Manolyanın yaklaşık 880 cins ve 250.000'den fazla benzersiz türü vardır. Geometrik şekilli yaprakları onu daha çekici ve ilginç kılıyor. Pembe ve beyaz orkideler, sempati ve şefkati simgeler. Manolya'nın birçok türü ve çeşidi vardır ve aslında bu çeşitlerin çoğu tropikal iklimlerde yaşamayı tercih eder.
Saflığı, sadakati ve bağlılığı temsil eden manolya, iri ve hoş kokulu çiçekleri sayesinde en sevilen salon bitkileri arasında yer alıyor. Manolya çiçeği saksıda yetişebilir. Yani bu muhteşem çiçeği evde, bahçede veya terasta kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Ancak birçok bitki gibi manolya çiçeği bakımı da özen gerektirir.
MANOLYA ÇİÇEĞİNİN ANLAMI VE HİKAYESİ
Manolya çiçeği aşkın asilliğini temsil eder. Aşkın ne kadar asil olduğunu anlatmak için kullanılır. Ayrıca sebat etmeyi, haysiyeti, alçak gönüllülüğü ve saflığı sembolize eder.
Buna ek olarak meditasyon, sezgi, iç huzur, kendini tanıma, sadakat ve bağlılık ile ilişkilendirir.
Manolya çiçeğinin geçmişten günümüze kulaktan kulağa dolaşan bir efsanesi olduğunu biliyor muydunuz?
İşte çok merak edilen o manolya çiçeği hikayesi:
Günlerden bir gün manolya çiçeği hemen yanı başında yetişen açelya çiçeğine aşık olur. Ama bu aşk karşılık bulmaz. Aşk acısı çeken manolyanın zamanla kalbi ikiye ayrılarak vücudundan kopar. Böylece iki ağaç oluşur.
Bunlar uzun ve güçlü manolya ile beyaz ve kırılgan çiçekleriyle yıldızlı manolyadır.
Bu hikaye sonrasında manolyanın iç kısmının bitkinin kalbini ve ruhunu temsil ettiği söylenmektedir.
MANOLYA ÇİÇEĞİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Manolya çiçeği özellikleri şöyle sıralanabilir;
Manolya, güzel çiçekleri, büyüleyici kokusu ve hoş görüntüsü ile benzersiz bir çiçektir. Görkemli bir görüntüsü vardır.
Çiçekleri sayesinde bulunduğu ortama hoş bir koku yayar.
Evlerde ve bahçelerde süs bitkisi olarak sıklıkla kullanılır. Bulunduğu ortama şans ve talih getirdiğine inanılır.
Manolya çiçeği, Magnoliaceae familyasına aittir.
Amerikan kökenli olmakla birlikte Türkiye ve Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere ılıman iklimin görüldüğü yerlerde yetiştirilir.
MANOLYA NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?
Manolya her dem yeşil bir bitki olmasına rağmen, çiçeklenme dönemi Mayıs ve Ağustos ayları arasındadır. Manolya çiçeği fidanını ilkbaharda dikerseniz seneye aynı aylarda çiçek açar. Manolya cinsine göre bu bitki sarı, beyaz, kırmızı ve mor renklerde çiçek açabilir. Bu narin çiçekler hoş kokularıyla evinize ve bahçenize canlılık katar.
MANOLYANIN FAYDALARI NELERDİR?
Bu bitkinin yaprakları çay olarak kullanılabilir. Ateş düşürücü etkisi olduğu bilinir. Ayrıca tonik etkisi vardır. Sindirimi kolaylaştırır ve iyi bir balgam söktürücüdür. Uzak Doğu'da çay ve pirinci tatlandırmak için kullanılır. Bazı ülkelerde çiçekler pişirilir ve sebze olarak yenir.