Öğretmen güvenlik soruşturması, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında sözleşmeli, ücretli veya kadrolu atanacak öğretmenler için zorunludur. Peki, öğretmen güvenlik soruşturması ne kadar sürer? 

ÖĞRETMEN GÜVENLİK SORUŞTURMASI 
7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu ile kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilecek olan tüm personeller için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Öğretmenlere güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ayrı ayrı yapılır. Bu kavramlar birbirinden farklıdır. Öğretmenlik mesleği 1739 sayılı kanunun 43. maddesinde devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlanmıştır. Öğretmenler bu görevlerini Türk Milli Eğitiminin amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak ifa etmekle yükümlüdürler. Yeni güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanunu ile kamuya ilk kez atanacak kadrolu, ücretli ve sözleşmeli öğretmenlere arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması birlikte yapılması zorunlu hale getirildi. Bu kapsamda öğretmen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması birlikte yapılacak.

Profil fotoğrafı ne demek? Nerelerde Kullanılır? Profil fotoğrafı ne demek? Nerelerde Kullanılır?

Güvenlik Soruşturması: Güvenlik soruşturması, bir kurumun ya da makamın isteği üzerine kişilerin kamusal haklarının kullanmalarının sakıncalı olup olmadığına ilişkin rapor düzenlenmesidir. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanunu kapsamında yapılır.
Arşiv Araştırması: Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının mevcut kayıtlardan saptanmasıdır. Yine aynı yönetmeliğin 8.maddesinde belirtildiği üzere güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından ilgili maddede belirtilen kişiler hakkında yapılır. Bu fıkra kapsamı dışındaki kişiler için ise ilgili kurumun isteği doğrultusunda Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirliklerince yapılır.

Yapılan tercih sonrasında atama yapılıp o kadroya yerleştirme yapılabilmesi için 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu uyarınca güvenlik soruşturması yapılmaktadır. Bu soruşturmanın olumsuz sonuçlanması halinde atama işlemi yapılmamaktadır. Bu durum Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilgili öğretmen adaylarına tebliğ edilmektedir. Bu tebligatlar genelde yazılı şekilde yani tebligat adresine posta yoluyla gönderilmektedir. Bu tebligatların tarihi çok önemlidir çünkü dava açma süresi bu tarihten itibaren başlamaktadır. Bazen evde kimsenin olmaması halinde tebligat muhtara verilmekte ve muhtara bırakma tarihi tebliğ tarihi sayılmaktadır. Bu nedenle tebligatı sıkı şekilde takip etmek önemlidir. 

ÖĞRETMEN GÜVENLİK SORUŞTURMASI NE KADAR SÜRER? 
Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği’nin 12. maddesi kapsamında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması, taleplerin ilgili makama ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde cevaplandırılmaktadır. Her ne kadar düzenleme ile kişilerin hukuki durumunu sürüncemede bırakmamak amacıyla kesin süreler öngörülmüş olsa da uygulamada bu sürelerin aşıldığı görülmektedir.

Öğretmen güvenlik soruşturması, her ne kadar güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yönetmeliği uyarınca belirli bir zamana tabi tutulmuşsa da uygulamada bu süreye uyulmadığı, sürenin çoğunlukla uzatıldığı fakat bazı durumlarda ise sürenin kısa tutulabildiği görülmektedir. Bu gibi durumlarda öncelikle kurumunuzla iletişime geçebilir, buradan yanıt alamıyorsanız ivedilikle Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) durumu anlatan bir mail atabilir ve gelecek cevaba göre harekete geçebilirsiniz. Buradan alınacak cevap ile birlikte 60 günlük dava açma süreniz yani hak düşürücü süreniz işlemeye başlayacaktır.

Kaynak: Vanolay - Haber Merkezi