Geçen haftaki yazımızda ölü hayvan derisinin tabaklanarak temizlenmesine değinmiştik. B u hafta da altın ve gümüş kapların kullanımına değineceğiz. Tarih boyunca insanların ciddi manada rağbet ettiği altın ve gümüş kapların kullanım ölçüleri nelerdir? Söz konusu kapların kullanımı ile ilgili Hz. Peygamberin tavsiyeleri nelerdir? Gibi sorulara cevap bulmaya çalışacağız.
Altın ve gümüş kapları kullanımı haramdır. Diğer kapların kullanımı ise caizdir; Huzeyfe’den (ra) rivayet edilen bir hadis-i şerifte peygamber efendimiz (sav);’’İpek elbise giymeyin, altın ve gümüş kaplarda bir şey içmeyin, çünkü bunlar(altın ve gümüş) dünyada kâfirlerindir. Ahirette ise sizindir.’’ (Buhari, Müslim) Buyurarak kapları kullanma ruhsatımızın dünyada değil ahrette olduğunu ifade etmişlerdir. Böylelikle her konuda olduğu gibi kapları kullanma konusunda da biz Müslümanlara rehberlik etmiştir.
Yine başka bir hadis-i şerifte;’’Altın ve gümüş kaplarda bir şey içen kimse karnında cehennem ateşini hıçkırtır.’’(Müslim) şeklinde buyurarak söz konusu kapların kullanılması durumunda ahrette karşılaşılacak olumsuz neticeyi bildirerek bizleri bu kapları kullanmaktan men etmiştir.
Hangi hal üzere olursa olsun bu kaplarda yeme, içme ve diğer türlü kullanımlar dâhil haramdır. Bu konuda da Âlimlerimizin icması(görüş birliği) vardır. Küçük ve büyük kaplar, sürmelikler, kıymetli kokudanlıklar ve benzeri şeyler de haram kapsamına girmektedir. Bu hususta kadın ve erkek arasında fark yoktur. Ancak kadın ve erkek arasında ziynet takılarda fark vardır. Çünkü kadın, kocasına güzel görünebilmek için altın ve gümüş takabilir.
Altın ve gümüş kapların dışındaki kaplara gelince; yakut, kıymetli taş ve diğer madenlerden yapılmışsa, kullanımının haram olup olmaması konusunda ihtilaf vardır. Bazı âlimlere göre kullanımları haramdır. Çünkü kibre, israfa ve fakirlerin kalplerinin kırılmasına sebebiyet vermektedir. Sahih görüşe göre ise haram değildir. Kıymeti işlemesinde olan kapların kullanılmasının haram olmadığı konusunda ihtilaf yoktur. Bunun yanında oldukça yaygın olan altın yüzük kullanımı hususu da bilmemiz gereken meselesidir. Bu konuda Âlimlerin çoğunluğu altın yüzük kullanmanın erkeklere haram olduğu görüşündedir. Bununla birlikte altın yüzük kullanmanın mubah olduğunu savunanlar da vardır. Bunlar hadislerde geçen yasağı bazı illetlere bağlamaktadır. Ayrıca bazı sahabelerin altın yüzük kullandığına ve buna Hz. Peygamberin izin verdiği görüşüne dair rivayetleri de bulunmaktadır.(Nesai,’’Zinet’’)
Mensubu olduğumuz İslam dini her konuda olduğu gibi altın ve gümüş kullanımı noktasında da bizlere bir ölçü sunmuştur. Bu ilahi ölçü, insanı nefsini ölçü edinmekten kurtarıp kendisini dünya ve Ahiret saadetine kavuşturan bir nizamdır. Allah’ın verdiği hangi nimet olursa olsun israf yapılmamalı, gösteriş için kullanılmamalı ve kibre sebebiyet vermemelidir. Çünkü her nimet hesabı sorulmak üzere verilmektedir. Biz Müslümanlar da nimetleri değerlendirirken ‘’bir gün mutlaka bu nimetin hesabını vereceğim’’anlayışı içerisinde olmalıyız ve bu anlayışın toplumumuzda yer edinmesi için çaba içerisinde olmalıyız.
Ölçüsü İslam olan bilinçli Müslümanların artması dileğiyle Allah’a emanet olun…
Yazımıza haftaya devam edeceğiz inşallah.