Bir dizi programa katılmak üzere Van’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Projeleri ile Bedesten Çarşısı için düzenlenen Toplu Açılış Törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Kacır, şehirde 7 yeni projenin hayata geçirileceğini ve 444 milyon liralık bütçeye sahip bu projeler için 174 milyon lira destek sağlanacağını açıkladı.
Açılışı yapılan 7 proje olan Van Bedesten Çarşısı Yapımı ve Tarihi Tekel Binasının Turizme Kazandırılması Projesi, Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB 2. Etap Altyapı Projesi, Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB Sosyal Donatı Alanlarının Oluşturulması Projesi, Van OSB 3. Etap Ara Yol Altyapısının Güçlendirilmesi ve Sıcak Asfalt ile Yenileme Projesi, Bahçesaray Ceviz ve Bal Paketleme Tesisine Kavuşuyor Projesi, Otlu Peynirin Küp Serüveni Projesi ve Organik Arı Ürünleri Paketlenmesi İşlenmesi Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı desteğiyle hayata geçirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının iş birliğiyle Van'da hayata geçirilen bu projeler istihdam, üretim ve turizm alanlarında kente önemli katkılar sağlayacak.
“BU YATIRIMLAR, KADİM ŞEHRİMİZİN KALKINMA YOLCULUĞUNDA ÖNEMLİ BİRER DÖNÜM NOKTASI”
Programın açılış konuşmasını yapan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, “Doğal güzellikleri, köklü tarihi ve üretken insan kaynağıyla Doğu Anadolu’nun yükselen yıldızı olan Van, bu projeler sayesinde yalnızca fiziki altyapısını değil, sosyal ve ekonomik yapısını da güçlendiriyor. Her biri bölgenin ihtiyaçlarına titizlikle cevap veren bu yatırımlar, kadim şehrimizin kalkınma yolculuğunda önemli birer dönüm noktası. Van Bedesten Çarşısı gibi kültürel miras projeleriyle tarihimize sahip çıkıyoruz, Tekstil Organize Sanayi Bölgesi yatırımlarıyla binlerce gencimize istihdam imkânı sunuyoruz, Kadın kooperatiflerimizle kadın girişimciliğini teşvik ediyoruz, Yerel ürünleri katma değerli hale getirerek markalaşma yolculuğuna destek oluyoruz. Her bir projemiz, bölgenin potansiyelini ortaya çıkaran bir kalkınma vizyonunun somut birer yansıması. Bünyesinde birçok başarı hikayeleri barındıran bu projeler, yalnızca DAKA’nın ya da tek bir kurumun değil; başta Sayın Bakanımız olmak üzere, Sayın Valimizin, Sayın Milletvekillerimizin, Sayın Genel Müdürümüzün, Bakanlık uzmanlarımızın, kıymetli Yönetim Kurulu üyelerimizin, katkı sunan tüm kurumlarımızın, yatırımcılarımızın ve çalışma arkadaşlarımızın ortak eserleridir. Bu vesileyle, emeği geçen herkese şükranlarımı arz ediyorum. İnanıyoruz ki Van; kültürel zenginliği, genç nüfusu, üretkenliği ve girişimcilik ruhuyla bölgemizin cazibe merkezi olmayı sürdürecek, her bir projemiz sadece bugün için değil, yarınlarımız için de ilham kaynağı olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Açılış töreninde konuşan Bakan Kacır ise “Van; tarihiyle, eşsiz coğrafyasıyla, kültürüyle, verimli topraklarıyla gönlümüzde müstesna bir yere sahip. Her bir köşesi tarih kokan, binlerce yıl nice medeniyetlere ev sahipliği yapmış, kadim şehrimizde sizlerle hemhal olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bugün şehrimizin kalkınma yolculuğuna Doğu Anadolu Kalkınma Ajansımız eliyle 7 yeni projeyi daha dahil ediyoruz. Bu doğrultuda; bölgemizin yer altı ve yer üstündeki zenginliklerini, potansiyelini, kültürel birikimini ve nitelikli insan kaynağını, kendi kimliğine münhasır şekilde devreye alacak projeleri hayata geçirdik. İpekyolu’nun ana kavşaklarından olan Van’ımız, kalkınma seferberliğimizin en güçlü şekilde hissedildiği şehirlerimizin başında geliyor. Biz diyoruz ki Van’ın kalkınması demek Türkiye’nin kalkınması demektir. Bu anlayışla; son 22 yılda şehrimizde gerçekleşecek yatırımlar için 826 teşvik belgesi düzenledik. 53 milyar liralık sabit yatırımın ve 51 binden fazla istihdamın önünü açtık.” dedi.
