Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen 180 beyin cerrahının üç gün boyunca mesleki deneyimlerini paylaşacağı kursta; paneller, açık oturumlar düzenlenecek. Kursta ilgili konulara dair olgu ve video sunumları üzerinden tartışmalar yürütülecek.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, önemli bir programa ev sahipliği yaptıklarını vurgulayarak, bu kadar yüksek katılımın kendisini mutlu ettiğini ifade etti.
Sağlık alanında gelecek için umut verici bir atmosferin oluştuğunu belirten Rektör Şevli, “doğunun incisi, tarih ve kültür mirasıyla dolup taşan Van’da, üniversitemizin ev sahipliğinde düzenlediğimiz bu özel toplantıda bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Van, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle sadece göz alıcı bir şehir değil, aynı zamanda bilim ve sağlık alanında önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor. Türk Nöroşirürji Derneği Pediatrik Nöroşirürji Öğretim ve Eğitim Grubu’nun kıymetli iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz bu toplantı, ‘Tümörler ve Epilepsi Cerrahisi’ gibi temel konular üzerinde derinlemesine bilgi alışverişinde bulunarak Van’ın sağlık alanındaki katkılarını daha da ileriye taşıyacak bir platform sunmaktadır.” diye konuştu.
Rektör Şevli, “Van, doğal güzellikleri ve tarihi derinlikleriyle sadece bir şehir değil; aynı zamanda bilgeliğin, dayanışmanın ve sağlıkta mükemmelliğin sembolü olmuştur. Bu anlamda, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi; Van, Muş, Bitlis, Hakkâri, Ağrı ve Iğdır illerine hizmet veren tek üniversite hastanesi olarak Sağlık Bakanlığı tarafından 3. Basamak A.1 statüsünde değerlendirilmektedir. Özverili öğretim üyeleri ve sağlık çalışanlarımızla, bölge halkına yıllardır kesintisiz ve nitelikli hizmet sunmaktan gurur duyuyoruz. Van’ın sağlık alanındaki bu önemli rolü, her geçen gün daha da güçlenerek devam etmektedir. Teknolojik yeniliklerle donatılan altyapımızla birlikte, sağlık alanındaki standartlarımızı sürekli olarak yükseltiyoruz. Özellikle Van YYÜ’nün, yaklaşık 15000 metrekare kapalı alana sahip olacak ek acil binasının, yaklaşık 15000 metrekare kapalı alana sahip Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri (Morfoloji) ve Dekanlık Binasının, yaklaşık 7000 metrekarelik Morfoloji ikinci etap binasının ve yaklaşık 23000 metrekare kapalı alana sahip olacak Diş Hekimliği Fakültesi ve Uygulama Hastanesinin inşaatlarının tamamlanmasıyla, tıbbi altyapı ve hizmet kalitesinde çıtayı en üst seviyelere taşıyarak sağlık alanında bölgenin öncü kurumlarından biri haline geleceğine inanıyoruz. Bu gelişmeler, üniversitemizin topluma hizmet etme misyonunu daha da güçlendirerek, bölgesindeki ve ülkesindeki eğitim standartlarını daha da yükseltmektedir.’’ ifadelerini kullandı
DÜNYADA SAYILI MERKEZLERDE BULUNAN AMELİYAT MİKROSKOBU ÜNİVERSİTEYE KAZANDIRILDI
Daha önce hastaların Ankara ve İstanbul’a gitmek zorunda kaldığını belirten Rektör Şevli üniversiteye kazandırılan son teknoloji cihazlara dikkati çekti: ‘’Dünya’da sayılı merkezlerde bulunan ileri teknoloji 4K robotik cerrahi mikroskobundan biri olan beyin cerrahi ameliyat mikroskobu Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ne kazandırıldı. Cerrahlarımız bu mikroskopla bölgede yapılamayan ameliyatları daha konforlu bir şekilde yapıyor. Hastalarımızın modern koşullarda tedavi olabilmeleri için teknolojik imkânları hastanemize kazandırmak, Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nin en temel görevlerinden biridir.’’
Rektör Şevli konuşmasının son bölümünde ise “Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için sağlıklı bir yaşam ortamı oluşturma misyonumuzdan asla taviz vermeyeceğiz. Üniversitemiz Beyin ve Sinir Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Aycan öncülüğünde Van’da gerçekleştirdiğimiz bu toplantıya bilimsel katkı sunan tüm katılımcılara teşekkür ederim.’’ İfadelerini kullandı.
Açılış törenine katılan Türk Nöroşirürji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Hakan Emmez ise “Düzenlediğimiz kurslar giderek daha anlamlı hale geldi. Uzman öğrenci sayımız artıyor. Bu tür toplantıları olabildiğince artırmaya, pratik olmasa da teorik bilgilerle donanımlarını artırmaya çalışıyoruz. Geleceğimiz olan gençleri en iyi şekilde mezun etmeye çalışıyoruz ”dedi.
Pediatrik Nöroşirürji Öğretim ve Eğitim Grubu Başkanı Volkan Etuş’un sunumuyla devam eden programda, Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Fethi Demir konuşmacı olarak etkili bir konuşma gerçekleştirdi.
Diğer yandan, Doç. Dr. Aslı Erciyes Tosun ve Dr. Rıdvan Süslü’nün küratörlüğünde “Bir Şehrin Dili” adlı fotoğraf sergisi de yer aldı.
Ayrıca açılış programında “Kadim Şehir Van” tanıtım video gösterime sunuldu. Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Aycan, üç gün sürecek etkinliğe farklı şehirlerden 180 cerrahın katıldığını belirterek kursiyerlerin bu deneyimlerden faydalanma fırsatı bulacaklarını kaydetti.
Programa, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Van YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Göya, Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Kamuran Karaman ile çok sayıda cerrah ve davetli katıldı.