Yıllardır Van'ın kangren haline gelmiş ve çözülmesi hiç de zor olamayan onlarca sorunu vardır. Yetkililerin maalesef icraatı yok. Buyurun bir çırpıda sayabileceğimiz sorunlar.
Kayyumla birlikte artık söz tamamen hükümette ve hükümetin artık bu sorunları çözmesi gerekir:

*Bakınız Genç nüfus ve çocuklar eğitimden yoksun. Van'ın eğitim düzeyi Türkiye sıralamasında 75-78 arası değişiyor.

*Van Tabipler Odası : Van'da Uyuşturucu Madde bağımlılığı tehlikeli boyutlara ulaştı.

Aileler çocuklarına sahip çıkacak bir el bekliyor.

Özellikle Çocuklar büyük oranda sokak terbiyesi ile büyüyor.

*Büyük şehir ve diğer ilçe belediyeleri seçildikleri günden bu yana, zorunlu yol yapım çalışmaları, kısmen çöp ve kar toplama işleri hariç olmak üzere belediyecilik adına hiçbir şey yapmadılar. Şehrin kalkınması adına bir program ortaya koymadılar.

*Van ekonomisi oldukça kötü durumdadır. İnşaat sektörü durmuş bir haldedir. Ruhsat alımları oldukça zor. İmar planı sorunlu. Deprem sonrası şehrin yeniden kalkınmasını sağlayacak planlar yapılmadı. Yatırımcının önü açılmadı.

*Van Gölü kirliliğine halen bir çözüm bulunmamış işin acı tarafı bu konuda ne valilik ne de belediyeler bir çözüm yolu ortaya koyamıyorlar.

*TOKİ'lerde su ve ulaşım sorunu tam olarak çözülebilmiş değil.

Belediye ve TOKİ sorumluluğu birbirlerine atıyor. Halk mağdur durumda.

*Şehir trafiğine bir çözüm bulunamadı. Belediye, aldığı 20-30 belediye otobüsüyle şehirde şov yaptı. Ama bu sorunun yeni belediye otobüsü alımıyla çözülemeyeceğini göremeyecek kadar körler. Zaten alınan otobüsler de derde deva olmadı. Belediye yollarında tramvay, metro, alt geçit, üst geçit... Alternatif yollar yok. Üniversite öğrencilerinin hali içler acısı. Her sabah saatlerce araç sırası bekliyorlar.

*Van bir sınır şehridir. Sınır sehri olmasından kaynaklanan avantajları hiçbir şekilde kullanamıyor. İran'dan ve Van'dan kaynaklanan problemler nedeni ile sınır ticareti yok denecek oranda azdır. İthalat ve ihracat rakamları batıda tek bir şirketin dahi oranını yakalayamamaktadır.

Bu durum halkı kaçakçılığa sevk etmektedir. Zorunlu bir hale dönüşen bu kaçakçılık nedeni ile yüzlerce araca el konulmuş, binlerce insan sırf bu yüzden sabıkalı olmuştur. Bu soruna ceza kanununda yapılacak düzenleme ile son verilmeli, araçlar sahiplerine iade edilmelidir.

Devlet kendi kabahatinin sorumluluğunu halka yükleyemez.

*Van, sağlık kampüsü olacak denildi. Hastanelerde insanlar sıra almak için günlerce bekliyor. Doktor ve poliklinik sayısı yetersiz.

*Van esnafının deprem sonrası borçları beş yıldır erteleniyor.

Borç biriktikçe birikiyor. Erteleme çözüm değildir. Günü geldiğinde bu borç nasıl ödenecek, hangi kalemlerden vaz geçilecek? Tehir olacak mı? Taksit olacak mı? Buna şimdiden ekonomi temsilcilerinin katılımıyla bir çözüm bulunmalı ve hükümet sözcüsü aracılığıyla tartışmaları bitirecek çözüm modelleri halka sunulmalı. Öyle olsun ki esnaf ödeme gününe göre tedbir alsın.

Yetkililere duyurulur...