Lazzarini, Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, Orta Doğu'daki mevcut durum ve insani yardımlar konusundaki zorluklara ilişkin bilgi verdi.

Bir yıldan bu yana hiçbir gazetecinin Gazze Şeridi'ne girmesine izin verilmediğini ifade eden Lazzarini, "Bu nedenle bilgi edinmek zor." dedi.

Fransa'da Gazze'deki soykırımın sona ermesi çağrısıyla eylem düzenlendi Fransa'da Gazze'deki soykırımın sona ermesi çağrısıyla eylem düzenlendi

Yerel muhabirlerin ya da yardım kuruluşu çalışanlarının sahada faaliyet gösterdiklerini söyleyen Lazzarini, uluslararası gazetecilerin Gazze'ye girişinin sağlanmasının önemli olduğunu kaydetti.

Lazzarini, Gazze'de "en deneyimli insani yardım çalışanlarını bile şoke eden bir durum" yaşandığını vurgulayarak Gazze'nin artık yaşanması neredeyse mümkün olmayan bir yer olduğunu dile getirdi.

"İnsanlar hayatta kalmak için büyük zorluk yaşıyor"
UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, "İnsanlar gerçekten hayatta kalmak için mümkün olan en büyük zorluğu yaşıyor. Hastalıklara, bölgedeki açlığa karşı mücadele etmek zorundalar. Gazze'deki insanlar tüm cephelerde ileri geri itildiler." diye konuştu.

Halkın çoğu kez zorla yerlerinden edildiklerine ve Gazze'de halihazırda güvenli yer olmadığına işaret eden Lazzarini, insanların, çocukların katledildiğini, can kaybı sayılarının yüksek olduğunu ve yetim çocukların bulunduğunu anlattı.

Lazzarini, yardım kuruluşu çalışanlarının ve sağlık çalışanlarının da katledildiğini belirterek "Gazze'deki yıkım daha önce görülmemiş boyutta. Gazze Şeridi'ndeki altyapının yüzde 60-70'inin yıkıldığı varsayılıyor." dedi.

Bunun BM kurumlarını da etkilediğini ifade eden Lazzarini, korunmak için bu kurumlara sığınan insanların artık bu kurumları bulamadığını kaydetti.

"Çocuklar derin travma geçiriyorlar"

"(Çocuklar) derin travma geçiriyorlar." diyen Lazzarini, çocukların eğitimlerinin bir-iki yılını kaybettiklerini, bu yüzden daha önce Gazze Şeridi'nde eğitim imkanlarının da sağlanması çağrısında bulunduğunu anımsattı.

Lazzarini, "400 bin kişi hala kuzeyde tutuluyor ve bu kişilere güneye gitmeleri çağrısında bulunuldu. Ancak bu kişiler hala kuzeyde ve bu kişilere insani yardım erişimi inanılmaz derecede zorlaştı. Nüfusun geri kalanı şu anda Gazze Şeridi'nin güneyinde, Gazze Şeridi'nin yüzde 10'unu oluşturan bir bölgede yoğunlaşmış durumda." diye konuştu.

Kaynak: İLKHA