Giderek derinleşen ekonomik krize karşı yayımlanan “Tasarruf Tedbirleri Genelgesi”, Türkiye genelinde olduğu gibi Van’da da binlerce öğrenciyi mağdur etti. Servis hakkı elinden alınan bazı öğrenciler, okula gitmek için sabahın erken saatlerinde 3 km yol yürümek zorunda kalıyor.
17 Mayıs’ta yürürlüğe giren Tasarruf Tedbirleri Genelgesiyle beraber taşımalı eğitimin kapsamı 50 kilometreden 30 kilometreye düşürüldü. 30 kilometreden daha uzak mesafedeki köylerdeki ortaokul ve lise öğrencilerinin okul pansiyonlarına yerleştirilmesine karar verilmişti.
Bu kapsamda uygulanan tasarruf tedbirleri nedeniyle Van’da eğitim, büyük zorluklarla devam ediyor. Sabahın erken saatlerinde okula gitmek için yola çıkan öğrenciler, kilometrelerce yürümek zorunda kalırken, yollarda karşılaştıkları başıboş köpekler ve diğer tehlikeler karşısında çaresiz kalıyor. Veliler, servislerin tekrar hizmet vermesi için il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine başvuruyor ancak sonuç alamıyor.
Birçok mahallede olduğu gibi Edremit ilçesine bağlı Kurubaş Mahallesi’nde de onlarca öğrenci, kış mevsimi yaklaşırken okula ulaşım konusunda büyük endişe yaşıyor. Okula gitmek için sabahın erken saatlerinde yola çıkan öğrenciler, başıboş köpeklerin saldırısına uğrama tehlikesini göze alarak 2 kilometre yürümek zorunda kalıyor. Çocuklarının büyük bir mağduriyet yaşadığını belirten veliler defalarca servis hizmeti için yetkililere başvurduklarını, ancak bu taleplerin karşılıksız kaldığını belirtti.
KAYMAKAMLIĞA BAŞVURU CEVAPSIZ KALDI
Kinyas Kartal ile Kurubaş okullarına eşit uzaklıkta yaşayan öğrenciler, iki okula da gitmenin çok zor olduğunu dile getirerek servisin zorunlu olduğunu söyledi. Önce Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü sonra da Kaymakamlığa başvuruda bulunan veliler, sorunlarına çözüm beklerken, maruz kaldıkları ilgisizlik ve tepki ile hayal kırıklığına uğradıklarını ifade ettiler. Çocuklarının eğitimi için yetkililerden acil çözüm bekleyen aileler, taşımalı eğitim sisteminin tekrar hayata geçirilmesini talep ederek, kış öncesi bu mağduriyetin son bulması gerektiğini vurguladı.
“YOLDA BAŞIBOŞ KÖPEKLER, KÖTÜ NİYETLİ İNSANLAR VAR”
Çocuklarını okula gönderemediklerini söyleyen veli Zekiye Demir "Devletin yeni çıkardığı bir kanun nedeniyle servisler iptal edilmiş. Biz de mağdur durumda kaldık ve yetkililere başvurduk. İki okul da bize aynı uzaklıkta ve bu mesafeyi yürümek çocuklar için çok zor. Yardım talebinde bulunduk, ama bize net bir cevap verilmedi. Çocuklarımız okula gidemiyor. Kış yaklaşıyor, küçük çocuklar karda, soğukta nasıl yürüyerek gidecek? Yolda başıboş köpekler, kötü niyetli insanlar var, yol da zaten çok tehlikeli. Biz mağduruz ve çocuklarımızı okula gönderemiyoruz” dedi.