“444 MİLYON LİRANIN ÜZERİNDEKİ 7 PROJEYİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”
Van'da özellikle turizm, tarım ve sanayi alanlarında istihdam yaratacak projelerin başlatıldığını söyleyen Kacır, “Doğu Anadolu Kalkınma Ajansımız eliyle, Van’ın tarihi değerlerini muhafaza ederek, zengin kültürel mirasını bölge adına ekonomik değere dönüştürecek 446 projeye 1 milyar lira destek verdik. DAP Bölge Kalkınma İdaremiz ile de 153 projeye 834 milyon lira kaynak ayırarak yerelde kalkınma faaliyetlerini destekledik. Bugün, yine Doğu Anadolu Kalkınma Ajansımız eliyle; turizmde, tarımda, üretimde, genç ve kadın istihdamında şehrimizin büyümesine katkı sağlayacak toplam bütçesi 444 milyon liranın üzerindeki 7 projeyi 174 milyon liranın üzerinde bir destek sağlayarak hayata geçiriyoruz. Van’ın turizm potansiyelini artıracak, sanayi ve ulaşım alt yapısını güçlendirecek, yerel lezzet ve değerlerinin üretimini verimli kılacak, istihdamı artıracak projelerimizin şehrimize ve bölgemize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Biz, şehrimizi ihya etmek için her daim yeni projeler üretmeye, kalkınma ve büyümesine katkı sunmaya devam edeceğiz. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programıyla hayata geçirdiğimiz Tekstil ve Hazır Giyim OSB 2. Etap altyapı projeleriyle ilave 10 bin kişinin daha istihdamını sağlayacağız. 2024-2028 dönemi Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejimizde ve bölge planımızda Van’ı çevresine hizmet veren bir bölge merkezi olarak nitelendirdik.” şeklinde konuştu.
“VAN’A YAPTIĞIMIZ HİZMETLER, GERÇEKLEŞTİRECEĞİMİZ YENİ ESERLERİN HABERCİSİ”
Bakan Kacır, tekstil, giyim eşyaları ve maden işleme sektörlerinde katma değeri artırmaya yönelik adımların yanı sıra, tarımda gençleri teşvik edecek yenilikçi uygulamaların hayata geçirileceğini açıkladı. Kacır, “Van’da başta tekstil, giyim eşyaları ve maden işleme sektörlerinde olmak üzere katma değer artışını, ölçek büyütmeyi ve markalaşmayı destekleyeceğiz. Tarımda yenilikçi uygulamaları geliştirecek ve tarımsal faaliyetlerin gençler için cazip hale getirilmesini sağlayacağız. Van’da mavi büyüme potansiyelinin değerlendirilmesi için su ürünleri yetiştiriciliği, ekoturizm ve mavi tur uygulamalarını hayata geçireceğiz. Bununla birlikte, ilimizde sınır ötesi iş birliklerini teşvik edecek, lojistik altyapıyı güçlendirecek ve ilin kentsel hizmetlerde bölgesel merkez rolünü güçlendireceğiz. Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programımız kapsamında; taş yünü üretim tesisi, Van Gölü kıyısında konumlanacak dalış merkezleri, aquaparklar ve kongre salonlarıyla donatılmış 5 yıldızlı otel kompleksleri ile yün ve nitelikli yün ürünleri işleme tesislerine destek sunacağız. Van’a yaptığımız hizmetler, gerçekleştireceğimiz yeni eserlerin habercisi adeta bir ön gösterimidir. Van’ı inşallah önümüzdeki dönemde daha fazla eser ve hizmet ile donatacağız.” ifadelerini kullandı.
