VAN HABER

Van’ın Sorunları İçin “Oda/Borsa Müşterek Toplantısı” yapıldı

Van İli Oda/Borsa Müşterek Toplantısı Van Ticaret Borsası (Van TB) ev sahipliğinde gerçekleşti.

Abone Ol

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), Van Ticaret Borsası (Van TB) ile Erciş Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Erciş TSO) Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerinin katılımıyla “Oda/Borsa Müşterek Toplantısı” yapıldı. Van’ın tarım ve hayvancılık potansiyeli, sorunları ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıda Van Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi projesi ve son durumu hakkında sunum gerçekleştirildi.

ŞEVGİN: ORTAK HEDEFLER DOĞRULTUSUNDA BULUŞTUK

Toplantının açılış konuşmasını yapan Van TB Meclis Başkanı Metin Şevgin, ilk olarak Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezinde meydana gelen otel yangınında hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Şevgin şunları söyledi: “Bugün burada Oda Muamelat Yönetmeliği, gereği Van Ticaret ve Sanayi Odası, Erciş Ticaret ve Sanayi Odası ve Van Ticaret Borsası olarak bizler, ortak hedefler doğrultusunda buluştuk. Amacımız; bölgesel kalkınmayı desteklemek, ticaretin her alanında işbirlikleri geliştirerek birlikte daha güçlü bir geleceğe adım atmaktır. Çatı kuruluşumuz olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) mevzuatı gereği, düzenli aralıklarla gerçekleştirdiğimiz bu toplantılar, ticaretin çeşitli alanlarında karşılaştığımız zorlukları aşmak ve fırsatları değerlendirmek için önemli bir platform.”

AVCI: BİRLİKTELİK ÖNEM TAŞIYOR

Müşterek toplantının hayırlara vesile olmasını temenni eden Van TSO Meclis Başkanı Turan Avcı, “Bu tür birliktelikler önemlidir. Bunun farkında olmak, ortak akılla hareket etmek, mesele Van olunca bir araya gelmek kentimiz için önem taşımaktadır. Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz mesele böyle bakıyoruz. Ümit ediyorum ki bugünkü birliktelik şehrimize hayırlara vesile olur ve İlimize katma değer katar.” Dedi.

ÇAKIR: İŞ STK’LARA DÜŞÜYOR

Erciş TSO Meclis Başkanı Fesih Çakır ise şunları söyledi: “Bir araya gelmemiz, sorunlarımızı konuşmamız ve çözümü noktasında neler yapılabilir konusunda akıl birliği yapmamız önemlidir. Bugün yapılan toplantının şehrimiz ve ilçemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Siyasetten kent olarak sorunlar yaşıyoruz. Bu yüzden ağır yük ve iş STK’lara düşüyor. Bu noktada elimizden geleni yapmalıyız. Erciş’te Jeotermal ve Mor Gedik Barajı konusunda çalışmalar vardı ne yazık ki henüz ete kemiğe bürünmedi. Bunun da takibini yapacak ve dile getireceğiz.”

BARAN: TARIM-HAYVANCILIK ANA SEKTÖR

Toplantının açılışında konuşan Erciş TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muhlis Baran şöyle konuştu: “Ülkemizin en güzel şehirlerinden bir tanesi olan Erciş olarak sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Müşterek toplantımızın hayırlı olmasını dilerim. İlimizin ana sektörlerinin başında tarım-hayvancılık gelmektedir. İnsanlık tarihlerinin ilk iktisadi faaliyetlerinden bir tanesi tarımsal faaliyetlerdir. O günden bugüne kadar tarım-hayvancılık insanlık tarihinde önemli bir yer almış, ekonomiye ve istihdama ciddi katkılar sunmuştur.”

SORUNLARI TEK TEK AÇIKLADI

“Bunun yanı sıra özellikle son yıllarda ülkemizde olduğu gibi ilimizde tarım-hayvancılık konusunda ciddi sorunlar yaşanmaktadır” diyerek konuşmasını sürdüren Baran, “Bunların başında yüksek maliyetler, çiftçilere verilen eğitimlerin yetersiz olması, arazilerin parçalı ve dağınık yapısı, tarımsal üretimden yaşanan düşük katkılar, sulanabilme arazilerin azlığı ve su kaynaklarının verimli kullanılmaması gibi başlıca sorunlar geliyor. Kırmızı et üretiminde ne yazık ki istenilen seviyede değiliz. Yem fiyatlarının yüksek olması nedeniyle üretime ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Yeterli arazinin olmaması ve fabrikasyon yemlerin de yüksek maliyetlerde satışa sunulması nedeniyle küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ne yazık ki ilerlemek yerine gerilemektedir. Bunun yanı sıra elektrik, mazot gibi girdi maliyetlerinin yüksek olması da üretimin ve hayvancılığın sekteye uğramasına neden olmaktadır.” Şeklinde konuştu.

