VAN HABER

Van’da tarih can çekişiyor! Halk duyarsız kurumlar ilgisiz…

Van’da binlerce yıllık tarihi yerine kirliliğiyle anılan Şamran Kanalı’nda zaman geçse de görüntüler değişmiyor. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız haber sonrası Şabaniye Mahallesi etabında temizlik çalışması yapılan Şamran Kanalı’nın geriye kalan kısımları çöp içinde. DSİ’nin göstermelik temizliği, vatandaşların duyarsızlığı pes dedirtiyor.

Abone Ol

Van’ın tarihi miraslarından biri olan ve Urartular’dan günümüze kadar uzanan Şamran Kanalı, uzun süredir kirliliğiyle gündemde. Çöplerle dolu hale gelen ve kötü kokular yayan kanal, sık sık haber konusu oluyor. Ancak başta Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürlüğü olmak üzere kurumların sessizliği ve mahalle sakinlerinin duyarsızlığı tarihi kanalı çöplüğe dönüştürüyor.

TARİHİ KANAL ÇÖPLÜĞE DÖNMÜŞTÜ

Yaklaşık 2.700 yıl önce Urartu Kralı II. Rusa tarafından inşa edilen Şamran Kanalı, su taşımacılığında önemli bir görev üstlenmişti. Ancak, yıllar içerisinde gerekli bakımın yapılmaması ve duyarsız kişilerin kanala çöp atması nedeniyle adeta çöplüğe dönüşüyor.

Duyarlı vatandaşlar, kanalın içler acısı durumuna sık sık tepki göstererek yetkililere çağrıda bulunuyor. Görüntü ve çevre kirliliği nedeniyle bölgedeki yaşam kalitesinin düştüğünü dile getiren vatandaşlar, kurumları harekete geçmeye davet ediyor.

HABERİMİZ SONRASI DSİ’DEN GÖSTERMELİK TEMİZLİK

Geçtiğimiz günlerde Van Olay muhabirinin Şabaniye Mahallesi etabında kanaldaki kirlilik haberinin üzerine DSİ 17. Bölge Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. DSİ ekipleri, kanalda detaylı bir temizlik çalışması başlatarak kanal içerisindeki çöpleri ve birikmiş atıkları temizledi. Ancak diğer bölgelerde herhangi bir temizlik yapılmadığı öğrenildi.

YÜNİPLİK ÇÖPLERLE BOĞUŞUYOR

Yüniplik ve Süphan Mahalleleri bölgesinde Şamran kanalının çöplerle olduğu görüntülendi. Çevredeki duyarlı vatandaşlar, temizlik yapmayan DSİ yetkililerine ve duyarsız vatandaşlara tepki gösterdi.

Yalnızca temizlik yapmanın yeterli olmadığını belirten vatandaşlar, kanalın korunması için uzun vadeli çözümler üretilmesi gerektiğini savundu.

Düzenli bakım ve temizlik çalışmalarının belirli periyotlarla yapılması, halkın bilinçlendirilmesi için çevre kampanyaları ve eğitimler düzenlenmesi ve kanalın turizme kazandırılması için çalışmaların yapılması gerektiği belirtildi.