Rabbimizin bütün emir ve nehiyleri biz insanoğlunu tezkiye ve terbiye etmeye yöneliktir. Birçok yetenek ile donatılan insan, başıboş olduğu zannına kapıldığı an büyük bir gaflet ile nefsine uyacak ve yeryüzünde yıkım ve zarardan başka bir işe yaramayacaktır. İnsanın yeryüzünde fitne ve fesat çıkarmasını engelleyip içerisinde birçok ders ve hikmeti barındıran ilahi emirlerden biri de oruç ibadeti, dolayısıyla Ramazandır.

*Ramazan ayında, ders ve hikmetler ile dolu açlık yani oruç vardır. 'Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz. (Bakara 183)' 'Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak kendisinde Kur'an'ın indirildiği aydır. Sizden her kim bu ayda bulunursa oruç tutsun.(Bakara,185 )' Aç kalan insan ne kadar güçlü, kuvvetli ve yetenekli olursa olsun, açlığın verdiği ıstırap ile kendini çok aciz görür, fani olduğunu anlar, Allah'ın sonsuz kudret ve rahmetine sığınır. Böylelikle özüne dönme fırsatını yakalamış olur. Tokluk, çoğu zaman insanı azdırır. Bu yüzden efendimiz aleyhisselatu vesselam orucun dışında da insanı fazla yememesi konusunda uyarır. Nitekim Peygamber Efendimizin şöyle buyurduğu rivayet edilir: 'Kalplerinizi çok yemekle öldürmeyin. Fazla suyun ekinleri öldürdüğü gibi, muhakkak fazla yemekle de kalp ölür.' Resul-i Ekrem (s.a.s.), karnını tamamen doyurmaz ve şöyle buyururdu: 'Mümin, karnını tamamen doyurmaz.' (Darimî, Vesaya 1, hadis no: 108).

*Ramazan ayında bolca namaz ibadeti vardır. Farzların dışında kıldığımız teravih namazı bizi Rabbimize yakınlaştırıp, akşamın bir zaman dilimini sadece Allah'ın rızası için geçirmemize güzel bir vesiledir. Ebu Hüreyre radıyallahu anh'dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: 'Kim ramazanın faziletine inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek teravih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır.'

*Ramazan ayında fitre sadakası vardır. Yani bu zaman dilimine ait bir infak vardır. Bu infak ile bir nebze de olsa muhtaçlar ve fakirler ihtiyaçlarını giderip sevinçli bir şekilde bayrama girerler. Sosyal dengesizlikler bir nebze de olsa giderilmiş olur. 'Resûlullah (s.a.s) oruçluları gereksiz ve çirkin sözlerden arındırmak ve yoksullara yiyecek sağlamak için fitreyi farz kılmıştır. Fitreyi kim namazdan önce öderse, bu makbul bir zekat, kim de namazdan sonra öderse, herhangi bir sadaka olur.' (Buhari, Zekat, 70, 71, 77; Müslim, Zekat, 12, 13, 16)

*Ramazan ayı Kur'an ayıdır. Bu ayda Kur'an indirilmiştir. 'Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır (... ) (Bakara: 185)' Bu ay içerisinde bolca Kur'an okur Müminler. Böylelikle büyük bir sevaba nail olurlar: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: 'Ya Muaz! Mesud ve bahtiyar kimseler gibi yaşamak, şehitler gibi ölmek, mahşer gününde kurtuluşa ermek, korkudan emin olmak, zulmetler gününde nur, şiddetli sıcak günde gölge, susuzluk çekilen günde suya kanmak, amellerin hafif geldiği günde mîzanın ağır gelmesini ve dalalet gününde hidayet isteyen Kur'an-ı Kerîm'i öğrensin ve okusun. Zira Kur'an-ı Kerîm'i öğrenip okumak Rahman olan Allahü Teala'yı zikretmektir. Kur'an-ı Kerîm'i öğrenip okumak şeytandan muhafaza eder, mizanda ağır gelir.' 'Bir evde Kur'an-ı Kerîm okunduğu zaman oraya melekler gelir, şeytanlar oradan uzaklaşır. Orası ev halkına geniş olur, hayrı çok şerri az olur. İçinde Kur'an-ı Kerîm okunmayan eve şeytanlar gelir, melekler oradan uzaklaşırlar. Orası ev halkına dar gelir; hayrı az, şerri çok olur.'

Ramazan mektebinden en iyi şekilde istifade etme temenni ve dileklerimle, Allah'a emanet olalım.