Sağlık

Anjiyo nedir? | Anjiyo Neden Yapılır?

Anjiyo, kanın kan damarlarından ya da kalpten nasıl aktığını göstermek için görüntülemeyi kullanan bir teşhis prosedürü olarak bilinir.

Abone Ol

Özellikle ani gelişen kalp krizi durumlarında kullanılan bir tedavi yöntemidir. Anjiyo sonucunda uygun tedavi yöntemi belirlenerek kan akışının normale dönmesi amaçlanır.

ANJİYO NEDİR? 

Anjiyo (anjiyografi), kan damarlarının taramada görünebilmesi için radyopak bir maddenin uygulanarak, kan veya lenf damarlarında tıkanıklık olup olmadığını röntgen yoluyla incelemek için kullanılan x-ışını ile görüntüleme uygulamasıdır. Daha yalın bir tabirle, anjiyo, röntgen gibi görüntüleme tekniklerini kullanarak vücuttaki kan akışını görselleştirmek için kullanılan tıbbi uygulamadır. Uzman doktor anjiyo sayesinde vücudun belirli noktasındaki kanın damarlarda nasıl dolaştığını görür ve buna yönelik bir tedavi yöntemi uygular. Bir arter ya da damar sorununun sebebini bulmak için kalbin, boynun, böbreklerin, bacakların veya diğer bölgelerin anjiyodan yararlanılır. 

ANJİYO NEDEN YAPILIR? 

Anjiyo, kalp krizi belirtileri olduğu durumlarda, kan damarlarının tıkalı, hasarlı ya da anormal olduğuna dair belirtiler görüldüğünde yapılır. Anjiyo sayesinde uzman doktor sorunun kaynağını ve kan damarlarındaki hasarın boyutunu belirler. 

Anjiyo şu hastalıkları tespit etmek için yapılır: 

Koroner arter hastalığı

Periferik arter hastalığı

Ateroskleroz

Kan pıhtıları

Anevrizma

ANJİYO SONRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Anjiyo sonrasında dikkat edilmesi gerekenler ise bol su içmek, sigara ya da alkol kullanmamak, sıvı içecekler tüketmek, ilk 24 saat duş almamak olarak sıralanabilir. Eğer vücudunuzda tanımlayamadığınız bir durum söz konusu olursa işlemi yapan kardiyoloji doktoruna bildirmek en doğru uygulama olacaktır. Anjiyodan sonra doktor mutlaka size anjiyonun riskleri gibi konularda bilgilendirme yapacaktır.

KORONER ANJİYOGRAFİ NEDİR? 

Koroner anjiyografi de, kanın kalpte bulunan atardamarlarda nasıl dolaştığını görmek için özel bir boya (kontrast madde) ve röntgen ışınlarının kullanıldığı bir prosedürdür. Minimal invaziv olarak, hastanın durumunu çok daha az etkileyen, ameliyat denilemeyecek bir prosedür olarak yapılır. Kalp krizi, spazmı, kolesterol gibi sağlık problemlerinde koroner anjiyografi hayat kurtarıcı olabilir. Anjiyo sayesinde kalp damarlarında darlık ya da tam tıkanma olup olmadığı tespit edilir. Koroner anjiyografi, kateter laboratuvarında gerçekleştirilir.

KORONER ANJİYOGRAFİ NEDEN YAPILIR?

Koroner anjiyografi, hastada şiddetli göğüs ağrısı, koroner darlık belirtileri, eko sırasında kalp kasılmalarında düzensizlik olduğunda, bilgisayarlı anjiyoda şüpheli durumlarda bir tanı yöntemi olarak kullanılır. Bunların yanında hangi durumlarda koroner anjiyografi yapılacağı ise şöyle sıralanabilir:

Efor testi sonucunun pozitif çıkması durumunda

Farklı tetkiklerde koroner arter hastalığı şüphesi olmasıyla

Kalp kapak hastalığının olmasıyla

Kalp ameliyatı dışında diyabet hastası olup önemli bir ameliyat geçirilmesi söz konusuysa

Bypass olanları kontrol etmek amacıyla

40 yaş üzerinde önemli bir ameliyat geçirilecekse

Stent takılan ya da balon tedavisi uygulananlarda kontrol etmek amacıyla

Kısaca kalbi besleyen damar hastalığı, kalp kapak hastalığı veya kalp ana damarının hastalığının tanısını koymada, kalp kası işlevini değerlendirmede ve bunlara bağlı olarak ileri tedavi yöntemlerini belirlemek amacıyla anjiyo yapılmaktadır. Damar tıkanıklığı anjiyo ile belirlenebilir. Kalp krizi sonrası da anjiyo işlemi yapılmaktadır.

ANJİYO VE KORONER ANJİYOGRAFİ ARASINDAKİ FARK NEDİR? 

Koroner anjiyografi yöntemi, anjiyoya göre daha minimal invaziv bir işlemdir. Anjiyoda kol ya da kasıktan girilerek ince bir tüp yardımıyla kalbe ulaşılır. Koroner anjiyografide ise damarların net olarak görüntülenmesi için damardan bir madde verilir.