VAN HABER

Van’da uçak krizi başladı!

Van’da uçak seferlerinin yetersizliği ve fahiş bilet fiyatları yazın gelmesiyle birlikte krize dönüşüyor. Haftalar öncesinden bile uçak bileti bulunamayan Van’da, özellikle turizm ve ticaret durma noktasına geldi.

Abone Ol

Van’da 2019 yılında başlatılan havaalanı genişletme çalışmalarının ardından sefer sayılarında yapılan değişiklik ve uçak biletlerindeki fahiş fiyat artışı ile yolcuların günler öncesinden uçak bileti bulamaması sorunu ağırlaşarak devam ediyor. Dış hatlarda hiçbir uçak seferinin yapılmadığı Van Ferit Melen Havalimanı’ndan, iç hatta uçmak da neredeyse imkansız hale geldi. Van’dan farklı bir şehre gitmek isteyenler, haftalar öncesinden Türkiye’nin en pahalı uçak biletini satın almak zorunda kalıyor.

Bugün itibariyle Van’a uçak seferi yapılan İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya ve Trabzon’a en erken 2-25 gün sonra direkt uçuş bileti bulunabiliyor. Bilet fiyatları ise gün geçtikçe artarken, aktarmalı uçuşlarda fiyatlar 12 bin TL bandına kadar çıkıyor.

Uçak sefer sayılarının yetersizliği başta turizm ve ticareti olumsuz etkiliyor. Kentte uçak bileti krizinin başladığını anımsatan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölge Başkanı Cevdet Özgökçe, “Yaz geldi, sezonun pik dönemi dediğimiz turizm sezonu başladı. Maalesef yine ilimizde ve bölgemizdeki havalimanlarında ciddi anlamda sıkıntılar yaşamaya başladık. Şuan metropollerden Van’a gelen uçak sefer sayıları günlük 10 ile 12 sefer arasında değişmekte. Bizler pandemiden bu yana yaz sezonunda tur yapamıyoruz. Kültür turları dediğimiz ya da Avrupa’dan gelen yabancı misafirlerimizi bölgemize ve ilimize getirtemiyoruz. Sebebi uçak sefer sayılarının az olması, yeterli olmaması. İstanbul’dan Van’a en erken 22 Haziran’da aktarmalı olarak 11 bin 980 lira fiyat veriyor. Birer tane ikişer tane yer var uçaklarda. Ay sonuna kadar yaklaşık 22-23 gün sonraya kadar uçaklarda yer yok. Okullar daha tatil edilmedi. Haziran’ın 15’inde Bayramla birlikte okullar da tatil oluyor. Bir de onun yoğunluğu olacak. Yine 60 güne kadar Van, Hakkari ve Muş uçaklarında maalesef yer bulamayacağız.” dedi.

“SİYASİ LOBİSİ GÜÇLÜ OLAN ŞEHİRLERDE BÖYLE SORUNLAR YOK”

Yıllardır devam eden uçak sorununun başlıca sebebinin kentin siyasi lobisinin olmamasından kaynaklandığına vurgu yapan Başkan Özgökçe, “Uçak sefer sayılarının azlığıyla birlikte bilet fiyatları da çok yüksek. Yer bulana aşk olsun. Hastası olana, düğünü taziyesi olana Allah yardım etsin diyelim. Bu konuyla ilgili TÜRSAB olarak her fırsat bulduğumuzda Ulaştırma Bakanlığı’na ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sıkıntıları iletiyoruz. Ama maalesef derdimize bir çare bulamıyoruz. Bunun da sebepleri ilin ya da bölgenin siyasi aktörlerinin acizliği, zayıflığıdır. Siyasi lobisi güçlü olan şehirlerin uçak sefer sayıları ortada. Yanı başımızdaki kentlere baktığımızda, siyasi lobisi güçlü olan şehirlerde böyle sorunlar yok. Urfa’da Antep’te Diyarbakır’da, Erzurum’da, Trabzon’da yok. Günübirlik uçaklarda yer var ve bilet fiyatları çok makul düzeyde. 2 bin liralara bin 500 liralara bin liralara günübirlik bilet bulabilirken oradaki halk, biz 40 güne 50 güne 20 güne uçaklarda yer bulamıyoruz ve çok fahiş fiyatlara, 12 bin liraya kadar bilet fiyatlarının çıktığını görüyoruz.” şeklinde konuştu.

VAN’DA 24 OLAN SEFER SAYISI 12’YE DÜŞTÜ

Pandemi döneminden önce Van’a günde 24 uçak seferinin yapıldığını, günümüzde ise en fazla 12 uçak seferinin düzenlendiğine dikkati çeken Özgökçe, “Pandemiden sonra malumunuz ülkede 5 tane yeni havalimanı açıldı. THY ve sivil havacılık pandemiden sonra filolarına yeni uçak almadılar. Dünyada bir ekonomik kriz var haliyle bizim ülkemizde de var. Özel sektör de olsa devlet kurumu da olsa borçlanmadı. Ellerindeki mevcut filoyla bu parkurları çevirmeye başladılar. 5 yeni havalimanına en kötü 50 tane uçak alması gerekiyordu ki bu parkurları uçabilsin. Alamadığını çok iyi biliyoruz. Ne yaptı? Elindeki mevcut uçaklarla, lobisi zayıf olan şehirlerden uçak çektiler. Bunların başında bizim kentlerimiz var. Van’dan aldılar, Hakkari’den aldılar, Muş’tan aldılar, Ağrı’dan aldılar. Yani lobisi güçlü şehirlerden aldığı zaman eli yanacak ya da dili yanacak. Haliyle lobisi zayıf olan Van gibi Muş gibi Hakkari gibi Ağrı gibi şehirlerin uçaklarını çektiler. 24 uçaktan günlük 10-12 uçağa düşme sebebimiz aslında bu. Yine bu yıl iyiyiz, geçen sene 8-9 uçak bazı günler 10 uçakla uçuyorduk. 2022’de 7 uçağa düştüğümüz oldu. Gerçekten bu şehir bunu hak etmiyor. Okullar tatil oldu mu uçaklarda yer bulmak minimum 40-50 güne çıkacak. Fiyatlar 8-10 bin lira, 12 bin liraya kadar bağlantılı uçuşlarda çıkıyor. Uçaklarda da birer koltuk, ikişer koltuk yer var. Hastası olan oluyor, düğünü olan oluyor, taziyesi olan oluyor, iş dünyasının aciliyeti oluyor.” diyerek sözlerini tamamladı.

“UÇAK ÇİLESİ BAŞLADI”

Yıllardır devam eden uçak krizinin tekrar başladığını hatırlataran İş insanı Zahir Kandaşoğlu ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımla duruma tepki gösterdi. Kandaşoğlu, “Van’a gidip, gelme için Uçak çilesi son hızıyla başladı. İki gündür Havaalanına gidip saatlerce bekliyoruz. Yok yer açılacak, yok açılmadı, yok şöyle oldu, yok böyle oldu. Tam bir rezalet. Bu kadar çaresizlik görülmedi, derini anlatacak bir yetkilide ortada bulamıyorsun. Yeni kurulan Ajet şirketi hiçbir bir şeyi kabul etmiyor. Ne yedek yazabiliyorsun, ne de itirazları kabul ediyor. Restini çekip, kapatıyor…?” dedi.