Meclis üyeleri, belediyenin farklı siyasi partilerden veya bağımsız olarak seçilmiş üyelerden oluşabilmektedir. Belediye meclisinin görevleri nelerdir? Belediye meclis üyesi ne iş yapar, görevleri nelerdir? İşte, birçok kimse tarafından merak edilen soruların cevabı… 

Belediye meclis üyesi, belediye meclisinin bir üyesidir. Belediye meclisinin aldığı kararlarda aktif rol oynar. Belediye meclisi, belediye bütçesini onaylama, stratejik planlar ve politikalar geliştirme, yerel vergilerin belirlenmesi, yerel altyapı projelerinin onaylanması gibi önemli kararları alır. Ayrıca, yerel düzeyde hizmetlerin yönetimi, yerel düzeyde yasaların uygulanması, belediyenin faaliyetlerinin denetlenmesi ve yerel halkın taleplerini temsil etme gibi görevleri de vardır. 

BELEDİYE MECLİS ÜYESİ NE DEMEK?
Belediye meclisinde kendisine verilen yerde bulunan belediyenin gündemini tartışan kişiler belediye meclis üyesi olarak adlandırılır. Mecliste var olan belediye üyelerine genel görüşlerini belirten bu kişiler belediyenin var olan projelerine yönelik fikirlerini sunar.   

Bakan Yerlikaya duyurdu! 34 kişi hayatını kaybetti Bakan Yerlikaya duyurdu! 34 kişi hayatını kaybetti

Hararetli geçen bu konuşmalarda belediyenin sunduğu hizmetlerden vatandaşların en iyi şekilde yararlanması için çaba gösterir. Ayrıca belediye bütçelerine yönelik de kararların alındığı toplantılara katılan bu kişileri zorlu çalışma saatleri bekler. Belediye meclis üyesi nedir sorusuna net yanıt vermek için onun görev ve sorumluluklarına genel olarak göz atmak gerekir.  

BELEDİYE MECLİS ÜYESİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI NELERDİR?  BELEDİYE MECLİS ÜYESİ NE İŞ YAPAR? 
Belediye meclisinde yer alarak belediyenin sorunlarıyla ilgili konuları tartışan kişiler belediye meclis üyesi olarak adlandırılır. Diğer üyelerle beraber karar alan ve bunları belediye başkanı mevkisine sunan bu kişiler halkın isteklerine ve ihtiyaçlarını düşünerek hareket eder.   
Belediye meclis üyesi görev ve yetkileri noktasında araştırma yaptığında da benzer sonuçların olduğunu inceleyebilirsin. 

Meclis üyesinin bazı görev ve sorumlulukları şöyle sıralanabilir: 
•    Mecliste var olan konuyu diğer üyelerle tartışmak  
•    Bütçe plan ve programının meclis üyelerince kabul edilmesini sağlamak ve belediye başkanına göndermek 
•    Başkan ve başkan yardımcısının gelmediği zamanlarda mecliste var olan durum hakkında onları bilgilendirmek 
•    Aylık ve yıllık stratejik planlarının oluşturmak ve belediye performansını değerlendirmek
•    Gelen projeler hakkında diğer meclis üyelerinin fikirlerini almak ve onlarla orta noktada buluşmak 
•    Belediyenin imar planlarını görüşmek ve onaylamak 
•    Belediye yönetiminde çıkarılacak kanunları ve yönetmenlikleri düzenlemek ve diğer üyelere sunmak 
•    Her dönem başında 3 ile 5 kişiden oluşan ihtisas komisyonu oluşturmak 

BELEDİYE MECLİSİ ÇALIŞMA, GÖREV VE YETKİLERİ
Belediye meclisi, belediyenin karar organıdır ve ilgili kanunda gösterilen esas ve usûllere göre seçilmiş üyelerden oluşur. 
Belediye meclisinin görev ve yetkileri şunlardır: 
a) Stratejik plân ile yatırım ve çalışma programlarını, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini görüşmek ve kabul etmek.
b) Bütçe ve kesin hesabı kabul etmek, bütçede kurumsal kodlama yapılan birimler ile fonksiyonel sınıflandırmanın birinci düzeyleri arasında aktarma yapmak. 
c) Belediyenin imar plânlarını görüşmek ve onaylamak, büyükşehir ve il belediyelerinde il çevre düzeni plânını kabul etmek. (Ek cümle: 1/7/2006’5538/29 md.) Belediye sınırları il sınırı olan Büyükşehir Belediyelerinde il çevre düzeni planı ilgili Büyükşehir Belediyeleri tarafından yapılır veya yaptırılır ve doğrudan Belediye Meclisi tarafından onaylanır. 
d) Borçlanmaya karar vermek. 
e) Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması hâlinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar vermek. 
f) Kanunlarda vergi, resim, harç ve katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı hizmetler için uygulanacak ücret tarifesini belirlemek. 
g) Şartlı bağışları kabul etmek. 
h) Vergi, resim ve harçlar dışında kalan ve miktarı beşbin TL’den fazla dava konusu olan belediye uyuşmazlıklarını sulh ile tasfiyeye, kabul ve feragate karar vermek. 
i) Bütçe içi işletme ile 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununa tâbi ortaklıklar kurulmasına veya bu ortaklıklardan ayrılmaya, sermaye artışına ve gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulmasına karar vermek. 
j) Belediye adına imtiyaz verilmesine ve belediye yatırımlarının yap’işlet veya yap’işlet’devret modeli ile yapılmasına; belediyeye ait şirket, işletme ve iştiraklerin özelleştirilmesine karar vermek. 
k) Meclis başkanlık divanını ve encümen üyeleri ile ihtisas komisyonları üyelerini seçmek. 
l) Norm kadro çerçevesinde belediyenin ve bağlı kuruluşlarının kadrolarının ihdas, iptal ve değiştirilmesine karar vermek. 
m) Belediye tarafından çıkarılacak yönetmelikleri kabul etmek. 
n) Meydan, cadde, sokak, park, tesis ve benzerlerine ad vermek; mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesine karar vermek; beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerini kabul etmek.
o) Diğer mahallî idarelerle birlik kurulmasına, kurulmuş birliklere katılmaya veya ayrılmaya karar vermek. 
p) Yurt içindeki ve İçişleri Bakanlığının izniyle yurt dışındaki belediyeler ve mahallî idare birlikleriyle karşılıklı işbirliği yapılmasına; kardeş kent ilişkileri kurulmasına; ekonomik ve sosyal ilişkileri geliştirmek amacıyla kültür, sanat ve spor gibi alanlarda faaliyet ve projeler gerçekleştirilmesine; bu çerçevede arsa, bina ve benzeri tesisleri yapma, yaptırma, kiralama veya tahsis etmeye karar vermek. 
r) Fahrî hemşehrilik payesi ve beratı vermek. 
s) Belediye başkanıyla encümen arasındaki anlaşmazlıkları karara bağlamak. 
t) Mücavir alanlara belediye hizmetlerinin götürülmesine karar vermek. 
u) İmar plânlarına uygun şekilde hazırlanmış belediye imar programlarını görüşerek kabul etmek.

Muhabir: Furkan Ersöz