Van’da ehliyet almak isteyen vatandaşların dikkatine, sürücü kursları ve ehliyet sınavıyla ilgili yönetmeliğin değişmesi durumu gündeme geldi. Sürücülerin eğitim standartlarının yükseltilmesi için yeni hazırlanan yeni yönetmelik ile sürücü adaylarını güzel haberlerin beklediği gibi zorlayacak durumlarda bekliyor. Van’da ehliyet almak isteyen adaylar bu durumu araştırıyor.
DİREKSİYON SINAV SÜRESİ UZUYOR
Direksiyon sınavının süresi akıcı trafik de eklenerek 40 dakikaya çıkarılacak. Bu değişiklik, sürücü adaylarının gerçek trafik koşullarında daha fazla pratik yapmasını sağlayacak.
PARK MANEVRASINA İKİ DENEME HAKKI
Sürücü adaylarının en çok zorlandığı konulardan biri olan park manevrasında değişiklik yapılacak. Yeni düzenlemeye göre, adaylar iki araç arasına park ederken ilk denemelerinde başarısız olurlarsa, ikinci bir deneme hakkına sahip olacaklar.
SINAVLARA 'U DÖNÜŞÜ' EKLENİYOR
Bu kapsamda direksiyon sınavlarında motosiklet ve otomobil kullanımı eğitiminde "U dönüşü" manevrasının eklenmesinin öngörüldüğü açıklamada, "Motosikletlerde 6 ile 6,5 metre genişliğinde, otomobillerde ise 8 metrelik alanda kursiyerlerden iki manevrayla 'U dönüşü' yapması istenecek" ifadelerine yer verildi.
OTOMATİK VİTES VE ELEKTRİKLİ OTOMOBİL DÜZENLEMESİ
Türkiye'de elektrikli araç kullanımının artışı sonrası sürücü kurslarının da artık eğitimlerinde bu araçları kullanmaya başladığı gözlemleniyor.
Milli Eğitim Bakanlığının elektrikli araçlarla ilgili yaptığı değişikliklere sürücü kurslarının da uyum sağladığını belirtilirken, yeni yönetmelikle sürücü kurslarında elektrikli otomatik vites araçlarının kullanılabileceğiyle ilgili düzenlemenin yapılması bekleniyor. Sınavdaki araç elektrikli ise bataryanın ömrü, batarya seviyesi gibi aracı da ilgilendiren ama elektrikli araçta olup da normal otomobilde olmayan şeylerin sorularının çıkarıldığı değişiklik yapılmasını ve elektrikli araç tanımı gelmesi de bekleniyor.
KİMLİK DOĞRULAMA VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Yeni yönetmelikle birlikte, kimlik doğrulama zorunluluğu getirilerek, sınavlarda usulsüzlüklerin önüne geçilecek. Bu uygulama, “joker” adı verilen bir başkasının yerine sınava girme gibi durumları engelleyecek.