Ağız kokusu birçok insanın rahatsız olduğu bir konudur. Ağız kokusu insanların yaşam kalitesini düşürürken özgüvenlerini de kaybetmesine neden olabilir. Bu sorunu yaşayan birçok kişi ağız kokusunun evde çözümünü merak ediyor.

Bu haberimizde, ağız kokusunun nedenleri, korunma yolları ve doğal çözümlerle ilgili bilgilere ulaşacak, sağlıklı bir ağız ve ferah bir nefes için kullanabileceğiniz etkili yöntemleri bulacaksınız.

AĞIZ KOKUSU NEDİR?

Tıbben Halitoz olarak ifade edilen ağız kokusu, daha çok dilin yüzeyinde ve boğazda bulunan bakteri kaynaklı ağız ve burundan gelen kötü nefes kokusudur. Kükürt üreten bu bakteriler, proteinleri de yüksek oranda parçalayarak dilin arka kısmından ve boğazdan yayılan uçucu kokuya sahip kükürt bileşikleri salar ve bu da ağız kokusuna neden olur. 

AĞIZ KOKUSU (HALİTOZ) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ağız kokusunun en belirgin belirtisi kötü kokan nefestir. Bu koku, diğer kişilerin fark edebileceği yoğunluktadır. Avuç içini ağzın ve burnun üzerine getirip kapatarak nefes verilmesi ile koku gelip gelmediği takip edilebilir. Ayrıca bileği yalayıp kurumasını bekledikten sonra bilekteki yalanan yeri koklayarak farklı bir koku olup olmadığı anlaşılabilir.

AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUR?

Ağız en yaygın nedeni ağız hijyenine dikkat edilmemesidir. Dişleri düzenli fırçalamama, diş ipleri ile diş aralarındaki kalıntıları temizlememe gibi ağız hijyeni eksikliği zararlı bakterilerin ağızda oluşmasına ve çoğalmasına neden olur. Bu da diş ve diş etlerinde soruna, çürüğe ve dolayısı ile ağız kokusuna neden olur.

Ağız kokusu diş sağlığı alışkanlıklarından kaynaklanabilir ve diğer sağlık sorunlarına da işaret edebilir. Ağız kokusu, yediğiniz yiyecek türlerine ve diğer sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıklarına göre daha da kötüleştirilebilir. 

Ağız kokusunun pek çok nedeni olabiliyor.

Ağız kokusunun yüzde 90’ı ağız içindeki problemlerden kaynaklanıyor. Ama solunum yolu hastalıklarından tutun da bilinçsizce yapılan diyetlere hatta antidepresan kullanımına kadar birçok etken ağız kokusuna yol açabiliyor.

Uzun süreli açlığın yanı sıra düşük kalorili diyetler, ağız kokusunu artırır. Sigara içmek ve tütün ürünleri kullanmak, ağız kokusunu kötüleştirir. Soğan, sarımsak, baharatlı yiyecekler ve bazı baharatlar gibi bazı yiyeceklerin sindirimi, sindirim sistemiyle ilişkilendirilen kötü kokulara neden olur.

Kalıcı ağız kokusu veya ağızda kötü bir tat, diş eti (periodontal) hastalığının bir işareti de olabilir. Dişlerdeki plak birikimi ve diş etlerini tahriş eden toksinler diş eti hastalıklarına sebep olabilir. Eğer ağız kokusu diş eti hastalığından kaynaklanıyorsa en kısa sürede tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen diş etline bağlı rahatsızlıklar diş ve çene kemiğine zarar verebilir.

AĞIZ KOKUSU NASIL GEÇER? 

Ağız kokusu çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Sağlıklı bir ağız ve nefes, genel yaşam kalitesinin önemli bir parçasıdır.

Ancak hemen hemen herkesin zaman zaman karşılaştığı bu rahatsızlık, çeşitli yöntemlerle önlenir. Ama unutmamak gerekir ki ağız kokusunun tedavisi bazen bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle hastalığın tedavisi yapıldıktan sonra ortadan kalkar. Maydonoz, elma, havuç, kereviz ve diğer sert meyve ve sebzeler yemek. Bunlar ağızdaki kokuya neden olan plakları ve yiyecek parçacıklarını temizlemeye yardımcı olmaktadır.

Ağız kokusu giderme için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:

1. Düzenli Ve Doğru Diş Fırçalama

Dişleri günde en az iki kez, doğru bir şekilde fırçalamak önemlidir. Diş fırçalama, ağızda biriken bakterileri ve yiyecek artıklarını temizleyerek kötü kokunun önlenmesine yardımcı olur.

2. Diş İpi Ve Ağız Gargarası Kullanımı

Diş ipi kullanarak dişler arasındaki yiyecek artıklarını temizleyebilirsiniz. Ayrıca antiseptik bir ağız gargarası kullanarak ağızda bakteri oluşumunu azaltarak kötü kokuyu önleyebilirsiniz.

3. Ağız Kuruluğunu Önleme

Ağız kuruluğu, ağız kokusunun artmasına neden olabilir. Bol su içmek, tükürük üretimini artırarak ağız kuruluğunu azaltır. Ayrıca, tütün ürünleri ve alkol tüketiminden kaçınmak da ağız kuruluğunu önlemeye yardımcı olur.

