Sağlık

Zencefil nedir? Zencefilin Faydaları Nelerdir? Zencefil Neye İyi Gelir?

Havaların soğumasıyla beraber bitkisel içeceklere ilgi arttı. Kışın en çok kullanılan bitkilerden biri olan zencefil nedir? Zencefilin Faydaları Nelerdir? Zencefil Neye İyi Gelir?

Abone Ol

Tarihin çok eski çağlarından itibaren kullanılan zencefil; antiinflamatuar etkileri bulunan, yaklaşık 1 metre boyu olan, yaygın olarak baharat ve doğal bir ilaç olarak kullanılan çok yıllık otsu bir bitkidir. Zencefil içindeki kimyasal bileşikler sayesinde vücudu mikroplardan korur, mide problemlerine iyi gelir, kilo vermeye yardım eder, kalp hastalıkları riskini azaltır ve kanserle savaşır. Birçok konuda sağlığa faydası bulunan zencefil, yemeklere lezzet katması için kullanılmasının yanı sıra toz zencefil ve zencefil çayı formunda tüketilmesiyle de bilinir.

ZENCEFİL NEDİR?
Zencefil; asya bölgesine ait, çok eski çağlardan itibaren sağlığa birçok faydasıyla kullanılan, sarı-kırmızı renkte çiçekleri olan, boyu yaklaşık 1 metre uzunluğunda doğal ilaç özelliği olan, çok yıllık otsu bir bitkidir. Esas olarak uçucu yağlar, reçine ve reçine asidi ile gingerolden oluşan ve tadını gingerolden alan zencefil, biraz acı bir tada sahiptir ve genellikle kurutulup öğütülerek baharat olarak ekmekleri, sosları, köri yemeklerini, şekerlemeleri, turşuları ve içecekleri tatlandırmak için kullanılır.
Mide ve bağırsak bakterilerinin büyümesini durdurması, RSV gibi virüslere karşı vücudu dirençli kılması, diş eti enfeksiyonlarını engellemesi, özellikle hamilelik kaynaklı bulantılara iyi gelmesi, kas ağrılarını yatıştırması, kan şekeri düzeyini iyileştirmesi ve adet sancılarını hafifletmesi zencefilin en bilinen faydalarındandır. 
Zencefilin ayrıca kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyelerini düşürmesi, vücudun yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve akciğer hastalıkları gibi kronik hastalıklarla savaşabilmesine yardım etmesi, hazımsızlığa iyi gelmesi, mide ağrısını yatıştırması, boğaz ağrısı ve öksürüğü hafifletmesi gibi etkileri de söz konusudur.

ZENCEFİLİN FAYDALARI NELERDİR?
Zencefil mide şişkinliğine ve hazımsızlığa iyi gelir, gaz sıkışması ve kabızlığı giderir, mide bulantısını ve mide ağrısını azaltır, kas ağrılarını hafifletir, vücudu enfeksiyon ve mikroplara karşı muhafaza eder. Kan şekerini düzenlemeye de yardım eden zencefil, kalp hastalıkları riskini azaltır ve adet öncesi gerginlik semptomlarını hafifletir.

ZENCEFİLİN FAYDALARI GENEL OLARAK ŞUNLARDIR: 

  • Zencefil soğuk algınlığı belirtilerini hafifletir
  • Zencefil, hazımsızlık, gaz, şişkinlik gibi sindirim sorunlarına iyi gelir
  • Kas ağrılarını dindirir
  • Adet öncesi gerginlik sendromu ve regl ağrılarını hafifletir
  • Mide bulantısını yatıştırır
  • Kan şekerini düzenler
  • Öksürüğe ve boğaz ağrısına iyi gelir
  • Kötü kolesterolü düşürür
  • Antioksidan etkisiyle bağışıklığı güçlendirir
  • Kalp hastalıkları riskini azaltır
  • Anksiyete, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğuna iyi gelir
  • Mide ağrısını yatıştırır
  • Bağırsak hareketlerini iyileştirip, ishal ve kabızlığı giderir
  • Balgam söktürücüdür
  • Kilo vermeye yardımcıdır
  • Beyin fonksiyonlarını destekler
  • Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar
  • Zencefil soğuk algınlığı belirtilerini hafifletir

