Sağlık

Safra Kesesi Ameliyatı Nedir? Safra Kesesi Ameliyatı Niçin Yapılır?

Safra kesesi, vücudun besinleri parçalamasını sağlayan küçük bir organdır. Safra kesesinde yaygın olarak görülen ve safra taşı adı verilen sert, küçük birikintiler oluşabilir. Safra taşları vücut sağlığını etkilediğinde ya da safra kesesinde ağrı olduğu durumlarda safra kesesi ameliyatı yapılabilir. Kadınlarda safra kesesi taşları erkeklere oranla daha çoktur. Aynı zamanda obez kişilerde ve ailede safra taşı geçmişi olanlarda da daha sık olarak görülebilir.

Abone Ol

Safra kesesi, karnın sağ tarafında karaciğerin hemen altında bulunan ve armut şekline benzer bir organdır. Safra kesesi, karaciğer tarafından üretilen ve yağlı besinlerin parçalanmasına yarayan safra (sindirim sıvısı) denilen bir sıvıyı depolar. Safra kesesi, bu görevi sayesinde sindirim sisteminin önemli bir parçasıdır. Genel olarak safra kesesinin hastalanmasına yol açan ve safra kesesi ameliyatı gerektiren bazı durumlar arasında; safra taşları, iltihaplanmalar ve tümörler yer alabilir. Bu durumların sebep olduğu belirtilerin başında ise karın ağrısı, şişkinlik, ciltte ve gözlerde sarılık bulunabilir. ‘‘Safra kesesi ameliyatı’’na dair detaylı bilgiler haberimizde. 

SAFRA KESESİ AMELİYATI NEDİR? 
Daha çok laparoskopik kolesistektomi yöntemi ile yapılan safra kesesi ameliyatı, üst karın bölgesinde karaciğerin altında yer alan, karaciğerde üretilen safrayı sindirim için gerekli olana kadar depolayan ve armuda benzeyen kesenin çıkarılması işlemidir. Safradaki kolesterolün kristalleşmesi ve safra kesesinin tamamen boşalmaması durumunda safra taşları meydana gelir. Safra taşları ağrı yapabildiği gibi, kanalları tıkayarak pankreas iltihabı gibi komplikasyonlara da neden olabilir. 

SAFRA KESESİ AMELİYATI TÜRLERİ
Açık (Geleneksel) Safra Kesesi Ameliyatı
Açık safra kesesi ameliyatı yöntemi ile karnın sağ üst bölümünde 10-15 cm uzunluğunda bir kesi yapılır. Uzman doktor bu kesi üzerinden safra kesesini bularak, vücutta çıkarır. Bu ameliyat türü ortalama 1-2 saatte tamamlanır. Vücut, safra kesesi olmadan da işlevlerini devam ettirir. 

Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı
Laparoskopik yöntem ile kişiye genel anestezi verilerek karından 2 cm civarında dört küçük delik açılır ve içeriye sokulan kamera sayesinde safra kesesi görüntülenir ve vücuttan atılır. Laparoskopik ameliyat genel olarak 45 dakika devam eder. Hastada büyük bir kesi olmadığından iyileşme süreci açık safra kesesi ameliyatına göre daha hızlı olmaktadır.

SAFRA KESESİ AMELİYATI NEDEN YAPILIR?
Safra kesesi ameliyatı, safra kesesi taşı ve çamur nedeni ile tekrar eden şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı, ateş ve kusma durumları, kola ve sırta vuran ağrı ile iyileşmeyen iltihap gibi kesenin de büzüşmesine sebep olan durumlarda yapılmaktadır. Bunların yanında safra kesesi ameliyatı gerektirecek durumlar şu şekilde sıralanabilir: Safra taşları, Tümör, Safra kesesi iltihabı (Kolesistit), Hastalıklar ve enfeksiyon. 

SAFRA KESESİ AMELİYATI NE KADAR SÜREDE İYİLEŞİR? 
Safra kesesi ameliyatı sonrasından hasta 1 gün boyunca hastanede kalmalıdır. Hasta ameliyat türüne bağlı olarak birkaç saat içerisinde tek başına yataktan kalkabilir hale gelecektir. Safra kesesi ameliyatından 1 gün sonra hasta taburcu edilebilir. Safra kesesi ameliyatı olan kişi genel olarak 1 hafta ya da 10 gün içerisinde normal hayatına dönebilir. 

SAFRA KESESİ AMELİYATININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Safra kesesi ameliyatı sonrasında uzun süreli olmasa da çeşitli yan etkiler görülebilir. Ameliyat sonrasında safra kesesinin olmaması vücutta değişikliğe sebep olmaz fakat ameliyat sonrasında şu olası yan etkiler görülebilir: 

  • Şişkinlik, ağrılar
  • Hasta ve halsizlik hissi
  • Karında ve omuzlarda ağrı
  • İshal

Ayrıca ameliyat sonrasında meyve, sebze tüketimi, yüksek lifli gıdalar tüketmek de büyük önem taşır. Bu durum ameliyatın yan etkisi olan ishalin giderilmesine destek olur.

SAFRA KESESİ AMELİYATI SONRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Safra kesesi ameliyatında sonra hasta, beslenme şekline ve hareketlerini dikkat etmesi gerekir. Ameliyatın ardındaki süreçte beslenme düzeni oldukça önemlidir. Bu yüzden baharatlı, yağlı ya da asitli besinlerden uzak durarak, kahve ve alkol tüketilmemesi gerekir. 

SAFRA KESESİ AMELİYATI NE KADAR SÜREDE İYİLEŞİR?
Safra kesesi ameliyatı sonrası hastanın iyileşme süreci yaşına ve hastalık geçmişine göre değişiklik gösterebilir. Bu süre ortalama 10 gündür.

SAFRA KESESİ AMELİYATI TEHLİKELİ Mİ?
Safra kesesi ameliyatı tehlikeli değildir, safra kesesi alınması gerekirken alınmadığı durumlarda sağlığa tehdit oluşturabilir. 

SAFRA KESESİNİ ALDIRMAK VÜCUDUN İŞLEYİŞİNİ BOZAR MI?
Safra kesesini aldırmak vücudun işleyişini bozmaz. Sindirim sıvısı olan safra, karaciğerden bağırsağa akışını sürüdür.