Başpınar, Türkiye'de her yıl doğan bebeklerin yaklaşık 10 bininin kalp hastası olarak dünyaya geldiğini kaydetti.

7-14 Şubat Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası nedeniyle açıklamada bulunan Başpınar, doğuştan gelen kalp hastalıklarının ciddiyetine dikkat çekti.

Başpınar yaptığı açıklamada, "Doğuştan kalp hastalıkları, her 100 bebekten yaklaşık birinde görülen, en yaygın doğum kusuru türüdür. Her yıl 7-14 Şubat tarihleri arasında kutlanan bu hafta; bu rahatsızlıklara dikkat çekmek, onlarla yaşayanların gücünü kutlamak ve erken teşhis ile sürekli bakımın önemini vurgulamak için kritik bir zamandır. Doğuştan kalp hastalığı, doğumda mevcut olan kalpteki yapısal problemlerdir. Bu kusurlar hafif düzeyden yaşamı tehdit edici seviyeye kadar değişebilir ve kalbin odalarını, kapakçıklarını veya kan damarlarını etkileyebilir. Ülkemizde yılda yaklaşık 10 bin bebek kalp hastalığı ile doğar. Bu bebeklerin dörtte birine yaşamlarının ilk yılında cerrahi veya kateter yöntemleri ile müdahale edilmesi gerekmektedir. Birçok doğuştan kalp hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir." ifadelerini kullandı.

"Ömür boyu süren bakıma ihtiyaç duyuluyor"

Adana'da Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen ambulans ve sağlık araçları törenle teslim edildi Adana'da Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen ambulans ve sağlık araçları törenle teslim edildi

Kalp hastası birçok çocuk ve yetişkinin ömür boyu bakıma muhtaç olduğunu kaydeden Başpınar, "Doğuştan kalp hastalıklı bireyleri tanımak ve desteklemek çok önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, sonuçları iyileştirmede ve yaşam kalitesini artırmada esastır. Birçok çocuk ve yetişkin; ameliyatlar, ilaçlar ve sürekli izlem dahil olmak üzere ömür boyu süren bakıma ihtiyaç duyar. Farkındalığın artması, bu kişilerin ihtiyaç duydukları destek ve kaynaklara erişimini sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca toplum içinde daha fazla anlayış gelişmesini, damgalanmanın azalmasını ve kapsayıcı bir yaklaşımın teşvik edilmesini sağlar." şeklinde konuştu.

Kaynak: İLKHA