Van’da bulunan dağların yüksek kesimlerinde yetişen çiriş ve otlu peynir yapımında kullanılan mende ve kenger otu havaların ısınmasıyla beraber köylüler tarafından toplanarak kent merkezindeki manav ve seyyar satıcılarda satışa sunulmaya başladı.
Çiriş, mende kenger otunun Van’ın Erek Dağı etekleri ile Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde getirdiklerini anlatan satıcılar, bu otların aslında baharın geldiğinin göstergesi olduğunu belirterek, “İlkbaharın gelmesiyle birlikte yöre halkı dağların yüksek kesimlerinde çiriş ve kenger otunu toplayıp hem kendi evlerinde kullanıyor. Hem çarşı pazarda bunları satarak aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. İlk etapta bize çiriş, mende ve kenger otları getiriliyor. İleri ki zamanlarda ise sirmo ve siyabo olarak adlandırdığımız gerek yöresel yemeklerde kullanılan otlar, gerekse de Van’ın meşhur otlu peynirinde kullanılan otlar tezgâhlarımızda yerini alıyor. Fiyatları şuan için biraz pahalıdır. Kilosunu 50 liraya veriyoruz. İlerde Van’a yakın yerlerdeki yayla ve dağlarda karların erimesi ile bu fiyatlar çok daha aşağılara düşecek” dedi.
Bölge halkının çiriş otunu doğunun pırasası şeklinde tanımladığını da anlatan satıcılar, “Çiriş, özellikle yöresel yemeklere lezzet katıyor. Kimi vatandaşlar da çirişi alıp kurutarak kış mevsimlerinde tüketiyor. Doğal olmasından dolayı insanlar sağlık anlamında da faydalı olduğuna inanıyor. Onun için gerek bölgede gerekse ilimizde çiriş fazlaca tüketiliyor” şeklinde konuştu.