Bronşiyal tüplerin iltihaplanması balgam ve öksürüğe sebep olur. Hava yollarındaki şişliğin azaltılması ve artan koyulaşmış balgamın yumuşatılmasını sağlayan ilaçlar ile tedavi edilebilen bronşit tedavi edilmediğinde ilerleyerek akciğerlere zarar verebilir. Bu içerikte ‘’Bronşit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?’’ gibi soruların yanıtını bulacaksınız.
BRONŞİT NEDİR?
Bronşit, akciğerlere hava taşıyan bronşların iltihaplanmasıdır. Havayolları duvarında olan bu iltihaplanma havayollarının içeriden şişerek (ödem) kalınlaşmasına ve balgam üretimine, öksürüğe ve hırıltıya neden olur. Bronşiti olan kişiler rengi soluk ve yoğun balgam öksürürler. Kişinin yaşına, hastalık geçmişine ve mevsim geçişlerine göre bronşit türü de farklılık gösterir.
Akut bronşit geçici bronşit olarak bilinirken kronik bronşit uzun süren bronşit türüdür ve genellikle sigaradan kaynaklanır. Akut bronşit ise soğuk algınlığı veya gribe bağlı ortaya çıkar. Akut bronşit ilaç tedavisiyle iyileşirken kronik bronşit daha ciddi bir durumdur ve sigara içen kişiler sigarayı en kısa sürede bırakmalıdır.
Bronşit hastası olan bir kişide görülen en yaygın belirti balgamlı öksürüktür. Bu öksürük aynı zamanda hırıltı içeren bir ses de ortaya çıkarır. Bunların yanında yorgunluk, nefes darlığı ve alerjik reaksiyon da bronşit belirtileri arasında yer alır.
BRONŞİT NEDEN OLUR?
Bronşit, bakteri ve virüslerin etki etmesi sonucu akciğerlere giden hava yollarının tıkanması sonucunda meydana gelir. Bu bağlamda bronşlarda balgam yoğunlaşarak artar ve inatçı bir öksürük ortaya çıkar. Bunların yanında sigara, astım ve alerjiler de bronşit sebepleri arasında yer alır.
Bronşite yol açan faktörler şöyle şunlardır:
· Soğuk algınlığı veya grip virüsleri
· Sigara tüketimi veya pasif içicilik
· Astım
· Birtakım alerjiler
· Hava kirliliği
· Kimyasal maddeler
BRONŞİT BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hem akut bronşitte hem de kronik bronşitte yapışkan ve zor atılabilen balgam, burun akıntısı ya da tıkanıklığı, hırıltı, öksürük, göğüs sıkışması ve nefes darlığı görülen bronşit belirtileridir.
Bronşit belirtileri genel olarak şunlardır:
· İnatçı öksürük
· Sarı, gri ya da yeşil renkte yapışkan balgam
· Nefes darlığı
· Nefes alıp verirken hırıltı
· Göğüs ağrısı
· Ateş
· Kilo kaybı ve iştahsızlık
· Karın ağrısı
· Halsiz ve yorgun hissetmek
· Alerjik reaksiyon
· Burun tıkanıklığı
· Baş ağrısı
· Boğaz ağrısı
BRONŞİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Bronşit tedavisinde temel hedef, bronşlardaki şişliği azaltıcı ve artan koyulaşmış balgamı yumuşatıcı ilaçların kullanılmasıdır. Bronşit hastalığında bir çeşit destek tedavisi yapılır. Tedaviye ek olarak bol sıvı alınması, alerjen veya mesleksel, kimyasal herhangi bir maruziyetin neden olduğu düşünüyorsa, bunların ortadan kaldırılması veya uzak durulması tedavinin önemli bir yöntemidir. Çoğunlukla virüs nedenli olduğundan akut bronşitte antibiyotik kullanmaya gerek yoktur. Ancak bakteriyel bir etken olduğuna yönelik ipuçları var ise bu durumda antibiyotik az sayıda olguda kullanılabilir. Özellikle enfeksiyon belirtisi olmadan tekrarlayan bronşit ataklarında alerjik olan veya olmayan astım mutlaka akla gelmelidir.