“OKUL YOK, SERVİS YOK, YOL YOK, TOPLU TAŞIMA YOK”
Yetkililerin soruna bir an önce müdahale etmesi ve kış öncesi öğrencilerin daha büyük mağdur edilmemesi gerektiğini söyleyen Demir, “Kaymakamlıkta sadece bir yetkilinin yardımcısıyla konuştuk. O da 'Bakacağız, belki yardımcı olurlar' dedi, ama kesin bir şey söylemedi. Dün yanlarına gittik ama hâlâ net bir çözüm alamadık. Kaymakamla görüşemedik bile. Mahallemizin sorunlarını anlatmaya çalışıyoruz ama kimse anlamıyor. Edremit'e bağlı olmamıza rağmen çok geride kalmış bir mahalle burası. Oysa Edremit gelişmiş bir yer ama bizim mahallemiz çok geri kalmış. Ne servis var ne doğalgaz ne de düzgün bir yol. Toplu taşıma sorunu da var. Buradan ana caddeye kadar yürüyüp oradan binmemiz gerekiyor, ya da caddeden inip 2 kilometre yürümek zorunda kalıyoruz. Biz bu sorunlara bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Gerçekten devletimizden yardım bekliyoruz. Tek başına 2 kilometre yürümek zorunda kalan çocuklarımızın başına bir şey gelir mi diye sürekli endişe içindeyiz. Servis sıkıntımız büyük, yol sıkıntımız büyük. Özel servis tutma imkânımız yok. Zaten birçok aile mağdur. Devletimizden bu konuda yardım talep ediyoruz. Bize yardımcı olmalarını istiyoruz" diye konuştu.
İKİ OKUL ARASINDA AMA İKİSİNE DE UZAK
İki okulun tam ortasında ve ikisine de 2 kilometre uzaklıkta olduklarına dikkati çeken veli İsmet Acar, “Şimdi Kurubaş okulu var. Bir de Kinyas Kartal var. İkisi aynı mesafedir. Biz tam ortada kalmışız. Şu anda bizim öğrencilerimiz Kurubaş muhtarlığına bağlıdır. Yalnız Milli Eğitim'e gittiğimiz zaman bizi Kinyas Kartal'a yönlendiriyor. Ama Kinyas Kartal okulu da aynı uzaklıkta. Bize bu konuda Yetkilerin yardımcı olmasını istiyoruz. Servis her şekilde sorundur. Çünkü 7 yaşındaki bir çocuk bugün tek başına okula gitmeye imkânı yoktur. Şu an her iki okul arasında da 2 km var yani şu an öğrencilerimiz yaya okula gitmek zorunda kalıyor. İkincisi servis yani yolcu taşıtlarını bahane ediyorlar, öğrencilerinizi yolcu taşıtları ile okula gönderin diye. Onlar da 2-3 saatte bir geliyor. Öğrencilerimiz de okula geç kalıyor. Bir an önce işte okul servisi gönderilmesini bu mağduriyetin çözülmesini talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
“CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK”
Eğitimini düşünmek yerine yaşadığı sorunları düşünmek zorunda kaldığını ifade eden öğrenci Esmer Kısa, “Benim ne yolum var ne okulum… Öncelikle en önemlisi zaten eğitim biz eğitimin yani daha çok yaygın olduğu bir çağdayız Fakat biz okul okuyamıyoruz. Mahallemize yakın İki okul var ama yollar uzak ve servislerimiz yok. Küçük çocuklarımız sabah saat 6'da okula gidiyorlar. Biz okula giderken köpek saldırısına uğruyoruz. Herkes burada zaten şahit köpek saldırısına bayağı bir uğradım ve sabah saat 6'da benim can güvenliğim yok. Yolcu servisi bekliyorum o da geç geliyor ve derslerime geç kalıyorum. Ben bir kız çocuğu olarak gerçekten çok korkuyorum. Can güvenliğimiz yok” ifadelerine yer verdi.
İNSİYATİF İLÇE KOMİSYONLARINDA
Geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin gazetemize açıklama yapan Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali Uca, mağduriyet yaşanan yerlerde komisyonların inisiyatif alabileceğin belirtmişti. Uca, “Bakanlığın komisyonlara yetki verdiğini biliyorum. Şartları zorlayın, israfın önüne geçin, herkesin talebini yerine getirerek taşımalı eğitim yapmayın gibi söylemi var ama çok zor durumlarda ihtiyacı olan insanların ihtiyaçlarını karşılayın diye de bir bu anlamda yönlendirmesi var. İnsiyatifin büyük kısmı bakanlıkta olmakla birlikte küçük kısmı illere hatta ilçe komisyonlarına bırakılmış. Dolayısıyla ilçelerin komisyon kararıyla mağdurları tek tek tespit edip mağduriyetlerin önüne geçmesi gerekiyor.” dedi.