Van'da iş kazası! 1 ölü 1 yaralı! Van'da iş kazası! 1 ölü 1 yaralı!

 Dijital okuryazarlıkta dezavantajlı ve imkânı kısıtlı kadınların dijital ve eleştirel bir bakış açısı kazanması ve bu alandaki istihdamda yer alması amacıyla oluşturulan ve Erasmus+ (Avrupa Dayanışma) Programı kapsamında Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen proje, Van iline kazandırılan Yetişkin Eğitimi kapsamındaki ilk Erasmus KA2 projesi olma özelliği taşımaktadır.
 
Evliya Çelebi Uygulama Otelinde gerçekleşen program kapsamında açış konuşması yapan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli; dünya ve ülke ölçeğinde kadın istihdam sorununa dikkat çekerek bu sorunun çözümlerinden birinin de kadın girişimciliğini ve dolayısıyla bunu destekleyecek eğitimlerin düzenlenmesini sağlamak olduğunu vurguladı. Rektör Şevli konuşmasında; “Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz ve Van Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle güzel bir projeyi hayata geçirdik. Tabii ki bu projenin yaygınlaştırılması da gerekiyor. İlimizde özellikle son zamanlarda her bireyin aile ekonomisine destek verme çabasını görüyoruz. Bu çaba sonucunda çalışmayan kadınlar da farklı etkinlikler üzerinde aile ekonomisine katkı sunmaya çalışıyorlar. Bizler de kadınların istihdamında ve ekonomiye nasıl katkı sağlayabilir noktasında bu tür projeler gerçekleştiriyoruz.” sözlerini kaydetti.
 
“21. Yüzyılın Dijital ve Eleştirel Kadınları” projesinin Türkiye Ulusal Ajansı tarafından üç farklı ülkeyle ortak yapılan bir proje olduğunu ifade eden Rektör Şevli “Van ilimizde de özellikle dijital okuryazarlık eğitimi üzerine farklı çalışmalar yapıldı. Üniversitemizde yakın zamanda başlatılan “Anne Projesi” ve Sayın Valimizin destekleriyle kurulan Aile Destek Merkezi (ADEM) ile kadınlarımız girişimcilik noktasında farklı eğitimler alıyorlar. Bu bağlamında hakikaten İl Millî Eğitim Müdürlüğümüze, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza ve İl Müdürlüğümüze, Üniversitemizin Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Dr. Şehnaz Nigar Çelik’e ve ekibine değerli gayretleri için çok teşekkür ediyorum.” dedi.
 
Rektör Şevli sözlerini şöyle sonlandırdı: “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak şehrimizdeki ve bölgemizdeki çocuklarımıza, gençlerimize ve kadınlarımıza nasıl daha faydalı olabiliriz düşüncesinden yola çıkarak çalışmalar ve projeler yapıyoruz. İlimizin eğitim açısından göstergelerini en iyi seviyeye taşıma gayretiyle daha iyi koşullarda eğitim verme ve akademik bilgi birikiminin toplumsal faydaya dönüştürülmesi için elimizden gelen desteği sunuyoruz.”  
 
Program kapsamında konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenay Baydaş,  2021 yılında yerel ortaklarımız ve Finlandiya, İsveç ve İtalya ortaklığında başlanılan projenin özellikle kadınlara yönelik bir çalışma olarak planlandığını ifade etti. Baydaş konuşmasında “Çünkü kadınlar dünya nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturmasına rağmen kadının istihdamdaki yerine baktığımızda bunun eşit bir dağılım göstermediğini görmekteyiz. Kadın istihdam sorununun önemli çözümlerinden biri de kadın girişimciliğini ve bunu destekleyecek eğitimlerin düzenlenmesini sağlamaktır. Ülkemizin 2023 vizyonu ve kalkınma hedefleri arasında bulunan kadın girişimciliği ve istihdamına verilen önem Cumhurbaşkanlığı 11. Kalkınma Planında açıkça belirtilmiştir. 2019-2023 dönemini kapsayan plan, ülkemizi geleceğe taşıyacak önemli bir yol haritası olarak değerlendirilmektedir” sözlerine yer verdi.  
 
Bilginin hızlıca aktığı ve değiştiği bir çağda eleştirel okur-yazarlık ve dijital becerilerden yoksun olma durumunun sosyo-ekonomik yapının getirdiği değişkenler olarak değerlendirebileceğini ifade eden Baydaş, “Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de kadın istihdamını desteklemek amacıyla çeşitli proje, program ve çalışmalar yürütülmektedir. Projemizin çıktıları yoluyla amacımız, özellikle imkânları kısıtlı olan kadınları eleştirel ve dijital okuryazarlık becerilerinin gelişimine katkı sağlamaktır.” dedi.  
 
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Harun Kutlu ise konuşmasında “Günümüzün dijital dünyasında dijital okuryazarlık ve eleştirel düşünme gelişim için önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir. 2021 yılında Üniversitemiz öncülüğünde proje İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün katkılarıyla devam ettirilmektedir. Üç farklı ülkeden ortaklarımız olan projede dijital platform oluşturulmuş, sizlerin de üye olmasıyla gelişecek ve daha faydalı olacaktır. Amacımız proje sonucunda ortaya koyduğumuz ürünlerin siz değerli katılımcılar ve öğretmenler tarafından etkili bir şekilde kullanılmasıdır.” ifadelerini kullandı.
 
Proje yürütücüsü olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Şehnaz Nigar Çelik ise projenin başarıya ulaşmasında gösterdikleri destek için Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’ye ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenay Baydaş’a teşekkür etti. İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ve emeği geçen tüm kurum ve kişilere destekleri için teşekkür eden Çelik, projenin odak noktasının kadınlar olduğunu vurguladı. 
 
“21. Yüzyılın Dijital ve Eleştirel Kadınları” projesinin yaygınlaştırma etkinliğine Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenay Baydaş, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Vekili İsmetullah Altun, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Harun Kutlu, Tuşba İlçe Millî Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani, Halk Eğitim Merkezlerinde görevli öğretmenler, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı saha çalışanları ile akademisyenler ve birçok kadın yer aldı.  

Kaynak: Vanolay - Haber Merkezi