2B arazisi orman niteliğinde olmayan alanlara denir. Arsa kişiye ait olup orman haricinde bulunmaktadır. 2B ismi ise orman yasalarının 2. maddesi ve B fıkrasından gelmektedir. Kadastro vasıtasıyla orman sınırlarından çıkarılan 2B arazileri kazanımı geri olmayan arazi durumunda olmaları sebebiyle önemsiz görülür. Türkiye’de yaklaşık olarak 473 bin hektardan fazla 2B arazi bulunmakta.
Her ne kadar önemsiz gibi görülse de bunların üzerine elektrik, su, doğal gaz tarzında çok sayıda alt yapı inşa edilmiş olup yapılmaya da devam edilmektedir. Dağlık alanlarda olmamakla beraber arazilerin çoğu İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerdedir. Ek olarak arazilerin üstünde zeytinlikler, narenciyeler, farklı meyve ve sebzeler gibi farklı bölgeler ve otlak yerlerinden meydana gelmektedir.
Bunun yanı sıra 2B arazileri satışı 2009 senesine kadar yasaktı. 2009 yılından sonra ise satışlarına yeniden onay verilmiştir. 2011 senesinde konuyla alakalı hak sahibi olabilecekleri yürürlük tanınmıştır. Arazi işlemleri zamanında gerçekleştirilmez ve belgelendirilmezse devlet el koymaktadır. Ayrıca 2011 öncesinde satın alan bireyler de bedelini gerekli yerlere ödediğine ilişkin belgeyle müracaat etmelidir. Bu kişiler herhangi bir dava konusu olmayan 2B arazilerine hak sahibi olabilmektedir. Yasa meydana getirilirken 6 ay içinde başvurmaları halinde hak sahibi olunabilmektedir.
Ayrıca 2B arazi başvuru ücreti de yine bulunmaktadır. Bu komşu sınır ve belediye içerisinde bulunması ya da dışında olması durumuna göre değişmektedir.
Müracaat süresi tamamlandıktan sonra maksimum 6 ay içerisinde araziyi satın almak isteyenlere bildirilir. Satış bedeli ise rayiç bedeli olan piyasa değerinin yüzde 70 miktarını ödemek durumundadır.