Eğitim Bir-Sen üyeleri, 81 ilde üniversite kampüsleri önünde üniversite personelinin haklarının iyileştirilmesi, 6. ve 7. toplu sözleşmelerdeki maddelerin hayata geçirilmesi ve yer değişikliği hakkı tanınması talebi ile basın açıklaması yaptı. Bu kapsamda Eğitim-Bir-Sen Van 2 No'lu Şube tarafından Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde de bir basın açıklaması gerçekleştirildi.
Etkinliğe Memur-Sen İl Başkanı Mehmet Ali Uca, Eğitim-Bir-Sen Van 2 No'lu Şube Başkanı Prof. Dr. Hasan Çiçek, Şube yönetim kurulu üyeleri ve sendika üyeleri katıldı.
“TOPLU SÖZLEŞME KARARI UYGULANSIN, ÜNİVERSİTE İDARİ PERSONELİNE YER DEĞİŞİKLİĞİ HAKKI TANINSIN”
Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Cihad Aktaş’ın okuduğu basın açıklamasında, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak istihdam edilen üniversite idari personelinin, diğer kamu kurumlarında çalışan personel gibi merkezî yer değişikliği hakkına sahip olmadığı vurgulandı. Yer değişikliği taleplerinin mevcut sistemde uzun dava süreçlerine yol açtığı ve çoğu durumda fiili bir sonuç doğurmadığı belirtildi.
Eğitim-Bir-Sen olarak bu konuda toplu sözleşme kararlarına dayanarak YÖK ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde çalışmalar yapıldığı ancak henüz somut bir adım atılmadığı ifade edildi. Bu nedenle, üniversite idari personelinin yer değişikliği taleplerinin hukuki bir çerçeveye oturtularak YÖK tarafından merkezi olarak düzenlenmesi talep edildi.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak istihdam edilen üniversite idari personeli, kadro ve pozisyon unvanları itibarıyla her üniversitede aynı yeterliliğe sahip olup aynı işi yapmaktadır. Ancak bakanlık ve taşra teşkilatı bulunan diğer merkezi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan idari personel gibi iller veya kurumlar arası merkezî yer değişikliği hakkına sahip değildir.
“ÖĞRETİM ELEMANLARININ MALİ HAKLARI İYİLEŞTİRİLMELİ”
Açıklamada, öğretim elemanlarının mali haklarının yıllardır iyileştirilmediği ve 666 sayılı KHK ile orantılı bir ücret artışı alamadıkları belirtildi. Akademik personelin maaşlarının hem kendi içinde hem de diğer meslek gruplarıyla kıyaslandığında adaletsizlik yarattığı ve bu durumun kamu yönetimine duyulan güveni zedelediği vurgulandı. Akademik personelin maaş iyileştirme beklentilerinin karşılanması için acilen düzenlemeler yapılması gerektiği dile getirildi.
Ayrıca, üniversite daire başkanlarının harcama sorumluluğu taşımalarına rağmen merkezî idaredeki daire başkanları ile aynı mali haklara sahip olmadıkları ifade edildi. Bu durumun anayasal eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtilerek, üniversite daire başkanlarına da makam tazminatı hakkı verilmesi istendi.
“ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNE YEŞİL PASAPORT HAKKI TANINMALI”
Açıklamada, araştırma görevlilerinin yeşil pasaport hakkına sahip olmamalarının, yurt dışındaki akademik etkinliklere katılımlarını zorlaştırdığı ve bilimsel çalışmalarını sekteye uğrattığı ifade edildi. Araştırma görevlilerine de yeşil pasaport hakkı tanınmasının uluslararası akademik etkinliklerde üniversitelerin daha aktif yer almasını sağlayacağı dile getirildi.
“3600 EK GÖSTERGE VAADİ YERİNE GETİRİLSİN”
Kamu çalışanlarına verilen 3600 ek gösterge sözünün bir an önce yerine getirilmesi talep edildi. Bu düzenlemenin milyonlarca memurun maaşını ve emeklilik haklarını doğrudan etkileyeceği vurgulanarak, adalet ve hakkaniyet gereği olarak bu hakkın eksiksiz şekilde hayata geçirilmesi istendi.
“İDARİ PERSONELE EĞİTİM-ÖĞRETİM VE GELİŞTİRME ÖDENEĞİ VERİLMELİ”
Açıklamada, üniversitelerde görev yapan idari personelin eğitimin ayrılmaz bir parçası olduğu ancak eğitim-öğretim ve geliştirme ödeneğinden yararlanamadığı belirtildi. Bu ödeneklerin idari personele de verilmesi gerekliliği dile getirildi.
Eğitim-Bir-Sen olarak, üniversite çalışanlarının haklarını iyileştirmek için mücadeleye devam edeceklerini ve taleplerinin takipçisi olacaklarını belirttiler.