Van'da toplu balık ölümleri! Nedeni araştırılıyor Van'da toplu balık ölümleri! Nedeni araştırılıyor

​Van YYÜ’de Bilimsel ve Mimari Gezi Programı kapsamında Turistik, tarihi ve mimari yerler ziyaret edilerek mimarlık ve tasarımda gelenek ile modernlik arasındaki etkileşimi detaylı incelemek için yapılan bilimsel gezi; 16 Nisan Salı günü İran’ın başkenti Tahran’dan başlayarak 17 Nisan Çarşamba günü Khoy şehri gezisi ve daha sonra 19 Nisan Cuma günü Van Gölü ve tarihi Van Kalesi’nin gezisi ile son bulacak.
 
Organize edilen bilimsel gezi ve daha sonrasında yapılan seminer, workshop çalışması bilimsel ve kültürel olduğu kadar da tasarım dünyasının geleceğinin şekillendirecek öğrenciler için eğitim amaçlı oldu. Bu kapsamda yapılan seminer çalışması çerçevesinde YYÜ akademisyenlerinden Doç. Dr. Feran Aşur ile İran İslami Azad Üniversitesi akademisyenlerinden Dr. Javad Eiraji’nin moderatörlüğünde; YYÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şahabettin Öztürk ‘XX. Yüzyılın Başından Günümüze Kadar Van Kentinin Mimari Oluşum’, İran İslami Azad Üniversitesi’nden Babak Nasirabadi ‘Gelenek, Yaratıcılık, Modernite’, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yüksel Bingöl ‘Milli Mimari Rönensası’, Babak Mimarlık Evi’nin mimarı ve kurucusu Babak Abdolghafari ‘Sorular ve Yöntemler; Geleneklerden Ders Almak’ ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Prof. Dr. Suphi Saatçi ‘Çağdaş: Mimaride Geleneksel Mimarinin Etkileri’ konularında sunumlar gerçekleştirdiler.Van Yyü Gezi
 
Seminer sunumlarından önce Van YYÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Alp’in yaptığı selamlama konuşmasında Van’ın tarihi ve coğrafi özellikleriyle birlikte bölgenin önemli bir kavşak noktasında yer alan konumuyla, ekonomik ve kültürel açıdan büyük birikim ve zenginliğe sahip olduğunu ifade etti.  Bu zenginliğin korunması ve geliştirilmesi, yeni oluşan şehircilik kültürüne eklemlenerek sürdürülmesi, giderek daha fazla önem kazanmakta olduğunu belirten Alp; “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bölgedeki konumu itibariyle yöneldiği sorunlardan biri de; bölgedeki zengin geleneğin günümüzde ne yönde ve nasıl evrilmesi gerektiği konusunda çözüm yolları aramaktır. Anadolu coğrafyasında son yıllarda görülen değişim muhtemel İran coğrafyasında da görülmektedir. Her iki coğrafya da benzer özellikleriyle aynı kültür havzasına mensup medeniyetlere ev sahipliği yapmış; ortak anlam ve değerler üretmiştir. Sahip olduğumuz bu anlam ve değerler dünyasını geleceğe nasıl taşımamız gerektiği konusunun bu coğrafyanın orta noktası ve tarihsel geçiş yeri olan Van’da tartışılması özellikle önemli ve anlamlıdır.” aktardı.

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Nihat Bayşu Konferans Salonunda gerçekleşen seminer sunumlarının ardından Van Kalesi, Van Müzesi gezisiyle bilimsel ve mimari gezi programı devam etti.

Kaynak: Vanolay - Haber Merkezi