Normal doğumu teşvik için Van’da ebelere yönelik eğitimlere başlandı Normal doğumu teşvik için Van’da ebelere yönelik eğitimlere başlandı

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nın katkılarıyla gerçekleşen “Girişimsel Akademi 2025 Van Sempozyumu”nda kardiyovasküler alanda önemli gelişmeleri ve klinik uygulamaları ele aldı.

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anjiyo Laboratuvarı ev sahipliğinde düzenlenen sempozyumda, alanında uzman hekimler ve akademisyenler bir araya geldi. Etkinlikte, girişimsel kardiyoloji alanındaki güncel gelişmeler, yenilikçi tedavi yöntemleri ve klinik uygulamalar hakkında geniş çaplı sunumlar yapıldı.Kardiyovasküler Akademi Van (2)

Sempozyuma katılan İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun, organizasyonun önemine vurgu yaparak, emeği geçen tüm sağlık çalışanlarına teşekkür etti. Tosun, bu tür akademik etkinliklerin Van için büyük önem taşıdığını belirterek, "Bu toplantının kentimizde artmasını sağlamaları için hocalarımıza rica ediyoruz. Bizler de her zaman destek vermeye hazırız," dedi.Kardiyovasküler Akademi Van (3)

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya ise "Bu bizim için son derece önemli bir adım. Gerçekleştirilen vakaların tamamı oldukça zorlu vakalar olup, geçmişte bu tür işlemler bu bölgede yapılmazken, son dönemde hem ilimizde ciddi bir şekilde yapılmaya başlanmış hem de tecrübe aktarımı noktasında önemli bir aşama kaydedilmiştir. Tüm ekip arkadaşlarımı bu başarılarından dolayı kutluyorum. Peki, bu canlı vakalar nelerdir? Ameliyatsız aort kapak değişimi, kalp deliklerinin kapatılması, daha önce tek seçenek olarak ameliyatla tedavi edilen ciddi ana koroner lezyonları ve çatallanma olarak adlandırılan bifurkasyon stentlemeler, sol atriyal apendiks kapama dediğimiz pıhtı atan deliklerin kapatılması, aort damarda var olan anevrizmaların kapatılması gibi son derece zor ve karmaşık vakalar burada canlı yayında gerçekleştirilerek tecrübe aktarımına imkan sağlamaktadır. Bu tür bir toplantının ilimizde yapılması ve bu tecrübe aktarımının gerçekleştirilmesi bizim için büyük bir gurur kaynağıdır" dedi.

CANLI VAKA OTURUMLARIYLA UYGULAMALI EĞİTİM

Sempozyum kapsamında, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kateter laboratuvarlarında 12 canlı vaka oturumu gerçekleştirildi. Bu oturumlarda, sol ana koroner müdahaleleri, bifurkasyon ve kompleks PFO/ASD vakaları, tam tıkalı damar işlemleri (CTO), karotis, EVAR, TAVI, apendiks kapama, septal ablasyon ve mitral balon valvüloplasti gibi işlemler başarıyla uygulandı.

“BÖLGE HALKINA ÖNEMLİ SAĞLIK HİZMETLERİ SUNULUYOR”

Kardiyovasküler Akademi Derneği Başkanı Dr. Ömer Kozan, sempozyumda yaptığı konuşmada, bölgedeki kalp damar hastalıkları tedavileri konusunda önemli bir aşamaya gelindiğini vurguladı. Kozan, "Bugün kalp damar hastalıklarında yapılan girişimsel tedavilerle ilgili gerçekleştirdiğimiz bu toplantı, ameliyatsız olarak kalp kapağı takmak ve doğuştan kalpteki delikleri kapatmak gibi pek çok önemli işlemi başarıyla gerçekleştirdiğimiz bir aşamayı göstermektedir. Yıllar önce, doğu illerimizden insanlar bu tür işlemleri yapabilmek için batıya gitmek zorunda kalırlardı; tarlasını, öküzünü satıp çözüm ararlardı. Ancak bugün, devletimizin katkıları ve hekimlerimizin özverili çalışmaları sayesinde, ülkemizin en ücra köşelerinde bile bu işlemler başarıyla gerçekleştirilmektedir. Bu sayede, bölgedeki vatandaşlarımıza gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim: Artık her türlü kalp problemi için çözüm bulabilecekleri mükemmel merkezlerimiz var" ifadelerini kullandı.Kardiyovasküler Akademi Van (1)

Muhabir: Furkan Ersöz