Yusuf Türk
Bismillah
Aziz okurlar, malumunuz olduğu üzere Bahçesaray ilçesinde çığ meydana geldi ve yapılan son açıklamalara göre çığda hayatını kaybedenlerin sayısı 38’e ulaştı. İlk çığ olayında 4 kişi hayatını kaybetmişti. Daha sonra olay yerine intikal eden kurtarma ekipleri de çalışma yaparken ikinci bir çığ daha meydana geldi ve bu ikinci çığın sonuçları daha ağır ve daha can yakıcıydı.
Allah (cc) bakara suresinin 155. Ayet-i kerimesinde ;’’Sizi biraz korkudan, açlıktan (biraz da) mallardan, canlardan ve mahsullerden eksiltmek ile kesinlikle sınayacağız. Sabredenleri müjdele.’’ Şeklinde buyurmuştur. Bizler Müslümanlar olarak bu ayet-i kerimeyi iyi anlayıp hayatımıza gereği gibi tatbik etmeliyiz. Çünkü bizler bu dünya hayatının geçici, Ahiret hayatının ise hakiki hayat olduğunu ve her hayat sahibi varlığın ölümü tadacağına inanıyoruz. Bu acıklı olay da bize gösterdi ki ecel her an tamamlanabilir ve dünyaya, sevdiklerimize her an veda edebiliriz. Bu vesileyle bizler ölüme hazırlıklı olup ibadetlerimizi ihmal etmemeye ve kulluk vazifemizi gereği gibi yerine getirmeye gayret etmeliyiz.
Gerçekleşen bu acıklı olaydan toplumun her kademesi için alınması gereken dersler ve ibretler vardır. Bu dersler ve ibretlerin bazılarına değinmek istiyorum;
1-Vefat edenlerin yakınları sabırlı olmalı, isyan etmemelidirler çünkü şer bildiğimiz bir olayda bizler için hayır olabilir. Vefat eden yakınları için Allah’tan af ve mağfiret dilemelidirler.
2-Vefat edenlerin içerisinde her ne kadar akrabası bulunmasa da vefat edenlerin yakınlarının acılarına ortak olunmalı ve ihtiyaçları için toplumun her ferdi imkânlarını zorlamalıdır.
3-Van’da faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşları da bu konuda üzerlerine düşeni yapmaya gayret göstermelidir.
4-Umumi veya hususi araçlarla kış şartlarında seyahat eden bütün vatandaşlar tedbirli olmalıdır.
Yazımızın başlığına dönecek olursak;
’’Kul tedbir alır Allah ise takdir eder’’ kaidesini düşündüğümüz vakit, gerçekleşen bu çığ felaketinde bazı ihmallerin ve tedbirsizliklerin olduğu kesindir.
Evet, çığ olacaktı ve Allah bunu takdir etti çığ felaketi de gerçekleşti. Bu durumda şu soruların cevabını almamız gerekmez mi?
1-Bahçesaray yolunda çığın olabileceği yerler bilinmiyor muydu?
2-Çığ felaketinin olabileceği bir güzergâhta üst düzey bir tedbirin alınması gerekmez miydi?
3-Özellikle Van’da bulunan devlet yetkilileri Bahçesaray'a karayoluyla girmişseler yol için herhangi bir çözüm düşünmediler mi?
4-Her felaket gerçekleştikten sonra mı tedbirler alınmalı?
”Deveni bağla sonra tevekkül et “ hadis-i şerifinin bir kez daha ihmal edildiği anlaşılmıştır.
Bu durumda, çığda vefat edenlerin yakınlarının mağduriyetleri bir an önce giderilmeli ve böyle felaketlerin sonuçlarının maddi ve manevi olarak en aza indirgeme çalışmalarının şimdiden başlatılması gerektiği kanaatindeyim. Bir kez daha vefat edenler için Allah’tan rahmet, yaralılara şifalar diliyor, vefat edenlerin ve yaralıların yakınlarına da Allah’tan sabr-ı cemil vermesini niyaz ediyorum. Allah'a emanet olun…