4. Tütün ve tütün ürünlerinden uzak durun

Tütün ve sigara gibi tütün ürünleri içmek ağız kokusunun en büyük nedenlerinden biridir. Sigara veya tütün ürünü kullanan insanların ağız kokusu genellikle kötüdür. Sigara ağızda kötü bir kokunun oluşmasına neden olur. Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmanız ağız sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir.

5. Sağlıklı Beslenme

Soğan, sarımsak, baharatlı yiyecekler gibi kötü kokulara neden olan yiyecekleri tüketmeyi azaltmak veya bu yiyecekleri tükettikten sonra ağzınızı iyice temizlemek ağız kokusunu azaltır. Ayrıca lifli ve su içeriği yüksek meyve ve sebzeleri tercih ederek sindirimi kolaylaştırabilirsiniz.

6. Sağlık Sorunlarını Kontrol Altına Almak

Eğer ağız kokusu altında yatan bir sağlık sorunu varsa (örneğin, diyabet, sindirim sorunları), doktorunuzun yönlendirmeleri doğrultusunda bu sorunları tedavi etmek, ağız kokusunu azaltmaya yardımcı olabilir.

7. Mideden Gelen Ağız Kokusu İlacı

Mideden gelen ağız kokusu ilacı, mide asidi düzenleyicileri, probiyotikler ve gastrointestinal ilaçları kapsar. Bu ilaçların kullanılmasıyla ağız kokusu büyük oranda önlenir.

AĞIZ KOKUSUNA SON VEREN EVDE DOĞAL ÇÖZÜMLER

Ağız kokusu, birçok kişi için toplum içinde utanç verici bir sorundur. Ancak endişelenmeyin, doğal çözümlerle bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz bunların nasıl kullanılacağına. Öncelikle ağızı kuru bırakmamak için bol su içmek, dilin yüzeyini çok bastırmadan temizlemek, düzenli olarak günde en az 2 kere dişleri fırçalamak, limonlu su içmek, maydonoz yemek, meyve ve sebze tüketimini artırmak, yeşil çay içmek ve ılık tuzlu su gargarası yapmak ağız kokusunu kokusunu gidermeye yardım eder.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çay, ağız kokusunu gidermek için etkili bir doğal çözümdür. İçerdiği antioksidanlar sayesinde ağızda oluşan kötü kokuları yok eder. Aynı zamanda yeşil çay, ağızda bulunan bakterileri azaltarak ağız sağlığını da destekler.

Yeşil çayı ağız kokusunu gidermek için kullanmak oldukça basittir. Günde 1-2 bardak yeşil çay içmek yeterli olacaktır. Yeşil çayı kaynar suyla demleyip 5-10 dakika beklettikten sonra tüketebilirsiniz.

ELMA SİRKESİ

Elma sirkesi, ağız kokusunu gidermede etkili bir doğal çözümdür. İçerdiği asetik asit sayesinde ağızda bulunan kötü kokuları nötralize eder ve ferah bir nefes sağlar. Ayrıca antimikrobiyal özelliklere sahip olan elma sirkesi, ağızda bulunan bakterilerin çoğalmasını engelleyerek kötü kokunun oluşumunu önler.

Elma sirkesini kullanmak için bir bardak suya bir çorba kaşığı elma sirkesi ekleyin. Bu karışımı her sabah aç karnına tüketebilirsiniz. Ayrıca gargara yapmak için bir bardak suya yarım çay kaşığı elma sirkesi ekleyip karıştırın ve bu karışımla ağzınızı çalkalayabilirsiniz. Elma sirkesinin etkili olabilmesi için düzenli olarak kullanmanız önemlidir.

DOKTORA NE ZAMAN BAŞVURULMALI?

Gazlı Bez Ne İşe Yarar? Gazlı Bez Ne İşe Yarar?

Ağız kokusu, genellikle basit nedenlere bağlı olarak ortaya çıksa da bazen ciddi sağlık sorunlarının habercisidir. Eğer ağız kokusunuz sürekli ve geçmeyen bir sorun ise veya diğer belirtilerle birlikte görülüyorsa, bir doktora başvurmanız gerekir.

Özellikle ağız kokunuz uzun süredir devam ediyor ve önlem aldığınız halde geçmiyorsa, bu durumda doktora başvurmanız önemlidir. Ağız kokusu yanında ateş, boğaz ağrısı, nefes darlığı, yutma güçlüğü gibi başka belirtiler de yaşıyorsanız, derhal bir doktora başvurmalısınız. Bu belirtiler ciddi bir enfeksiyon veya başka sağlık sorununun işaretidir.

AĞIZ KOKUSU HANGİ HASTALIKLARIN BELİRTİSİ OLABİLİR?

Ağız kokusu bir hastalık olmamakla beraber birçok hastalığın belirtisidir. Fizyolojik olarak yediğiniz yemeğe göre oluşabilen ağız kokuları normal olarak kabul edilir. Bir de patolojik durumlardan meydana gelen ağız kokuları bulunmaktadır. Bunlar;

Diş çürükleri

Sinüzit

Faranjit

Geniz eti gibi boğaz hastalıkları

Reflü ve mide rahatsızlıkları gibi sindirim sistemi hastalıkları

Şeker hastalığı

Karaciğer yetmezliği

Böbrek yetmezliği gibi sistemik hastalıkların belirtisi de olabilir.

Özellikle şeker hastalarındaki aseton-meyve kokusuna benzer ağız kokusu ile böbrek hastalıklarında ortaya çıkan amonyak benzeri ağız kokusu oldukça karakteristiktir.

Kaynak: VanOlay-Kasım Keklik