Vergi artışlarının neden gerçekleştirildiği ve bu artışların sürekli hale gelip gelmeyeceği, son haftalarda Türkiye'deki tartışmaların ve eleştirilerin odağı oldu. Zamların ardı arkası kesilmezken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu durumun nedenlerini kamuoyuyla paylaştı.

Yılmaz, Türkiye'nin son dönemde yaşadığı deprem felaketlerinin, vergi artışlarının temel nedeni olduğunu ifade etti. Enflasyonun yalnızca harcamaları değil, gelirleri de yükselttiğini belirtti ve hükümetin enerji maliyetlerini sübvanse etmek zorunda kaldığını vurguladı.

Gelirlerin de giderler gibi artması gerektiğini dile getiren Yılmaz, birkaç yıl içerisinde bu zamları tamamlayacaklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tasarruf genelgesine dikkat çeken Yılmaz, bu ay sonuna kadar ek tasarruf önlemlerinin talep edildiğini belirtti.

Yılmaz, bütçe dengelerinin sağlandığını ve kurumlar vergisinin 5 puan, ihracatçılar için ise 1 puan artırıldığını hatırlattı.

Yıl sonuna kadar ek bir vergi artışının gündemde olmadığını belirten Yılmaz, bütçe çerçevesinde 2023 yılı için gerekli tedbirlerin aldıklarını savundu.

Yapmamız Gereken Reformlar Bulunuyor

Yılmaz, para politikasında gerçekleştirilmesi gereken reformların bulunduğunu ifade etti ve Türkiye'nin bir gelişmekte olan ülke olduğunu, bu nedenle yatırımlarını devam ettirmesi gerektiğini belirtti.

Döviz kurlarındaki artışın enflasyon üzerinde baskı oluşturduğunu, bu nedenle beklentilerini revize ettiklerini belirten Yılmaz, enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini vurguladı.

DÖVİZ KURLARI

Yılmaz, enflasyonun yükseldiği bir süreçte döviz kurlarının sabit kaldığını ve Türk Lirası'nın değerlendiğini belirtti. İleriye dönük olarak reel kurun enflasyonist etkilerini gözler önüne serdiği bir dönemde olduğumuzu, ancak bu tür bir hareketliliğin yakın gelecekte beklenmediğini ifade etti. Döviz kurlarının arz-talep dengesi çerçevesinde düzenleneceğini ve alınan önlemlerin kuru daha istikrarlı bir seviyeye getireceğini belirtti.

Birleşik Arap Emirlikleri ile Yapılan Anlaşmanın Detayları

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yapılan anlaşma kapsamında, ihracat finansmanı için 3 milyar dolar ve deprem finansmanı için 8.5 milyar dolarlık bir kaynağın Türkiye'ye geleceğini duyurdu. Hazine'nin ilgili görüşmeleri sürdürdüğünü, Suudi Arabistan ile tarihin en büyük savunma sanayii anlaşmasının imzalandığını aktardı. Yılmaz, enerji fiyatlarının yükselmesiyle birlikte körfez ülkelerinde büyük bir kaynağın oluştuğunu ve bu kaynakların değerlendirileceğini, Türkiye'nin döviz ihtiyacı ve doğrudan yatırımlar açısından avantaj sağlayacağını vurguladı.

Editör: Alaattin Güçlü