Van’a kayyum geldi mi? Bakan Yerlikaya'dan flaş kayyum açıklaması! Van’a kayyum geldi mi? Bakan Yerlikaya'dan flaş kayyum açıklaması!

Van balığının muhteşem göçü devam ediyor. Van Ticaret Borsası (VANTB) Başkanı Nayif Süer, dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan İnci Kefali ile ilgili duyarlılık çağrısı yaptı. Avlanma yasağının 15 Temmuz’da sona ereceğini hatırlatan başkan Süer, “Vatandaşlarımıza, dünya değerimiz olan Van Balığı İnci Kefali’ni avlanma yasağı bitene kadar avlamamaları ve tüketmemeleri çağrısında bulunuyoruz. Vatandaşımızdan daha fazla duyarlılık bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

“MUHTEŞEM MANZARALAR OLUŞUYOR”

Van balığının göç yolundaki eşsiz manzarasına değinen Süer, “Kış aylarını Van Denizi’nin sodalı sularında geçiren, hem tatlı suda hem de tuzlu suda yaşayan Van Balığı İnci kefalimiz, sodalı suda üreyemediği için tatlı sulara göç ediyor. Van Denizi’ne akan tatlı sulara ulaşmak için tersine göç eden balıklarımız muhteşem manzaralar oluşturuyor. Van Gölü’ne dökülen 101 tane irili ufaklı akarsu var ve 3 ile 23 km. arasında yol kat eden her bir balık 10 bin ile 16 bin adet arasında yumurta bırakıyor. Üreme döneminde akarsuda tek bir balık avlandığında aslında yüzlerce balık avlanmış oluyor. 3 yaşına geldiğinde üremeye başlayan Van Balığı, maksimum 7-8 yıl yaşayabiliyor. Doğa harikası göç, insanı hayran bırakıyor. Bilindiği üzere balığımızın göçü Erciş Deliçay'ın yanı sıra, Murdiye Bendimahi, Edremit-Gevaş Engil, Akköprü ve diğer tatlı suların Van Gölü'ne döküldüğü noktalarda izlenebiliyor. Bu değerimizi korumalıyız. Nitekim jandarmamız ve polisimiz balığımız için nöbet beklemektedir. Bu durum, Van Balığı’nın geleceği açısından şehrimiz adına büyük bir kazançtır. 2 hafta süren bu kutsal göç yolculuğu 800 bin yıldır devam ediyor. Ancak dünyamızda biyoçeşitlilik kaynaklarımızın sonsuz ve sınırsız olmadığını bilmeliyiz.” dedi.Nayif Süer Van Balığı

“VAN BALIĞI İNCİ KEFALİ ÖNEMLİ BİR EKONOMİK DEĞERDİR”

Kent için önemli bir ekmek kapısı olduğunun altını çizen Süer, “Geçen yıl avlanan 8 bin 500 ton civarındaki Van Balığı İnci Kefali, yaklaşık 14 bin kişiye ekmek kapısı oldu. Yıllık yaklaşık 500 milyon liralık cirosu ile ciddi bir geçim kaynağıdır. Van Balığı’nın Endüstriyel Hammadde Olarak Kullanılabilme Olanaklarının Araştırılması Projesi çalışmalarımız sürüyor. Türkiye’de yılda yaklaşık 43 bin ton balık Van Gölü’nde ise yılda yaklaşık 15 bin ton balık elde ediliyor. Projenin amacı, Türkiye iç su balıkları üretiminin % 36’sını oluşturan balığımızın endüstriyel hammadde olarak değerlendirilmesidir.” ifadelerini kullandı.

“VAN LİMAN BAŞKANLIĞI KURULMALIDIR”

Van balığının ekonomiye daha fazla katkı sunması için liman başkanlığı, balık hali ve soğuk hava deposu kurulumunun yapılması gerektiğine dikkati çeken Başkan Süer, “Van Gölü'ne kıyısı bulunan İpekyolu, Edremit, Tuşba, Gevaş ve Erciş ilçeleri ile Bitlis'in Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan ilçelerinde balıkçılık yapılıyor.  Van Ticaret Borsası olarak, balıkçılarımızın ortak talebi olan Van Liman Başkanlığı’nın kurulması çalışmalarımız sürüyor. Balığımız için soğuk hava deposu kurulmalıdır, dondurularak muhafaza edilme şartları oluşturulmalıdır. Dondurulan balık 120 gün korunabiliyor. Termokilli soğuk zincir nakil araçları temin edilmelidir. Böylece sağlıklı bir nakliye söz konusu olacaktır. Satış potansiyelini önemli oranda etkileyecek Van Balık Hali kurulmalıdır. Balık halindeki satış yerlerinde soğuk hava deposu ve buzdolabı gibi belli standartlara uyulacaktır.” diye belirtti.

“VAN BALIĞI DİYET BALIĞIDIR”

Diyet için uygun olduğuna değinen Süer, “Van Balığı’nın protein değeri diğer deniz balıklarına yakındır. Yağ oranı ise azdır ancak bu bilgi tam olarak bilinmemektedir. Van Balığı, tam bir diyet balığıdır. Bu anlamda iyi bir tanıtım yapılırsa katma değerli ürünler arasında yer alabileceğine inanıyoruz. Türkiye sularında avlanma derinliği 24 metre iken, Avrupa Birliği balıkçılık sektöründe avlanma derinliği 50 metre olarak belirlenmiştir. Van Balığı İnci Kefali, kışın gölün 75 m derinliklerine inen balığımız, yazın 10-15 m derinliklerde beslenmektedir. Balığımızın neslinin devamı için hem avlanma yasak dönemi hem de avlanma derinliği konusu tartışılmalıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Vanolay - Haber Merkezi