Bitlis Organize Sanayi Bölgesinde açılan atölyede işletilen tıbbi bitki ve meyve çeşitleri Almanya'ya ihraç ediliyor.
Bitlis'in ekonomisine ve istihdamına katkı sunan tıbbi bitki ve meyve atölyesinde işletilen ürünler Almanya'ya ihraç ediliyor.
Ekonomisinin yüzde 70'i tarım ve hayvancılığa dayalı olan Bitlis'te elde edilen ürünler Batı'ya ihraç ediliyor. 30 yıldan bu yana açtığı atölyede tıbbi bitki ve meyve çeşitlerini işleten Şerif Zülioğlu, Bitlis'in hem ekonomisine hem de istihdamına katkı sunduklarını belirtti.
Daha önce Tatvan ilçesinde açtıkları atölyede işlerini sürdürdüklerini belirten Zülioğlu, son bir yıldır temelleri atılan Bitlis Organize Sanayinde açtıkları atölyede devam ettiklerini söyledi. Yeni organize sanayinde ısınma ve güvenlik başta olmak üzere bazı sıkıntıları yaşadıklarını da hatırlatan Zülioğlu, yetkililerden bu sorunların çözülmesi için destek istedi.
'Organize sanayi bölgesinde ısınma ve güvenlik sorunlarını yaşıyoruz'
30 yıldan bu yana açtıkları işletmede devam ettiklerini dile getiren Zülioğlu, 'Bölgede tıbbi bitki ve meyve çeşidini alıyoruz. Daha önce Tatvan ilçemizde kurduğumuz atölyede işimizi yapıyorduk. Son bir yıldır Bitlis Organize Sanayi Bölgesi'nde işimizi devam ettiriyoruz. Malumunuz ilimizde Organize sanayisi yeni yapılmaya başlandı. Biz de burada bir işletme kurduk. Fakat doğalgazın getirilmemesi nedeniyle ısınma problemini yaşıyoruz. Organize sanayinin etrafının duvarla örülmemesi nedeniyle güvenlik sıkıntısını da yaşıyoruz. Yetkililerimizden öncelikle bu sıkıntıların giderilmesini talep ediyoruz.' dedi.
'Hem ilin ekonomisine hem de istihdamına katkı sunuyoruz'
Bölgenin çeşitli il ve ilçelerinde tıbbi bitki ve meyve çeşitlerini alarak işlettiklerini ve geçmiş yıllara nazaran üretimde düşüş yaşandığına dikkat çeken Zülioğlu, 'İlkbahar'dan Sonbahar ayına kadar alımlarımız devam ediyor. Kış aylarında da alıp kuruttuğumuz ürünlerimizi işletiyoruz, paketleyip, sevkiyatını yapıyoruz. Hemen hemen yılın 12 ayı çalışmalarımız devam ediyor. Van, Hakkari Muş, Şırnak gibi çevre illerden de ürün alıyoruz. Bitlis'te bu işi yapan yalnız benim. Bizim genelde doğal meyvedir. Geçmiş yıllara nazaran ürün alımında azalma vardır. Bu da üretimin düşmesinden kaynaklanıyor. Eskiden bazı bitki çeşitlerinde daha yüksek miktarda geliyordu, ama şimdi o miktarı bulamıyoruz.' şeklinde konuştu.
'İnsan hayatına ve sağlığına önem veriyoruz'
İnsan hayatına ve sağlığına önem vermelerinden dolayı hem kaliteye, hem de hijyenliğe azami ölçüde önem gösterdiklerinin altını çizen Zülioğlu, doğal bitki ve meyveleri doğal bir ortamda işlettiklerini ifade etti.
Yılda yaklaşık 8 bin ton kurutmuş tıbbi bitki ve meyve çeşidini işlettiklerini hatırlatan Zülioğlu, 'Meyvelerin doğru ve bilinçli olarak yapılması, hasad zamanı ve kurutmanın doğru yapılması önemlidir. Sağlam ve temiz yerde kurutulması çok önemli. Kaliteye önem verilmeli. Böyle olunca hem verdiğimiz firmalara güven vermiş oluruz hem de üreticimiz memnun kalır ve işler daha iyi yürür. Çalıştığımız bir Alman firmasıdır. Onlarında hem kalite hem hijyenik olarak tavsiyelerini göz önünde bulunduruyoruz. Onlar da zaten gelip yerinde denetliyorlar. Doğal meyvelerimizi, doğal bir ortamda kurutuyoruz. Kaliteye çok önem vererek işlememizi yapıyoruz.' ifadelerini kullandı.
Organize sanayinde kurdukları işletme atölyelerine, ana trafodan trafodan gelen elektriği ve alt yapıyı kendi imkanlarıyla yaptıklarına dikkat çeken Zülioğlu, yeni kurulan Bitlis Organize Sanayisinin daha canlanması adına yetkililerin destek sağlayıp duyarlı olması gerektiği çağrısında bulundu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)
Kapat