?

Abone Ol

Geri dönüşüm aynı zamanda doğa dostudur. Yüzyıllarca doğada kalabilecek bir plastik madde geri dönüşüme gönderilerek işlenmiş bir şekilde tekrar kullanılacak bir madde haline getirilir.

Geri dönüşüm kapsamına giren Kâğıt, karton, cam, plastik, metal gibi maddeler tekrar işlenip piyasaya sürüldüğünde birçok alanda tasarruf elde edilmiş olur. Yapılan araştırmalara göre 1 ton kağıdın geri dönüşüme girmesi 8 ağacın kesilmekten kurtulması anlamına gelir. Aynı zamanda geri dönüşüm hava kirliliği ve su tasarrufunda da ciddi etkiye sahiptir. Geri dönüşümün önemine dair karşımıza çıkan maddelerden birkaçı şunlardır;

  • Doğal kaynakların azalmasını ciddi oranda önler
  • Enerji tasarrufu sağlar
  • Çöp miktarı azalır, böylece daha temiz bir doğa olur
  • Ekonomiye katkı sağlar, yukarıda sözünü ettiğimiz hurda malzemelerde olduğu gibi.
  • Toprağın verimi arttırır. Böylece hem organik hem de besin değeri yüksek ürünler soframızla buluşur. Her şeyin doğalının, doğadan geldiğini düşünürsek doğa için atacağımız her adım bize sağlık ve iyi yaşam olarak geri dönecektir.

Geri Dönüşümün Ekonomik ve Çevresel Katkıları Nelerdir?

Geri dönüşümün faydalarını ekonomik ve çevresel katkılar olarak iki bölüm halinde ele alabiliriz. Peki nedir bu çevresel ve ekonomik faydalar? Gelin birlikte göz atalım.

Geri Dönüşümün Ülke Ekonomisine Katkıları;

  • İsrafın önüne geçilir, daha az atık elde etmiş oluruz.
  • Hammadde tüketiminin azalmasını sağlar böylece ekonomiye direkt katkı olur.
  • Enerji tasarrufu sağlar, gereksiz enerji kullanımının önüne geçilmiş olunur.
  • Geri dönüşüm atıkların toplayanlara ekstra ekonomik fayda sağlar böylece yeni bir iş kolu ortaya çıkar, istihdamı artırır, işsizliği azaltır.
  • Başka ülkelerden ithal edilmesi gereken maddelerin azalmasını sağlar böylece ithalat masraflarını önemli ölçüde düşürür.

 Geri Dönüşümün Çevreye Nasıl Katkı Sağlar?

  • Geri dönüşüm sayesinde ağaçlar, mineraller ve su kaynakları korunur. Böylece aslında tüm bu “kirlilik kaynakları”na yeni bir sayfa açılmış olur; bembeyaz ve kirden arınmış bir sayfa…
  • Tüketim malzemesi üretimi için yeni hammadde arayışına gerek kalmaz, böylece hem hava hem çevre kirliliğinin önüne geçilmiş olur.
  • Sera gazı emisyonunun düşmesine neden olarak küresel ısınma konusunda önemli bir katkı sağlar.
  • İnsan sağlığına zarar verecek çöp atıklara engel olunur böylece doğaya destek çıkarak sağlığımıza da katkı sağlamış oluruz.

Hangi Ürünler Geri Dönüşüme Gider?

Tabi birçoğumuzun aklında neleri geri dönüşüm ile yeniden kullanabileceğimiz sorusu oluyor. Bildiklerimiz kâğıt, metal, cam peki ya bilmediklerimiz? Geri dönüşümü olan ürünlerden birkaçını şu şekilde sayabiliriz; alüminyum, bakır, demir, beton, plastik, piller, motor yağı, akümülatörler, organik atıklar, tekstil ürünleri, ahşap birtakım ürünler, bazı elektronik aletler…

Nasıl Geri Dönüşüm Yapılır?

Çevremizde pek çok atık kutusu görüyoruz; hastanelerde, mahalle aralarında, AVM’lerde kısaca her yerde. Bu atık çöp kutularının üzerinde farklı ibareler dikkatimiz çeker; kâğıt, cam, plastik… Her malzemeye, sahip olduğu özelliklere göre geri dönüşüm yöntemleri uygulanır. Örneğin kâğıt… Kâğıt ilk olarak su içerisinde liflerinden ayrılır. İçerisinde lif olmayan yabancı maddeler için ise temizleme işlemi vardır. Hazır olan kâğıt lifleri, geri dönüşmüş kâğıt üretiminde kullanılır. Atık kâğıt sürekli geri dönüşüm ile kazanılmaz elbette. Her geri dönüşümde bu liflerin boyu kısalır ve liflerin yapışması için yabancı maddeler ilave edilir. Aksi halde yeni kâğıt üretilemez çünkü. Özetle her bir geri dönüşüm maddesinin, kendi özelliklerine göre farklı geri dönüşüm yöntemleri vardır ve bu yöntemler değişiklik gösterir.