İkinci el motor alırken dikkat edilmesi gerekenler hem teknik hem de bürokratik süreçleri içine alır. Bu nedenle hem satış işlemleri hem de teknik konularda sağlıklı adımlar atılmalı. Kabul edileceği üzere ikinci el bir motorun sıfır bir motora kıyasla aksaklık oluşturma olasılığı yüksektir. Alıcıların bu bilinçle hareket etmeleri ve inceleme sürelerini uzatmaları, uzun süreli kullanımlar için olmazsa olmaz bir ön koşuldur. Yani ikinci el motosiklet alımlarında kesinlikle aceleci davranmamak gerekir. 

2. EL MOTOSİKLET ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?    
2. el motosiklet alırken dikkat edilmesi gereken hususlar kısaca şunlardır:  

ALACAĞINIZ MOTOR TÜRÜNDE KARAR KILIN
Yaşadığınız yer, motosikleti sürmeyi düşündüğünüz güzergah ya da trafik tecrübeniz gibi etkenleri göz önüne alarak bir tür seçimi yapmalısınız. 

BÜTÇENİZİ BELİRLEYİN
Hangi fiyat aralığında motosiklet alacağınızı iyi belirleyin ve bütçenize göre motosiklete bakın. 

MOTOSİKLETİN TRAFİK ÇIKIŞ YILIYLA YAPTIĞI KİLOMETREYE DİKKAT EDİN
Motosikletlerin kilometreleri bize her zaman doğruyu söylemez. Her şeyde olduğu gibi bunda da maalesef bir kaç hile yöntemi mevcut. 

MOTOSİKLETİ İNCELEMEDEN PAZARLIK YAPMAYIN
Motosiklet her yönüyle içinize sinmiş olabilir ama yine de pazarlık yapmak için henüz çok erken. Hala asıl amacınız satıcıdan motorun hasarları, varsa kazası ve olumsuz yönlerini öğrenmek olmalı.

MOTORU BİR USTAYA GÖTÜRMEYİ TEKLİF EDİN 
Motoru bir ustaya götürmeyi teklif edin, ancak belirtin "motorda bir sorun yoksa ustanın ücretini ben ödeyeceğim, yok eğer bir sorun varsa siz ödersiniz" diye şart koşun. Eğer motor ustasından da olur alırsanız el sıkışabilirsiniz.   

ACELECİ DAVRANMAYIN
Aceleci davranmamaya özen gösterin. Problem çıkaracak sorunlu bir motosiklet tüm hayallerinizi altüst edebilir.

TEK BAŞINIZA GİTMEYİN
ikinci el motosiklet satın alırken tanıdığımız, güvendiğimiz ve işinin ehli birini yanınızda bulundurun veya alacağınız motosikleti yetkili servise götürüp kontrol ettirin ki daha sonra canınız sıkılmasın. Motosikleti satın alacağınız kişi gerçekten motosikletin sahibimi nüfus cüzdanını kontrol edin. 

LED lamba ne zaman icat edildi? LED lamba ne zaman icat edildi?

RUHSATI İNCELEYİN 
Ruhsatı mutlaka inceleyin. Geçmişe yönelik bakım kayıtları mutlaka incelenmeli ve araştırılmalıdır. Unutmayın ki orta kalite bir motosiklet bile düzgün bir şekilde kullanılıp bakımı yapıldığı taktirde uzun yıllar kullanılabilir. 

TRAMER KAYDINI KONTROL EDİN 
Motosikletin Tramer (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltmasıdır.) kaydını kontrol edin. Aracın hasarı olup olmadığını, kaza bilgilerini, muayene kayıtlarına, kilometre bilgisine kadar bu sistemle erişebilirsiniz bunun için yapmanız gereken ise çok basit 5664 telefon numarasına plaka numarasını Sms atarak araç hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Bu gibi kontroller sizi kilometre dolandırılacağına karşı da koruyacaktır.

ŞASEYİ KONTROL EDİN
Motosikletin yapısal bölümünü oluşturan Şase kontrolü yapılmalıdır. Motorun kağıtlarıyla, Şasi numarasıyla aynı mı kontrol ediniz şayet aynı numaraları taşımıyorsa motor çalıntı demektir.

DENEME SÜRÜŞÜ YAPIN 
Mutlaka deneme sürüşü yapınız. Deneme sürüşünde teknik aksaklılar kendini belli eder.   

PEKİ HANGİ İLANLAR GÜVEN VERMELİ? 
"Motorun ilk sahibiyim, tüm bakımlarını kendi bayisinde yaptırdım ve elimde faturaları var, şu parçasını değiştirdik ama orjinal kendi servisinde değişti" gibi cümleler o motosikleti tercih etmenizde size yardımcı olabilir. Trafiğe çıkış yılı ve yaptığı kilometre de olağan sınırlar içerisindeyse bu motosiklet sizin için uygun olabilir. Ancak yine de motoru canlı canlı görmeden, sesini duymadan, test sürüşü yapmadan karar vermeyin.

Kaynak: Vanolay - Haber Merkezi