Kuluçka makinesi, yumurtanın içindeki embriyonun hayatta kalması ve iyi bir şekilde gelişebilmesi için gerekli sıcaklığı ve nemi sağladığı için makine kullanıldığında kuluçka için tavuğa ihtiyaç duyulmamaktadır. Peki, kuluçka makinesi ne işe yarar?  

KULUÇKA MAKİNESİ NE İŞE YARAR?

Kuluçka makinesi kullanmanın en önemli faydası, tavuklar yumurtlamaya devam ederken yumurtaları alıp makineye koyup kuluçkaya devam edebilmektir. Bu sayede doğal kuluçka sürecinde bir tavuktan bir yılda 30’a yakın civciv elde edilirken makine ile 300’e kadar civciv elde edilebilmektedir. Üstelik kuluçka makinesi kış aylarında da kullanılabilmekte ve civcivlerin yumurtadan çıkması için ideal ortamı elde etmek her zaman mümkün olabilmektedir. Bu sayede elde edilen verim önemli ölçüde arttırılabilmektedir. Kuluçka Makinesi

‘’Kuluçka makinesi ne işe yarar?’’ sorusunun bir diğer cevabı ise şudur: Çeşitli kanatlı yumurtaları aynı tavuk gibi kanatlı ırklarına göre belirli günlerde embriyoya dönüştürüp sonrada civciv olarak çıkartmaya yarar. Bu süreç olması gereken günden daha kısa olamaz ve genelde aynı gün sayısında çıkacaklardır. Eğer kuluçka makinesinde ısı değeri çok az miktarda yüksek olursa bu gelişim 1 gün önceden olacaktır. Kuluçka makinesi ısı ve nemi değiştirerek çıkacak yavruların cinsiyetlerini belirlemez. Halk arasında güya yüksek ısı olursa tüm civcivler erkek olurmuş, ama siz bunlara inanmayınız.  

Piyasada farklı kapasitelerde kuluçka makineleri bulunmakla beraber bütün makinelerin amacı, daha fazla yumurtanın kuluçka sürecinden geçmesini sağlamaktır. Kuluçka makineleri tavuklara göre daha güvenilir olmaktadır. Tavukların kuluçkaya yatmalarının en önemli dezavantajı, tavukların aynı anda hem yumurtlayıp hem de kuluçkaya yatamıyor olmalarıdır. Yani kuluçkada oturan tavuk, yumurtalardaki civcivler çıkana kadar tekrar yumurtlayamaz. Hatta civcivler yumurtadan çıktıktan sonra tavukların tekrar yumurtlamaya başlaması birkaç haftayı bulacağı için aradaki süre boşa geçmektedir. 

KULUÇKA MAKİNESİNDE YUMURTA KAÇ GÜNDE ÇIKAR? 
Tavuk yumurtaları 18 gün gelişim süresi, 37.8 derece ısı ve nem 55-60 arası ortam koşulları sağlanmalıdır. Son 3 gün çıkım sürecinde yumurtalar çevirmeden çıkartılır ve serbest olarak çıkım sepetinin üzerine yüklenir. Bu sürece "çıkım süreci" denir ve ısı bu dönem için 37.0 yapılır, nem ise 65-70 arası olması gerekmektedir. Son gün çatlayan yumurtalardan civciv kendiliğinden çıkamıyorsa bu duruma müdahale ederek yardımcı olmanızı öneririz, ama bu konunda bilgili olmanız gerektiğini de unutmayınız. Tüm kanatlılar için aynı işlem yapılır, keza günler değişken olur, ısı farklı olur ve nem de tabi ki faklı olur. 

Kaz yumurtasının gelişim süresi 28 gün olur, ısı 38 derece, nem en düşük 60-65 olmalıdır. Son 3 gün çıkım süresinde ise ısı 36.8 derece olur, nem ise 70-75 aralığında olmalıdır. Kaz yumurtaları gelişim süresinde soğutulur.
Hindi yumurtası ve ördek yumurtası gelişim süresi 25 gün sürecektir, ısı 37.8 ve nem 60 olması gerekiyor. Son 3 günde ise ısı 37 derece ve nem 65 ortalama olması gerekiyor. 

En İyi Instagram Fotoğraf İndirme Araçları En İyi Instagram Fotoğraf İndirme Araçları

Bıldırcın ve küçük kuş yumurtaları gelişim süresi 15 gün, ısı 37.7 ve nem 55 olması uygun görünmüştür. Çıkım süresinde ise ısı 36.5 ve nem 60 olması uygun görünmüştür.

Kaynak: Vanolay - Haber Merkezi