Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kamuoyunda "öğrenci affı" olarak bilinen 7417 sayılı Kanun'un 5 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini açıkladı. Usul ve esasları da belirlenen bu kanun, üniversite öğrencileri için değişiklikler getiriyor.

Öğrenci affından kimler yararlanabilir?

Kanun, yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören hazırlık dahil bütün sınıflardan, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, ve lisansüstü (yüksek lisans, doktora, sanatta yeterlik, tıpta uzmanlık, tıpta yan dal uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık ile eczacılıkta uzmanlık) eğitim alan öğrencileri kapsıyor. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar ilişiği kesilen öğrenciler de affı kullanabilecek.

Üniversiteye kayıt yaptırmayanlar aftan yararlanacak mı?

Bu kanunun bir diğer önemli yönü ise, üniversiteyi kazanıp kayıt yaptırmamış öğrencilere yönelik. Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 4 ay içinde (7 Kasım 2022'ye kadar) bu öğrencilerin, ilişiklerinin kesildiği veya kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları halinde, kanunun ilgili hükümlerinden yararlanabileceği belirtildi.

Öğrenci affı ile kayıt yaptırmayanlar kazandıkları bölüme yeniden kayıt yaptıracak mı?

Kazanmış oldukları üniversite programına çeşitli nedenlerle kayıt yaptıramayan ve bu yüzden kayıt hakları kaybolan adaylar, yeni kanun sayesinde yeniden kayıt yaptırma hakkına sahip olacak.

Öğrenci affından kimler yararlanamaz?

Ancak kanundan yararlanamayacak bir grup da var. Terör, cinsel saldırı, kasten öldürme ve devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği veya mensubiyeti bulunanlar, bu kanundan faydalanamayacak.

Editör: Alaattin Güçlü