Van il toprakları 19.069 km kare olan yüzölçümü ile Türkiye topraklarının %2,5’ ini oluşturur. Van, yüzolçümü bakımından Türkiye’nin 5. büyük ilidir. Oldukça geniş topraklara ve renkli bir iklime sahip olan Van’da birçok doğal güzellik yer alıyor. Gölleri, akarsuları, çeşitli yer üstü şekilleriyle Van’ın doğal güzellikleri kendine hayran bırakıyor. Peki, Van'ın doğal güzellikleri nelerdir?
Van ili kuzeyden Ağrı ili, Doğubeyazıt, Diyadin ve Hamur ilçeleri; batıdan Van Gölü ile Ağrı ilinin Patnos ilçesi, Bitlis’ in Adilcevaz, Tatvan ve Hizan ilçeleri; güneyden Siirt’ in Pervari, Hakkari ili, Beytüşebap ve Yüksekova ilçeleri ile komşudur. Doğuda İran Devleti yer alır.
Van; tarih, doğa, kültür ve kış turizmi bakımından önemli bir potansiyele sahiptir. Van’da bunlara ek olarak bir de deniz turizmi potansiyeli vardır ki, uygun yatırımlarla burada dört mevsim çok çeşitli turizmin etkinlikleri düzenlenebilir.
VAN'IN DOĞAL GÜZELLİKLERİ NELERDİR?
Doğal güzellikleri ve tarihi mekanları sayesinde oldukça ilgi gören Van’da, görülmesi gereken birçok yer ve yapı vardır. Van’da görülmesi gereken doğal güzelliklerin başında Van Gölü, Akdamar Adası, Erçek Gölü, Muradiye Şelalesi, Artos Dağı, Kanispi Şelalesi, Erçek Gölü, Müküs Çayı ve Vanadokya (Van Peri Bacaları) gelmektedir:
1- VAN GÖLÜ
Van Gölü, Türkiye’nin yüzölçümü açısından en büyük gölü olarak biliniyor. Bunun yanı sıra aynı zamanda dünyada en büyük sodalı göl olma özelliği de Van Gölü’ne ait. Van ve Bitlis illeri arasında konumlanan Van Gölü, hemen yanı başında yer alan Nemrut Dağı’nın patlaması sonucunda meydana geldi. Bu özelliği nedeniyle de bilim dünyasında volkanik set gölü olarak sınıflandırılıyor. Gölün suları tuzlu ve sodalı olduğu için, gölde çok az canlı türü yaşayabiliyor.
2- AKDAMAR ADASI
Van Gölü’nün ortasında yer alan şirin bir ada olan Akdamar, aynı zamanda üzerinde yükselen adası ile de birçok turistin odak noktası oluyor. Akdamar Adası’nda, 10. yüzyılda Ermeni Kralı I. Gagik tarafından inşa edilen ve aynı zamanda Surp Haç Kilisesi olarak bilinen Akdamar Kilisesi tarihi ve kültürel alana ilgi duyan herkesi kendisine çekiyor.
3- MÜKÜS ÇAYI
Van şehir merkezinden yaklaşık olarak 100 km uzaklıkta yer alan Müküs Çayı’na ortalama iki saat içinde, özel araçlar ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile ulaşım gerçekleştirmek mümkündür.
Bulunduğu ilçenin su ihtiyacını karşılayan Müküs Çayı, oldukça temiz ve berraktır. Oldukça coşkulu bir şekilde akan Müküs Çayı içerisinde, aileniz ya da arkadaş gruplarınız ile birlikte rafting veya çeşitli su sporlarını yapma şansınız bulunmaktadır.
Müküs Çayı, yılın her günü ve günün her saati ziyaret edilebilir. Müküs Çayı’na herhangi bir giriş ücreti ya da kısıtlaması bulunmamaktadır.
4- KOFİRAZ (VAN PERİ BACALARI)
Van şehir merkezinin yaklaşık olarak 120 km uzağında bulunan Kofiraz'a ulaşım, özel araçlar aracılığı ile oldukça rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Vanadokya, Kapadokya’yı anımsatan yapısı nedeni ile yerel halk tarafından bu şekilde adlandırılmıştır. Her sene yerli ve yabancı binlerce turistin uğrak noktası haline gelen Kofiraz'da, 17 bin adet peri bacasını, çok sayıda tüneli ve mağarayı incelemek mümkündür.
