Van’da yaşlıların camilerde daha rahat bir ortamda vakit geçirmelerini sağlayacak olan “İhtiyarım Camide Bahtiyarım” projesi Hazreti Ömer Camii’nde uygulanmaya başladı. Vakit namazlarını camide kıldıktan sonra kendilerine ayrılan bölümde dinlenebilen yaşlılar, vaizlerle birebir sohbet ederek sorularına yanıt buluyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Daire Başkanlığı tarafından desteklenen Van İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Merkezi tarafından yürütülen "İhtiyarım Camide Bahtiyarım" adlı proje ilk olarak Hazreti Ömer Camii’nde uygulamaya geçti.
Caminin bir bölmesi yaşlı vatandaşların dinlenebileceği şekilde dizayn edilerek, namaz aralarında dinlenmeleri ve birbirleriyle kaynaşmaları hedefleniyor. Buraya gelen yaşlı vatandaşlar, hem dinleniyor hem sohbet ediyor hem de çay ikramından yararlanıyor.
Projeyi tüm merkezi camilerde uygulamayı hedeflediklerini belirten Van İl Müftüsü Dr. Mehmet Sırrı Şık, “Cami dediğimiz zaman hayatın merkezinde olması gereken bir mekân dolaysıyla herkesin rahatlıkla gelip oturabileceği, muhabbet edebileceği, Kur’an okuyabileceği, kitap okuyabileceği gerektiği zaman sorusunu sorabileceği hatta dinlenebileceği bir alan olarak tasarlamak istiyoruz. Bu da İnşallah bu örneklerden birisi. Şimdi malumunuz olduğu üzere Van’ın şartlarında dışarı çıkan büyüklerimiz, ister istemez oturacakları, dinlenebilecekleri alanları bulmada zorluk çekiyorlar. Ya bir kahvehane köşesine sığınmak zorunda kalıyorlar ya bir dükkanın köşesinde ama camilerimiz hayatın merkezinde var çok şükür dolayısıyla biz uygun bir ortam oluşturduk. Bu şekilde gelip oturacaklar, bazen vaizlerimiz onlara konuk olacaklar, muhabbet edecekler, sohbet edecekler. İnşallah ileriki zamanlarda yeni nesillerimizi, küçük çocuklarımızı getirip ondan sonra ihtiyar beyefendilerimizle büyüklerimizle kavuşturmak suretiyle adeta nesiller arasındaki buluşmayı da sağlayabileceğimiz bir mekan olarak değerlendiriyoruz. Ondan dolayı bu tür projelerimizi özellikle yaşlılarımıza yönelik şu anda uygulamada olan projemizi diğer merkezi camilerimizde de yaygınlaştırmaya çalışacağız.” dedi.
TÜRKİYE’DE İLK KEZ VAN’DA UYGULANIYOR
Türkiye’de buna benzer bir uygulamayla karşılaşmadıklarını söyleyen Şık, “Bu uygulama ilk olarak Van’da gündeme geldi. Diğer illerde de inşallah buna benzer bir takım çalışmalar olur diye düşünüyorum. Beklediğimiz bir ilgiyle karşı karşıyayız. Dolayısıyla yapılan şeyin en azından bol olmadığını ve toplumda bir karşılığının olduğunu görmekteyiz. Büyüklerimizin de buradaki memnuniyetlerini görünce, ‘burası ne iyi oldu’ şeklindeki bu güzel cümlelerini de duyunca haliyle biraz daha bahtiyar oluyoruz. Onlar camide ihtiyar biz de onlarla bahtiyar. Onlar da inşallah bu bahtiyarlığı kendi içlerinde yaşıyorlar.” ifadelerini kulandı.
“CAMİLERİMİZ HAYATIN MERKEZİ HALİNE GELMEYE BAŞLAYACAK”
Yaşlı ve gençlerin yanı sıra kadınlara yönelik de güzel projelerinin olduğunu vurgulayan Müftü Şık, “Sadece büyüklerimiz değil aynı zamanda hanım kardeşlerimizin de rahatlıkla gelebilecekleri ortamlar oluşturmak istiyoruz. Malumunuz olduğu üzere bizim örfümüzde şöyle bir durum var; Ne yazık ki kadınlar, camii alanlarında yer bulmakta zorlanıyorlar. Bulunsa bile ya bir caminin en alt köşesinde işte nemin olduğu, karanlığın olduğu bir ortamda maalesef bu ibadetlerini yerine getirmeye çalışıyorlar. Oysa istiyoruz ki ana alan erkekler için nasıl açıldı ise hanım kardeşlerimiz de toplumun yarısını oluşturuyorlar bundan dolayı da onların rahatlıkla gelebileceği, camiyi teneffüs edebilecekleri, mihrabı görebilecekleri, minberi görecekleri, imamı doğrudan görebilecekleri, vaazlardan, sohbetlerden istifade edebilecekleri uygun bir ortamı camilerin ana alanında oluşturmak gibi bir hedefimiz var. İnşallah onların da gerçekleşmesi halinde artık hakikaten camilerimiz hayatın merkezi haline gelmeye başlayacak.” diye belirtti.
Uygulamanın tüm camilere yayılması gerektiğini söyleyen cami cemaatinden Gürgün Çiftçi de “İl müftümüze ve müftülüğümüzün tamamına teşekkür etmek lazım. Güzel bir uygulama. Aslında konumu müsait olan bütün camilerde aynı hizmetin verilmesi lazım. Yaşlıların bir araya gelmesi, İslami açıdan günlük ihtiyaç duyulan sorun ve sıkıntılarımızı dile getirip böyle bir yerde istirahat etmek güzel. Tabiri caizse bir taşta iki kuş, hem camide kazandığımızı dışarıda kaybetmemiş oluruz hem de buradaki ibadetlerimizi daha iyi bir şekilde yerine getirmiş oluruz.” dedi.