Van birçok konuda adından söz ettirdiği gibi zengin ve yerel meyve kapasitesiyle de dikkat çekiyor. Zengin bir iklime ve verimli bir toprağa sahip olan Van’da birçok meyve ve sebze türü yetiştiriliyor. Van’da yetişen sebze ve meyveler kalitesi, aroması ve lezzetiyle fark yaratıyor. Bu bağlamda birçok kişi Van’da yetişen meşhur yerel meyveleri merak ediyor.
VAN'IN EN MEŞHUR MEYVESİ NEDİR? VAN’DA YETİŞEN YERLİ SEBZE VE MEYVELER
Zengin bir iklime, verimli topraklara ve geniş bir coğrafyaya sahip olan Van’da birçok yerli ürün yetiştiriliyor. Kentte, Van Gölü’nün sağladığı serin hava sayesinde meyve ve sebze çeşitliliği verimi çevre illere göre daha yüksek.
Van'ın bölgesel iklim koşulları, birçok meyvenin kalitesini ve verimliliğini arttırıyor. Van’da her çeşidi yetişebilen meyvelerden biri Badem olarak kayıtlarda yer alırken, Ayva, Böğürtlen, Ceviz, Dut çeşitleri de yine en fazla verimin elde edildiği türler arasında yer alıyor.
Van’ın karasal iklim koşullarına en uyumlu meyveler arasında ise Üzüm, Elma ve Kayısı gösteriliyor.
Erciş’te yetişen patates ve üzüm, Çatak Cevizi, Sıhke ve Alaköy Kavunu, Alıç (yumuşan), Gevaş Fasulyesi, dağlarda yetişen uçkun, kayısı, şeftali ve birçok elma türü en bilinen yerli ve verimli ürünlerdir.
İşte Van’da yetişen yerli sebze ve meyveler:
Ceviz; Van’da yetiştirilen ve bölge iklimine en çok uyum sağlayan ürünlerden biridir. Van cevizi birçok bakımdan diğer ceviz türlerinden daha iyidir. Öne çıkan Çatak Cevizi (Latince tür ismi Juglans regia L.) içi beyaz ve sarı tonlarında olup kabuktan kolay ayrılan, en az %13 protein ve en az % 60 yağ içeren bir ceviz türüdür. Van’ın Çatak ilçesinde yetişen ceviz, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen coğrafi işaret belgesine sahiptir. Aynı zamanda Müküs ve Bahçesaray Cevizi de meşhurdur ve coğrafi tescil belgesine sahiptir.
Gevaş Fasulyesi; Gevaş fasulyesini diğer fasulyelerden ayıran özellik hem sulu hem etli olması, daha canlı ve parlak görünmesidir. Gevaş Fasulyesi kentin tescilli ürünlerinden biridir.
Erciş Üzümü; Morumsu siyah renkli olan taneleri ince kabuklu, sulu ve üzeri puslu olan, şırası yüksek oranda biyoaktif bileşik içeren, meyveleri çoğunlukla sofralık olarak, yaprakları da salamura yapılarak tüketilen, 3000 yıllık geçmişiyle bir Urartu mirası olan ve koruma altına alınmış olan bir üzüm türüdür.
Sıhke Kavunu; Meyveleri yuvarlak, alttan ve üstten basık, sarı renkli kabuğu ince, meyve eti sarı-turuncu renkli, son derece tatlı ve güzel kokulu olan bir kavun türü. Coğrafi tescil belgesine sahip olan meyvelerden biridir.
Van Alaköy Kavunu: Van’da yetişen yerli bir kavun türüdür.
Van Uçkunu: Bahar aylarında yetişen, rakım farkına göre olgunlaşan uçkun (dağ muzu), besin değeri çok yüksek olan ve bazı hastalıklara da iyi geldiği yöre halkı tarafından belirtilen mayhoş bir bitkidir.
Patates; Erciş’te bolca yetiştirilen patates bölgenin iklim ve toprak şartlarına oldukça uygundur.
Ahududu: Van’ın iklim şartlarına ve toprak verimine bağlı olarak yetişen ürünlerden biri olan Ahududu, diğer bölgelerde yetişen ahududu türlerine göre çeşitli farklara sahiptir.
Alıç (yumuşan); Van iklimine bağlı olarak yüksek kesimlerde verimli bir şekilde yetişir ve kışın habercisi olarak kabul edilir. Sindirim ve bağışıklık sistemi için faydalı bir üründür.
Japon Armudu; Van’da iklim koşullarına bağlı olarak yüksek verim alınan bir meyvedir ve çok lezzetlidir.
Elma; Van elması, bölgenin soğuk iklimine dayanıklı, lezzetli ve sağlığa faydalı bir elma çeşididir.
Armut; Van'da birçok yerli armut çeşidi mevcuttur. Doğal iklim koşullarında yetişen bu armutlar bölgeye özgüdür ve çok lezzetlidir.
Kiraz; yaz aylarında yetişen, bol etli ve tatlı kirazlar Van’da öne çıkan yerli meyvelerden biridir.
Kayısı; Kayısı ağaçları Van’ın karasal iklim koşullarına en iyi ayak uyduran meyvelerden biridir ve yüksek rakımlı bölgelerde çok verimli ve lezzetli olur.
Şeftali ve Nektarin; Bu meyveler Van'ın çeşitli bölgelerinde yetişir.
Badem; Van’da birçok çeşit badem türü yetiştirilir ve verim elde etme oranı yüksektir.
Ayva; Van’da yerli tohumlardan yetiştirilen ayva sonbaharın sonlarına doğru olgunlaşır.
Bunların dışında Van’da yetişen kırmızı aslik elma, cebe girmez, ekşi elma, bey elması, pamuk elma, heko elması, mellaki armut, pasik armut, kadife zerdali, siyah alo ve karadut gibi yerli meyve türleri mevcuttur.