ÜRETİM VE DEVLET DESTEKLERİ ÖNEMLİ

Çözüm önerileri konusunda da değerlendirmelerde bulunan Başkan Vekili Baran son olarak şunları söyledi: “Kaba yem üretiminin artırılması, fabrikadan satışı yapılan yem fiyatlarının düşürülmesi, devlet desteklerinin artırılması, hayvancılık yapan çiftçilerimizin fabrikadan yem almak yerine üretim yapması gibi çözüm önerileri ile İlimizin tarım ve hayvancılığı ilerleyebilir, gelişebilir ve daha iyi bir seviyeye gelebilir. Bu vesileyle Müşterek Toplantımızın şehrimizin tarım-hayvancılığına, ticaretine, ekonomisine, kalkınmasına katkı sunmasını dilerim.”

SÜER: MALİYETLERİMİZ SÜREKLİ ARTIYOR

Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, açılış konuşmasında önce misafirlere hitap ederek sözlerine başladı: "Değerli katılımcılar, kıymetli misafirler, Oda/Borsa Müşterek toplantısına hepiniz hoş geldiniz diyor, toplantımıza gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ediyorum.”

Ardından, Van ve bölgedeki tarım-hayvancılık sorunlarına değinen Süer, “Bölgemizin ana geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ancak üretim verimli yapılmadığı için insanlar, hayvancılığı bırakıp batıdaki şehirlere göç ediyor. Zor şartlarda hayvancılık yapıyoruz. Hayvanlarımız yılın 6-7 ayı kapalı alanlarda kalıyor ve yem bitkilerini çevre illerden almak zorunda kalıyoruz. Dışarıdan alım yaparak yüksek maliyetlerle hayvancılığı sürdürmeye çalışıyoruz. Pazar sıkıntısı nedeniyle ürünlerimizi ülkenin farklı bölgelerine göndermek zorunda kalıyoruz, bu da hem risklerimizi hem de maliyetlerimizi artırıyor.” dedi.

YAYLA VE MERA KULLANIMI

Yayla ve mera kullanımına da değinen Süer, “Yayla ve meralarımızı ya verimli kullanamıyoruz ya da hiç kullanamıyoruz. 80’li yıllarda 6-7 milyon olan küçükbaş hayvan varlığımız şu an 3-3.5 milyona düşmüş durumda. O dönemde köylerde üretim yapılıyordu, ancak şimdi insanlar köydeki üretim ve hayvancılığı bırakıp kente göç etti. Üretim yerine tüketim anlayışı öne çıkınca bu durum gerilememize sebep oldu. Meralarımızın bilinçsiz kullanımı da büyük sorunlar yaratıyor, bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.” şeklinde konuştu.

SÜER: BİZ BÜYÜKŞEHİRİZ AMA…

Başkan Süer, “Biz büyükşehiriz, ancak Van’da bir Toprak Mahsulleri Ofisi Başmüdürlüğü yok. Bu konuda yetkililerden talebimiz var. Tarım, hayvancılık, sanayi ve ticaret gibi alanlarda gelişmek için sorunlarımızın çözülmesini sürekli talep etmeliyiz. Eğer bu şekilde devam edersek, tarım ve hayvancılıkla öne çıkan şehrimiz bunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.” diye belirtti.

“VAN-ŞIRNAK KARAYOLU TAMAMLANMALI”

Son olarak, Van-Şırnak Karayolu’nun bir an önce tamamlanması gerektiğini vurgulayan Süer, “Van-Şırnak Karayolu tamamlandığında Irak pazarına daha rahat ulaşabileceğiz. Bu yol, ticaretin gelişmesine büyük katkı sunacak ve şehrimizin ekonomik durumuna olumlu etki katacaktır. Irak, kültür, iklim ve mesafe açısından bize yakın bir pazar, ancak şu an faydalanamıyoruz. Bu yolun tamamlanması şehrimiz için önemli.” dedi ve konuşmasını, "Şehrimizin kalkınması için birlikte çalışacağız ve sorunlarla mücadele edeceğiz. Bu toplantının şehrimize hayırlı olmasını diliyorum." şeklinde sonlandırdı.

