Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarla, Van şehrinin 41 km uzunluğundaki çevre yolu projesi hız kazandı. Yol, şehir içi trafiğini düzenlemek ve Kapıköy Sınır Kapısı'na daha etkin bir bağlantı sağlamak amacıyla inşa ediliyor.

Projenin 21 km'lik bölümü, Beyüzümü noktasında Özalp-Saray-Kapıköy Sınır Kapısı ile Memur-Sen TOKİ bölgelerinde hızlı bir şekilde ilerlemekte.

Çalışmalarda, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ve özel müteahhit firmalardan oluşan yaklaşık 380 işçi ve 45 teknik personel yer alıyor. Şimdiye kadar %40 oranında bir tamamlanma sağlandı.

Yol güzergahı boyunca, 7 köprülü kavşak, bir demir yolu üst geçidi, 4 seviye geçişi ve 3 alt geçit oluşturulacak. Ayrıca yaklaşık 80 menfez için depremsellik incelemeleri yapıldı.

Planlanan 41 km uzunluğundaki altı şeritli yolun, sınır kapısı bağlantısı sayesinde bölgesel kalkınma ve ticarete de olumlu etkileri olacağı bekleniyor.

Karayolları 11. Bölge Müdürü Hasan Ali Arslan, projenin trafiği rahatlatacak ve kazaları en aza indireceğini vurguladı.

Yolun Edremit bölgesinden başlayıp, Van şehir merkezinin doğusundan geçerek Erciş'e, oradan da Hakkari yolu ile Beyüzümü bölgesinde Özalp-Saray-Kapıköy Sınır Kapısı'na bağlanacağı belirtildi.

Arslan, projenin bölge için kalkınmaya katkı sağlayacağını ve Haziran 2021'de hızla başladıklarını açıkladı. Arslan:

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı güzergahı bize teslim etti. İkmal ihalesini yaptıktan hemen sonra Haziran 2021'de çalışmalara hızlı şekilde başladık. Bize teslim edilen güzergah üzerindeki binaların kamulaştırmalarını nihayetlendirdik. Kamulaştırdığımız, bedelini ödediğimiz binaların kısa zamanda boşaltılmasını rica ediyoruz. Yapılar boşaltıldığında çevre yolunu en kısa sürede vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Bazı yapılar yolun tam ortasında. Yolu yapabilmek için o yapıları yıkmak gerekiyor. Böyle olunca hem işler yavaşlıyor hem de yolu bitirme süresi uzuyor. 436 binadan yaklaşık 100 tanesini boşaltamadık. Bu konuda duyarlılık gösteren vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum."

"Projemizin depremsellik analizi yapıldı. Tüm köprülerin mesnetleri (yükün köprünün ayaklarına düzenli şekilde dağıtılmasını sağlayan yapı elemanı), kirişleri, alt ve üst geçitler depreme dayanıklı olarak projelendirildi ve inşasına başlandı. Aynı zamanda çevreciyiz. Çevre dostu ulaşım sisteminin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerimiz var. Yol yaptığımız her yeri güzelleştiriyoruz. Güzellikler çevre yolumuz hizmete girdiğinde görülecek. Vatandaşlarımızın yapılarını boşaltmaları halinde çalışmalarımız daha da hızlanacak ve yolu kısa sürede tamamlayacağız. Devletimiz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız, Karayolları Genel Müdürlüğümüz, Valimiz, milletvekillerimiz ve Büyükşehir Belediyemiz her konuda bize destek veriyor. Çevre yolunu kısa sürede tamamlayıp hizmete açmayı hedefliyoruz."

Editör: Alaattin Güçlü