Türkiye'nin en doğusunda yer alan kentlerden birisi olan Van, Türkiye'nin İran ile sahip olduğu 534 kilometrelik sınırın 295 kilometresine sahip. Van-İran arasında geçiş yapan binlerce kişiyi ilgilendiren bir gelişme yaşandı. GİB, geçişlerde ödenen yurt dışı çıkış harcının 500 TL olduğunu ve 12 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe gireceğini duyurdu.
Türkiye'nin İran ile arasındaki en uzun sınır hattına sahip Van, Kapıköy Sınır Kapısı üzerinden her yıl yüz binlerce İranlı turistin geldiği kent olarak dikkat çekiyor. Ayrıca, bavul ticareti, turistik ve ticaret amacıyla her gün binlerce Vanlı da İran’a geçiş yapıyor.
150 TL’DEN 500 TL’YE ÇIKMIŞTI
Yurt dışı çıkış harcının 1500 liraya çıkarılacağına yönelik iddialar geçtiğimiz günlerde gündeme gelmişti. Konuyla ilgili düzenlemeye gidileceği aktarılmış ve çalışmalar yoğunlaşmıştı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 150 TL olan yurt dışı çıkış harçlarının 500 TL'ye yükseltildiğini duyurmuş ayrıca yurt dışı çıkış harcının yeniden değerleme oranına göre artırılacağını da sözlerine eklemişti.
12 AĞUSTOS’TA BAŞLIYOR
GİB'den yapılan yazılı açıklamada, 12 Ağustos'tan itibaren (bu tarih dahil) yurt dışına çıkış yapacak vatandaşlarca ödenecek harç tutarının 500 lira olarak belirlendiği anımsatıldı.
Söz konusu tarihten itibaren yurt dışına çıkacak vatandaşların sınır kapılarında mağduriyet yaşamamaları açısından, harçların 12 Ağustos beklenmeden ödenmesine imkan sağlandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu çerçevede, 12 Ağustos 2024 tarihi saat 00.00'dan itibaren yapılacak yurt dışına çıkışlar için bu tarihten önce vergi dairelerinden ya da Dijital Vergi Dairesinin dijital.gib.gov.tr adresindeki web uygulaması üzerinden seyahat tarihi belirtilmek suretiyle 500 lira tutarındaki harç ödemesi gerçekleştirilebilecektir."
BAVUL TİCARETİ SEKTEYE UĞRAYACAK
Zam kararı İran’a komşu olan Van’da bavul ticaretini olumsuz etkileyecek. Binlerce kişinin geçim kaynağı olan bavul ticareti maliyet artışlarından dolayı sekteye uğrayacak.
Kimler Yurt Dışı Çıkış Harcından Muaf?
Yurt dışında oturma izni bulunan vatandaşlar, çıkış tarihleri itibarıyla yurt dışı çıkış harcı ödemekten muaf tutuluyor. Bu düzenleme, uzun süreli ikamet edenlerin seyahatlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
7 Yaşından Küçük Çocuklar
7 yaşını doldurmamış çocuklar için yurt dışı çıkış harcı alınmayacak. Bu uygulama, ailelerin küçük çocuklarıyla yapacakları uluslararası seyahatlerde mali yüklerini azaltmayı hedefliyor.
Pasavan Sahipleri
Sınır bölgelerinde yaşayan ve pasavan (ülkelerin, komşu ülkenin sınır bölgesi içinde oturan yurttaşlara serbestçe giriş çıkış yapabilmeleri için verilen belge) sahibi olan vatandaşlar, bu belgeyle çıkış yaptıklarında harç ödemekten muaf olacaklar.
KKTC'ye Gidenler
Kimlik belgesi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'ye giden vatandaşlar da harç ödeme zorunluluğundan muaf tutulacaklar. Bu düzenleme, KKTC ile yapılan seyahatlerin daha erişilebilir olmasını sağlıyor.
Ticari Amaçlı Seyahat
Kara, deniz, hava ve demir yolu toplu taşıma araçlarının mürettebatı gibi ticari amaçla seyahat edenler de yurt dışı çıkış harcı ödemekten muaf sayılacak. Bu muafiyet, ticari operasyonların aksamadan devam etmesine olanak tanıyacak.