Emory Üniversitesi, North Carolina Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi’nden araştırmacıların ortak yürüttüğü ve Nature Communications dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, hamilelik sırasında ftalatlara maruz kalmanın, bebeklerin metabolizması ve beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceğini ortaya koydu.
Ftalatlar, plastikleri esnek hale getirmek için kullanılan kimyasal maddelerdir. Şampuanlar, sabunlar, deterjanlar, plastik gıda kapları gibi günlük ürünlerde yaygın olarak bulunurlar. Daha önce yapılan çalışmalar, ftalatların hormon sistemini bozduğunu ve hem anne hem de çocuklar için sağlık riskleri oluşturduğunu göstermişti.
Yeni çalışmadan öne çıkan bulgular:
Annelerin kanındaki ftalat seviyeleri, doğumdan hemen sonra bebeklerin kanında, beyin gelişiminde önemli rol oynayan bazı nörotransmitter öncüllerinin (tirozin ve triptofan metabolizmasıyla ilişkili) düşük seviyelerde olmasına yol açtı.
Yüksek ftalat maruziyeti, bebeklerde bilgi işleme, dikkat ve uyarılabilirlikte azalmayla ilişkili biyolojik değişikliklere neden oldu.
Bulgular, anne karnındaki ftalat maruziyetinin doğumdan hemen sonra bebeğin metabolizmasını ve uzun vadede beyin gelişimini etkileyebileceğini gösteriyor.
Dr. Susan Hoffman (Emory Üniversitesi) konuya ilişkin açıklamasında,
“Bu, bir annenin ftalat maruziyetinin bebeğin metabolizmasını etkilediğini gösteren ilk çalışma. Pek çok kişi plasentanın bebeği zararlı maddelerden koruduğunu düşünüyor, ama bu çalışma, ftalatların plasentayı geçip doğmadan önce bile bebeğin biyolojisini etkileyebildiğini gösteriyor.” dedi.