VAN GÖLÜ İÇİN YEŞİL GEÇİŞ PROJESİ
Van’a kazandırılacak projeleri tek tek sıralayan Bakan Kacır, “Bugün, Van’ımıza kazandıracağımız yeni projelerin müjdesini de sizlerle tek tek paylaşmak istiyorum. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin öncülüğünde yürütülen, Van Gölü’nün temizliği için atılan adımlara biz de Bakanlık olarak katkılarımızı sunuyoruz. Dünya Bankası ile yürüttüğümüz, 400 Milyon Dolar finansmanlı Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SoGreen) kapsamında yakın zamanda “Van Gölü’nde Sintine ve Yüzey Atıkları Toplama ve Depolama Tesislerinin Kurulması ile Sürdürülebilir Kalkınma Projesi”ni başlatacağız. Bütçesi 100 Milyon liranın üzerinde olan bu proje ile Van Gölündeki sintine atıkları için depolama alanı oluşturacağız. Göl yüzeyinde atıkların temizlenmesini sağlayan, temiz enerji ile çalışan tekneleri hizmete alacağız. Yine saygıdeğer Hanımefendinin yönlendirmeleriyle, İnci Kefali Balığının Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı adına Türk Patent ve Marka Kurumumuz tarafından Coğrafi İşaret olarak tescillenmesi sürecini de bugün itibarıyla tamamlamış bulunuyoruz. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında, 2025 yılında yaklaşık 110 milyon lira kaynakla, “Van OSB Tekstil ve Hazır Giyim Kümelenme Alanı Gelişiyor Projesi” ile “Van Jeotermal Sera OSB Jeotermal Sondaj Kuyuları Projesi”ni destekleyeceğiz. Bu projelerle Van OSB’de yeni tekstil fabrikaları inşa edecek, jeotermal kaynakların tarımda kullanılmasına yönelik girişimlerimizi hızlandıracağız. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı 2025 yılı uygulaması kapsamında ise “Savat Evi ve Müzesi” ile “Çilek Serası” Projelerini, yaklaşık 20 milyon lira kaynak ile destekleyeceğiz. Bu projelerle kuracağımız yeni çilek seralarıyla çiftçilerimizin gelir seviyesini artıracağız, savat işlemeciliğini yaşatıp geliştirecek ve gelecek nesillere aktaracağız.” diye konuştu.
“VAN, YILDIZI DAHA PARLAK BİR ŞEHİR OLACAK”
Bakan Kacır, Van’da hayata geçirilen projelerin, şehirdeki huzur ve istikrar ortamı sayesinde büyüyerek gelişeceğini söyleyerek sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Ayrıca, bu yıl içinde DAP İdaresi vasıtasıyla, ilimizde; tarım, eğitim ve kültür sektörlerine yönelik 4 yeni projeye 11 milyon lira destek sağlamayı planlıyoruz. Bu projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte; tarımsal makine parklarını güçlendirecek, ceviz üretimini destekleyecek ve 3 adet kütüphaneyi halkımızın hizmetine sunacağız. Biliyoruz ki bölgemizde huzur ve sükûnet iklimi hâkim oldukça Van daha da büyüyecek ve kalkınacak. Van’ın yıldızı daha çok parlayacak, emsal şehir haline gelecek. Birliğimizi, dirliğimizi bozmadan; ebedi ve ezeli kardeşliğimize halel getirmeden inşallah yolumuza kararlılıkla devam edeceğiz. Türkiye Yüzyılı’nda tam bağımsız ve müreffeh bir Türkiye tasavvurunu hep beraber mümkün kılacağız. Sözlerime son verirken, Van’a kazandırdığımız yeni yatırımlarımızın şehrimize, bölgemize, milletimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.”