Vanadokya, yılın her günü ve günün her saati ziyaret edilebilir. Vanadokya’ya giriş için herhangi bir giriş ücreti ya da kısıtlama bulunmamaktadır.
Van gezilecek yerler listeniz hazırsa, konaklama yapacağınız otele karar vermek için uygun fiyat ve birbirinden farklı hizmet seçenekleri sunan Van Otelleri sayfamızı inceleyebilir, size en çok hitap eden oteli seçerek rezervasyonunuzu kolayca oluşturabilirsiniz.
5- ARTOS DAĞI
Artos Dağı Gevaş’ın güneyinde Bitlis Dağları’nın doğu ucunda yer alır. Van Gölü’nün güney kıyısından kısa bir mesafede 3537 metreye kadar yükselir. Çevresindeki diğer dağlardan izole konumdaki Artos Dağı, bir çadırı andıran görünümü nedeniyle Çadır Dağı olarak da adlandırılır. Genellikle sarp ve dik yamaçlar içeren dağın yalnızca doğu yamaçları dereceli olarak alçalır. Buna karşılık, kuzey yamaçları dimdik Van Gölü kıyılarına alçalırken güney ve batı yamaçlarında Çatak Çayı tarafından kesilmiş sarp geçitler bulunur. Bu keskin yapısının ve sert iklim koşullarının etkisiyle Artos Dağı ince bir toprak tabakasıyla kaplıdır ve yamaçlarında bol miktarda taş ve çakıl bulunur. Dağ, “Vizontele” filmiyle ülke çapında tanınmıştır.
Akdamar Adası’nın tam karşısında oluşu sayesinde harika manzaraların fotoğrafları çekilebilir. Van Gölü yakın bir konumda olduğu için dağın kuzey ve güney yönlerine hâkim olan iklimler birbirinden farklı. Sert ve soğuk rüzgarlardan bulunduğu havzayı koruyan dağ, rüzgâr enerjisi üretimi için de elverişli.
6- MURADİYE ŞELALESİ
Muradiye Şelalesi, Van’ın doğusunda, Muradiye ilçesinde yer alıyor. Şelale, Van’ın doğal alanları arasında yer alan en güzel noktalarından birisi. Van Gölü’nü besleyen en önemli kaynaklardan birisi olan Muradiye Şelalesi, görenleri kendisine hayran bırakıyor. Şelalenin suyu, yüksek bir tepeden aşağıya doğru akıyor ve bu haliyle etkileyici bir görüntü oluşturuyor. Şelalenin etrafında, yeşil ağaçlar ve çiçeklerle dolu bir piknik alanı bulunuyor.
7- ERÇEK GÖLÜ
Van şehir merkezinin yaklaşık olarak 30 km uzağında yer alan Erçek Gölü, ulaşımı açısından oldukça rahat bir konumda bulunmaktadır. Erçek Gölü’ne ulaşım; özel araçlar ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile gerçekleştirilebileceği gibi aynı zamanda taksiler ile de ulaşım gerçekleştirmek mümkündür.
Bir kuş cenneti olan Erçek Gölü; flamingo, batağan, cılbıt ve yaz ördeği gibi birçok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda göçmen kuşların da üreme ve konaklama noktalarından biri olan Erçek Gölü, her sene düzenlenen Flamingo Festivali’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Bu sayede birçok kuş türünü gözlemleme şansınız da bulunmaktadır.
Erçek Gölü, yılın her günü ve günün her saati tamam ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
8- KANİSPİ ŞELALESİ
Van’ın Çatak ilçesinde sütbeyazı rengi ile yerli ve yabancı binlerce turistin ilgisini çeken Kanispi (Beyazsu) Şelalesi, "Nitelikli doğal koruma alanı" olarak tescillenmiş durumda.
Van merkeze yaklaşık 75 kilometre, Çatak ilçe merkezine ise 5 kilometre uzakta bulunan Kanispi Şelalesi, Nisan ayının gelmesiyle gürül gürül akmaya başlıyor.
100 metre yükseklikteki kayalıklardan çıkarak aşağıya doğru inen Kanispi Şelalesi, her yıl Nisan ayında başlayıp 3 ay boyunca akarak güzel bir görenleri kendine hayran bırakıyor.
Diğer görülmesi gereken doğal güzellikleri yorumlarda belirtebilirsiniz.