Küresel tip 2 diyabet oranlarının 2045 yılına kadar 700 milyona çıkması bekleniyor. Çikolata, kalp sağlığını destekleyen ve tip 2 diyabet riskini azaltabilen flavanoller (meyve ve sebzelerde bulunan doğal bir bileşik) açısından zengin. Ancak çikolata tüketimi ile tip 2 diyabet riski arasındaki ilişki, sonuçların tutarsız olması nedeniyle tartışmalı olmaya devam ediyor.

1 kg kabuklu cevizden ne kadar iç çıkar? 1 kg kabuklu cevizden ne kadar iç çıkar?

Ayrıca, önceki çalışmaların çoğu, kakao, süt ve şeker içeriği farklı olan bitter ve sütlü çikolatanın tip 2 diyabet riski üzerindeki farklı etkilerini incelemedi.

Ayrıntılı inceleme için, araştırmacılar, başlangıçta diyabet, kalp hastalığı veya kanser öyküsü olmayan kadın hemşireler ve erkek sağlık çalışanlarını içeren üç uzun vadeli ABD gözlemsel çalışmasından elde edilen verileri birleştirdi.

Katılımcılar tarafından her dört yılda bir tamamlanan gıda sıklığı anketleri kullanılarak, 192.208 katılımcı için toplam çikolata tüketimi ve 111.654 katılımcı için çikolata türü (bitter ve sütlü) tüketimi ile tip 2 diyabet arasındaki ilişkiler analiz edildi. 

Tip 2 diyabet riskini güçlü bir şekilde tahmin eden vücut ağırlığı değişikliklerini de değerlendirmek için, araştırmacılar katılımcıların toplam enerji alımını da bu gıda anketlerinden değerlendirdi

Toplam çikolata tüketimi: 18.862 kişiye tip 2 diyabet teşhisi konuldu. Kişisel, yaşam tarzı ve beslenme ile ilgili risk faktörleri göz önüne alındıktan sonra, haftada en az beş porsiyon (bir porsiyon = standart bir çikolata) herhangi bir çikolata tüketen kişilerin, nadiren veya hiç çikolata tüketmeyenlere kıyasla tip 2 diyabet oranında %10'luk bir düşüş gösterdiği bulundu.

4.771 kişiye  ise tip 2 diyabet teşhisi konuldu.

Haftada en az beş porsiyon bitter çikolata tüketen kişilerin tip 2 diyabet riskinin %21 daha düşük olduğu, ancak sütlü çikolata tüketimiyle anlamlı bir ilişki bulunmadığı ortaya çıktı.

Doz-cevap etkisi: Haftalık bitter çikolata tüketimindeki her bir porsiyon artışı, tip 2 diyabet riskinde %3 azalma ile ilişkilendirildi. Ancak sütlü çikolata tüketimi, uzun vadeli kilo alımıyla ilişkilendirildi.

Bitter çikolatanın sütlü çikolatayla benzer enerji ve doymuş yağ seviyelerine sahip olmasına rağmen, araştırmacılar bitter çikolatadaki yüksek flavanol seviyelerinin, doymuş yağ ve şekerin kilo alımı ve tip 2 diyabet gibi diğer kardiyometabolik hastalıklar üzerindeki etkilerini dengeleyebileceğini belirtiyor. 

Araştırmacılar, bu çalışmanın gözlemsel doğasının nedensellik hakkında kesin sonuçlar çıkarılmasını engellediğini kabul ediyor. Tip 2 diyabetle bağlantılı yaşam tarzı ve beslenme faktörleri dikkate alınmış olsa da, bilinmeyen diğer faktörlerin sonuçları etkileyebileceğini belirtiliyor. 

Yine de, ek faktörler dikkate alındığında sonuçların büyük ölçüde değişmeden kaldığını ve bu bulguların sağlam olduğunu ifade ediyorlar

Araştırmacılar şu sonuca vardı:

Bitter çikolata tüketimindeki artış, tip 2 diyabet riskinin azalmasıyla ilişkilidir.
Sütlü çikolata tüketimindeki artış, uzun vadeli kilo alımıyla ilişkilidir.

Kaynak: İLKHA