TAKVA: TARIM VE HAYVANCILIK BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

Açılış konuşması yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van için tarım ve hayvancılığın vazgeçilmez olduğunu ifade etti. Takva, “Van TSO, Van TB ve Erciş TSO olarak tarım ve hayvancılık konusunda var olanı kolaylaştıran, geliştiren, vazgeçilmezi daha da büyüten ve katma değeri yüksek bir alana çevirmek için çabalarımızı sürdüreceğiz. Tarım ve hayvancılık konusu bizim elimizdeki en büyük argüman. Bizde bu argümanı büyütmek için çalışacağız.” Şeklinde konuştu.Takva konuşmasını şöyle sürdürdü: “Binlerce yıldır insanlar burayı kendine yurt edinmiş. Deprem oluyor, sel oluyor ve daha büyük felaketler oluyor ama insanlar yine bu şehirden vazgeçmiyor, burada yaşıyor. Çünkü bu şehirde hayat var. Muhteşem bir coğrafya var, deniz var. Dolayısıyla insanlar kalubelaya kadar burada yaşayacaklar. Burada yaşadığımız süre boyunca bizden sonra yaşayacaklar için bu şehri yaşanabilir bir şehir olarak büyütecek bir bakış açısına ihtiyacımız var. Bunu vicdanımızla da söylemlerimizle de ortaya koymamız gerekiyor. 3 Meslek odası olarak bu farkındalığı ortaya koyuyoruz.”

TAKVA: ÜRETİM TÜM TÜRKİYE’YE YAYILMALI

Başkan Takva, “Türkiye 85 milyon insanın yaşadığı 81 vilayetin olduğu ve merkeziyetçilik ile yönetilen bir ülke. Dolayısıyla kaynaklar Ankara’ya toplanıyor ve oradan da dağıtılıyor. Önceki gün rakamlar açıklandı. Türkiye’nin yüzde 48,8 vergisini İstanbul veriyor. Bu bir üretim. Türkiye’nin neredeyse yarısını üreten ve buna karşılıkta vergi veren bir kent İstanbul. Bu doğru mudur? Asla değildir. Bu bir kente, bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür. Siz bütün üretimi bir kente, bir bölgeye (Marmara Bölgesi) bağlarsanız ve İstanbul ülkenin yaklaşık yarısı kadar vergi veriyor derseniz bu doğru olmaz. Üretimi ve buna bağlı olarak vergi dağılımını tüm ülkeye yayacak bir politikaya ihtiyacımız var.” Diye belirtti.

“TEMSLİYET SORUNU YAŞIYORUZ”

Takva şunları söyledi: “Van uzak olduğu için Ankara’da kendini temsil edebiliyor mu? Hayır. 8 vekilimiz var. Bunların çoğunu maalesef tanımıyoruz. Tanıdıklarımızla da ne yazık ki sağlıklı bir iletişim kuramıyoruz. Problemlerimizi ve sorunlarımızı merkezde dile getirecek bir zihniyet ne yazık ki yok. Kaldı ki olsa bile, biz Ankara’dan her tarafa dağıtılan kamu kaynağını hak ettiğimiz şekilde kentimize getirebilme konusunda arif değiliz. Böyle bir yeteneğimiz yok. Biz her gün bir araya geliriz ya da kendi karemiz içerisinde sorunlarımızı dile getiririz. Ancak birilerinin bunu görmesi, dile getirmesi ve o kaynaktan bu şehrin hak ettiği şekilde bir çalışma içerisinde olması gerekiyor.”Van’ın uçak sorunu olduğunu belirten Takva, “Uzak olduğumuz için ulaşamıyoruz. 21. Yüzyılda gezegenler arası seyahatin kolaylaştığı bir dönemde biz hala ülkemiz içerisindeki seyahat imkanlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilecek imkana sahip değiliz. Bu bir kader midir? Kesinlikle değildir. Bunu değiştirmek için çalışacağız.” Dedi.

VAN BESİ OSB YATIRIM PROGRAMINA ALINDI

Van Besi OSB’nin yatırım programına alındığını belirten Takva son olarak, “Van Ticaret Borsası’nın da ortak olduğu ve şehrimizin hayvancılığı için önemli bir projemiz var. Van Besi Organize Sanayi Bölgesi. 2025 yılı için müjdeli haberi aldık. 7 yıl aradan sonra Besi OSB yatırım programına alındı. Projelendirme noktasında kentsel sorunlarımız var. Bunu da aşacak ve proje aşamasına inşallah yakın zamanda getireceğiz.” Diye belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından Van TDİ Besi OSB Müdürü Şükrü Güneri Yalvaç, OSB’nin son durumu ve projenin detayları hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Toplantı karşılıklı fikir alışverişi ile son buldu.