ZENCEFİL NEYE İYİ GELİR?
Zencefil, taşıt tutması, hamilelik bulantıları, kolik bebek spazmları, mide ağrıları, ishal, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve kanser tedavisinin neden olduğu mide bulantısı dahil olmak üzere birçok sindirim ve mide sorununa iyi gelir. Kas ağrılarını dindirir, baş dönmesini hafifletir, öksürüğü ve boğaz ağrısını keser. Zencefil ayrıca kan şekerini düzenler ve beyin sağlığını korur.

ZENCEFİL ÇAYI NEDİR?   |  ZENCEFİL ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
Zencefil çayı, taze ya da kurutulmuş zencefilin sıcak suda demlenmesiyle oluşur ve içildiğinde özellikle grip, soğuk algınlığı ve öksürük başta olmak üzere birçok sağlık sorununa iyi gelir. 
Aynı zamanda doğru oranda tüketilen zencefil çayı, B3, B6 ve C vitaminleri, potasyum, fosfor, çinko, demir gibi besinler de içermektedir.

ZENCEFİL ÇAYI NASIL YAPILIR?
Zencefil çayından sağlıklı bir şekilde faydalanmak için yapılırken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. 
Zencefil çayı yapmak için 2-3 dilim ince dilimlenmiş zencefili bardağa koyun, kaynar suya dökün ve üzerini kapatın ve 10 dakika kadar demlendikten sonra içebilirsiniz. Lezzetlenip tatlanmasını istiyorsanız ılık bir hale geldikten sonra zencefil çayının içine bal veya limon suyu ekleyebilirsiniz.

ZENCEFİLİN ZARARLARI NELERDİR? 

  • Aşırı tüketildiğinde karın ağrısı
  • Mide yanması
  • Boğaz tahrişi
  • Kan sulandırıcı özelliği
  • Tansiyon düşürücü etkisi yapar. 

ZENCEFİLİN VÜCUDA YARARLARI NELERDİR?
Zencefil, mide bulantısını ve şişkinliği azaltır. Zencefil öksürüğe iyi gelir, kan şekerini düzenler, kas ağrılarını yatıştırır, beyin sağlığını destekler, ağız sağlığını korur, iltihap gidericidir, serbest radikallerin vücuda verebileceği zararları önler.

ZENCEFİL NE İŞE YARAR?
Zencefil, kabızlık ve mide şişkinliğine iyi gelir. İçeriğindeki antioksidanlar serbest radikaller nötralize eder ve kansere karşı vücut savunmasına yardımcı olur. Mide bulantısını ve kusmayı hafifletir, iltihap ve enfeksiyonu önler, kas ağrılarını rahatlatır ve kan şekerini düşürür.

ZENCEFİL HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?
Zencefil, bulantı ve kusmayı durdurabilir, sindirime yardımcı olur. Zencefilin sahip olduğu antioksidanlar artrit, iltihap ve enfeksiyon türlerini önlemeye veya iyileştirmeye yardımcı olabilir. Kanser, diyabet ve özellikle kronik hastalıkların meydana gelme riskini de azaltabilir.

TOZ ZENCEFİLİN FAYDALARI NELERDİR?
Antiinflamatuar etkileri olan toz zencefil, ağrı kesici özellik göstererek migren ve adet kramplarına iyi gelir. 

BALLI ZENCEFİLİN NEYE İYİ GELİR?
Ballı zencefil, başta soğuk algınlığı ve grip semptomları olmak üzere öksürün dinmesiyle birlikte vücuda enerji vererek kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar.

ZENCEFİL SAĞLIĞA NASIL ETKİ EDER?
Zencefildeki bazı bileşikler vücudunuzun mikroplardan korunmasına yardımcı olur, ağrıyı hafifletir, sindirim sistemini rahatlatır, mide bulantısını geçirir, ağızdaki bakterilerin büyümesini engeller, antiinflamatuar özelliği ile şişliği azaltır.