Yanlış kesim ve kesim sonrası yanlış muhafaza nedeniyle ciddi düzeyde etin çöpe gittiğine dikkat çeken kasap Tugay Bozkurt, kurban kesimi ve kesimden sonra nelere dikkat edilmesi gerektiği konularında uyarılarda bulundu.

"Kesinlikle et bulunan poşetlerin ağzını bağlamayın"

Kurbanlık hayvanlar kesildikten sonra çoğu vatandaşın etleri poşetlere bıraktığını belirten Bozkurt, "Kesinlikle et bulunan poşetlerin ağızını bağlamayın. Poşetlerin ağzını bağlarlarsa hava sıcak olduğu için direk yeşerme olur ve koku yapar. Et bozulur, ziyan olup çöpe atılır. Etler poşetlere bırakıldıktan sonra ağzı açık bir şekilde eve gidip tepsilere yayıldıktan sonra üzerine bez bırakın. Bezlerin üzerine buz pet şişe bırakılıp 1-2 saat et dinlendikten sonra yavaş yavaş dolaplara koyun. Bir gün dinlendirdikten sonra dolapların difrizlerine sağlıklı bir şekilde kıymalarını kasaplardan çekildikten sonra parça parça bölüp bırakabilirler. Ama sıcak eti bir anda difrize koysalar et yine bozulur. Çünkü et daha sıcak, buharlama yapar ve dolap soğutmaz." dedi.

"Etin dolapta en fazla 1-2 ay ömrü var"

Vatandaşların et poşetlerinin ağzını bağlamamaları gerektiğini söyleyen Bozkurt, "Poşetlerin ağzı açık kalsın. Poşetlerin ağzı açıkta kalırsa güzel yayılırsa ete bir şey olmaz. Etleri üst üste çok bindirmesinler. Etin dolapta en fazla 1-2 ay ömrü var. Hızlı bir şekilde tüketilmesi gerekir. Kurban bayramlarında kasaplar çok yoğun oluyor. Etlerinizi götürüp kasaplara bırakmayın. Karışma durumu olur. Herkesin eti birbirine karışıyor. Etinizi evinizde muhafaza edin. Etin bir an önce dinlendirip dolaba girmesi gerekir. Günler sonra kasaplara gelip eti işlemeyin. Biz kasaplar olarak bu yönde taraf değiliz. Vatandaşlar etlerini alsın. Buzhanelere koymaya gerek yoktur." diye belirtti.

"Etler bir gün dinlendirilmeli"

Bozkurt, "Vatandaşlar kıymalarını özellikle bir gün dolaplarında dinlendikten sonra getirip kasaplara çektirdiği zaman kasaplardan aldığı kıymanın aynı kalitede kıyma alırlar. Etleri bir gün dinlendirirse Kurban bayramın ikinci günü kıymaları çektirdikleri zaman daha sağlıklı hijyen ve temiz bir ortamda güzel bir kıyma elde ederler. Etler dolaplara atıldıktan 1-2 ay sonra çıkardıklarında aynı kaliteyi görürler." diye konuştu. (İLKHA)

Editör: Alaattin Güçlü