Toplantının ana gündemi, Van turizminin mevcut durumu, yaşanan kriz ve çözüm önerileriydi. İranlı turistlere aşırı bağımlılığın risklerine dikkat çekilirken, pazar çeşitliliğinin artırılması, ulaşım ve konaklama altyapısının güçlendirilmesi ve daha etkin tanıtım stratejilerinin hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

Ayrıca, Türk Hava Yolları’nın sefer sayısındaki kısıtlamalar, vize süreçlerinde yaşanan zorluklar ve ulaşım altyapısındaki eksiklikler de sektör temsilcilerinin gündeme getirdiği başlıca sorunlar arasında yer aldı.

İnci Kefali Av Yasağı Komisyon Toplantısı yapıldı İnci Kefali Av Yasağı Komisyon Toplantısı yapıldı

Van’da bir otelde gerçekleştirilen “5. Bölge Turizm Sektör Kurulu Toplantısı”na MÜSİAD Van Şube Başkanı Abdullah Aras, MÜSİAD Turizm Sektör Kurulu Başkanı Murat Kundak, Van Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri, TÜRSAB Doğu Anadolu Yürütme Kurulu Başkanı, Van Otelciler ve Turizm Derneği yetkilileri, otel işletmecileri ve turizm acentaları katıldı.

MÜSİAD Van Şube Başkanı Abdullah Aras, özellikle İran’dan gelen turist akışındaki kesintinin şehir ekonomisini olumsuz etkilediğini belirterek, “Geçmiş yıllarda Nevruz döneminde Van, İranlı turistlerle dolup taşarken, bu yıl aynı canlılığı görmek mümkün değil” ifadelerini kullandı. Van’ın sadece İran’a odaklanarak sürdürülebilir bir turizm stratejisi oluşturamayacağını vurgulayan Aras, Orta Asya, Körfez ülkeleri ve Avrupa pazarlarına yönelik kapsamlı tanıtım çalışmaları yapılmasının elzem olduğunu belirtti.Müsiad Van (1)

MÜSİAD’DAN SOMUT ADIMLAR VE ULUSLARARASI AÇILIM

MÜSİAD Turizm Sektör Kurulu Başkanı Murat Kundak, Van’ın turizmdeki potansiyelini tam anlamıyla kullanamadığını belirterek, “Biz buraya sadece sorunları dinlemeye değil, çözüm üretmeye geldik” dedi. Kundak, yurt dışı turizm fuarlarına katılımın artırılması, uluslararası turizm acentalarıyla güçlü iş birlikleri kurulması ve yerel işletmelerin yurt dışına açılması gibi konulara öncelik verdiklerini ifade etti.

Turizm sektör kurullarının şehirlerin ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağladığını dile getiren Kundak, Van’ın uluslararası platformlarda daha fazla yer alması gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kamu kurumlarına detaylı bir rapor sunulacağı ifade edildi.Müsiad Van (3)

YETKİLİ İSİMLER KAYIPLARDA!

Toplantıya Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı ve Türk Hava Yolları Van Şube Müdürlüğü’nün davet edilmesine rağmen katılım göstermemesi, sektör temsilcileri tarafından tepki gördü.

ORTAK EYLEM PLANI HAZIRLANACAK

Toplantının sonunda, Van turizmini yeniden canlandırmak ve sürdürülebilir hale getirmek için ortak bir eylem planı oluşturulması konusunda fikir birliğine varıldı.

MÜSİAD Van Şubesi’nin önümüzdeki dönemde gıda, inşaat ve sanayi sektörleriyle ilgili benzer istişare toplantıları düzenleyeceği de duyuruldu.

Toplantı, sektör temsilcileri arasında yapılan değerlendirmeler ve düzenlenen iftar programıyla sona erdi.

Muhabir: Eyüp Dayan