Vanlıların ve dışarıdan gelen misafirlerin uğrak yeri olan Kardeşler Çay Evi, nostaljik görünümü, sobası, ve özel çaylarıyla müşterilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Sigara kokusu yerine iç açıcı tarçın çayı kokusu, masa oyunları yerine ise soba başı sohbetleri 82 yıldır vatandaşları cezbediyor.
1942’DEN BERİ HİZMET VERİYOR
Bürokrasiden isimlerin de yoğun ilgi gösterdiği çay evi açık müze görevi de görüyor. Sıcak bir ortamın yanı sıra gazete kupürleri ve Vanspor’un da ilk kadrosunun yer aldığı posterler müşterileri tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.
TARÇIN KOKUSUNU ALAN GELİYOR
Soğuk havaların vazgeçilmez lezzeti olan ve gelenekselleşen ‘tarçın çayı’ da müşterilere ikram edilmeye başlandı. Tarçın çayına yoğun ilgi olduğunu dile getiren Dolayı Öztürk, “İnsanlar bakıyor sigarasız bir ortam, sigara dumanı yerine tarçın kokusu var. İnsanların diyaloğu sıcak. Bu masada oturduğunuz zaman biri selam verdiğinde, tanımasa bile çay ikramında bulunuyor. Gençler biraz lüksü istese de çok şey kaçırıyorlar. Buradaki o eski hatıralarımızı, büyüklerimizin geçmişini anlatan muhabbeti kaçırıyorlar. Van’ın en eski kahvesi olduğu için insanlar gönül rahatlığıyla tercih ediyor. Tercih etmelerinin başka bir sebebi de oyun yok. Oyun yerine muhabbet, dostluk ve paylaşım var. Biri bir ekmek alıyor, diğeri biraz peynir alıyor. Bakıyorsunuz ki aynı masayı paylaşıyorlar. Ayrıca oksijen niyetine tarçın kokusunu alıyorlar” ifadelerini kullandı.
Sıcak ve samimi ortamından dolayı burayı tercih ettiğini söyleyen Kenan Hamarat, “Ortam süper. Hele bu tarçın kokusu, kaçak çay kokusuyla birbirine eşlik edince tadına doyum olmuyor. Eski Vanlılar ağırlıklı olarak burada, onlarla birlikte daha da güzelleşiyor.” dedi.
TARÇIN ÇAYI NEDİR? NASIL TÜKETİLİR?
Tarçın, defnegiller familyasına ait bir ağaçtır. Kısa boylu, yaprak dökmeyen, genellikle Güney Asya veya Güneydoğu Asya'da yaygın üretilen bir baharattır. Türkiye'de ise botanik bahçelerinde tarçın ağacı yetiştirilir.
Tarçın ağacının dalları kesilerek dışındaki kabuğu soyularak ezilir. Toz tarçın veya çubuk tarçın olarak elde edilen baharat yemek, keklerde tatlandırıcı olarak kullanılır. Ancak doğal yöntemlerle elde edildiği için çay olarak da demlenen tarçının vücuda birçok faydası da vardır. Son yıllarda yapılan araştırmalar tarçın çayının vücuda bağışıklık kazandırmak, kronik hastalıkların vücuda etkilerini azaltmak, metabolizmayı düzenlemek için birçok yararı olduğunu ortaya çıkarmıştır.
TARÇIN ÇAYI NASIL YAPILIR?
Bitkinin çayını hazırlamak için oldukça farkı yöntemler kullanılabilir. Geleneksel bitki çayı demleme yöntemleri kullanılsa da içerisinde kullanılacak bitkileri belirleyebilirsiniz. Tarçın çayı için toz tarçın veya tarçın çubuklarını tercih edebilirsiniz. Toz tarçın ile çayı hazırlamak isterseniz öncelikle sıcak su kaynatmalı ve kaynayan suyu bir bardağa dökmelisiniz. Su kaynadıktan sonra demliğe 1 veya 2 çay kaşığı toz tarçın ekleyerek demlemeye bırakmalısınız. 2-3 dakika dem alan çayı ocaktan alıp bardağa koyarak servis edebilirsiniz. Çubuk tarçın ile çay yapacaksanız yine aynı şekilde 1 su bardağı suyu kaynattıktan sonra içerisine 1 çubuk tarçın ilave ederek demlemeye bırakmalısınız. Çay 2-3 dakika dem aldıktan sonra tüketebilirsiniz. Tarçın çayı su ile demlenebildiği gibi süt gibi tatlandırıcılar ile de demlenen çeşitleri vardır. Çayı demlerken izlenecek metotlar aynı olmakla birlikte sadece su yerine süt tercih etmeniz gerekir.