DSÖ, ateşkes ile Gazze'deki sağlık müdahalesini artırdı! DSÖ, ateşkes ile Gazze'deki sağlık müdahalesini artırdı!

Ürdün Doktorlar Birliği ile Uluslararası Yardım Derneği "Medics" arasında işbirliğiyle Kraliyet Yüksekliği Prens Hasan Bin Talal'ın sponsorluğunda "Gazze, Kalbin Nabzı" Konferansı düzenlendi.

Ürdün'ün başkenti Amman'daki bir otelde gerçekleştirilen konferans iki gün sürecek.

Gazze'deki hayati sağlık hizmetlerini yeniden sağlamak ve güçlendirmek amacıyla düzenlenen konferans sırasında projeler sunuldu. Konferans bu amaca adanmış uluslararası, bölgesel ve yerel kuruluşları bir araya getirdi.

Konferansa, Türkiye merkezli Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı da davet edilerek Gazze ve Filistin'deki hayırlı hizmetleri dolayısıyla plaket ile ödüllendirildi. Ödülü Vakıf adına Umut Kervanı Vakfı Genel Başkanı Cengiz Kurtaran aldı.

Kurtaran, konferansta Vakfın Gazze'deki çalışmalarını anlattı

Konferans sırasında düzenlenen oturumda konuşan Kurtaran, Gazze'de yaptıkları çalışmaları anlattı.

Kurtaran, "Bugün burada, Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı olarak Gazze’de yaşanan insanlık dramını, sağlık sisteminin karşı karşıya olduğu büyük krizi ve bu bölgede yürüttüğümüz yardım çalışmalarını sizinle paylaşmak için söz hakkı almış bulunmaktayım." dedi.

Gazze'de 470 gün insanlık dışı bir savaş yaşandığını vurgulayan Kurtaran, orantısız bir güç ile Gazze'deki 60 binden fazla kişinin şehid edildiğini hatırlattı.

Gazze'nin yıllardır süren abluka ve savaşlar nedeniyle dünyanın en ağır insani krizlerinden birini yaşadığını ifade eden Kurtaran, "Bu abluka, yalnızca bölgenin ekonomik ve sosyal yapısını değil, aynı zamanda sağlık sistemini de çökertmiştir." dedi ve Gazze’nin sağlık sistemindeki büyük yıkımın bazı somut verilerini şöyle aktardı:

"34 hastane, 80 sağlık ocağı ve toplamda 162 sağlık tesisi işgal güçleri tarafından hedef alınarak kullanılamaz hale gelmiştir.

136 ambulans saldırılarda yok edilmiş, acil sağlık hizmetlerine erişim ciddi şekilde engellenmiştir.

12 bin 700 yaralı, tedavi olabilmek için yurtdışına çıkmak zorunda kalmıştır, ancak abluka nedeniyle birçok hasta bu imkana sahip olamamaktadır.

12 bin 500 kanser hastası, uygun tedaviye erişim eksikliği nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıyadır.

2 milyondan fazla kişi, temiz suya erişim eksikliği ve kötü hijyen koşulları nedeniyle bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmektedirler.

60 bin hamile kadın, yeterli sağlık hizmeti alamadığı için hem kendileri hem de bebekleri ciddi risk altındadır.

350 bin kronik hasta, ilaç girişine uygulanan yasaklar nedeniyle hayatlarını sürdürebilmek için temel tedavilere erişememektedir."

Bu rakamların, Gazze'deki kardeşlerinin yaşadığı acıların boyutunu somut bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Kurtaran, Umut Kervanı Gazze Şeridi'nde yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:

"Gazze’de yıkılan sağlık tesislerini desteklemek için tıbbi cihaz, ilaç ve ekipman desteği sağlayacağız ve Gazze'nin en büyük ikinci hastanesi olan Nasır Hastanesinin 'HİND EL DUGMA DİYALİZ BİNASINI' yeniden inşa edeceğiz ve günlük 100 diyaliz hastasının tedavi göreceği bir sağlık kompleksi olacak.

Saldırılarda zarar gören ambulansların yerine ki yukarda bahsetmiştik 136 ambulans bombalanmış kullanılamaz hale gelmiştir; bunların yerine hep birlikte yenilerini temin etmeliyiz. 7 Ekim'den sonra 7 ambulans göndermiştik,  şimdi de ambulans ihtiyacını karşılamak için elimizden gelen desteği sunacağız.

Kanser, böbrek yetmezliği ve diğer kronik hastalıklarla mücadele eden hastalara ilaç ve tıbbi destek ulaştırılmasını önceliyoruz bu konuda da üzerimize ne düşerse yapmaya hazırız.

7 Ekim'den bu yana gıda güvenliğinin sağlanması adına ailelere düzenli olarak gıda kolileri ulaştırıyor hem Gazze'nin kuzeyinde hem de güneyinde kardeş kuruluşlar olan Yetimler Vakfı, Avrupa Yetim Eli ve Uluslararası Yardım Kuruluşu IHO EBRAR ile beraber aşevleri kurup kardeşlerimizin günlük yemek ihtiyacını karşılamaya çalışıyorduk, bugünden sonra da bu konuda elimizden gelen her türlü yardımı sürdüreceğiz.

Temizlik ve hijyen malzemeleri dağıtarak bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemeye çalışacağız.

Evlerini kaybeden ailelere öncelikle ilk aşamada çadır, sonra konteynır ev ve neticede kalıcı olarak kalacakları sosyal konutların yapılması için elimizden geldiğince destek sunacağız. İlk adımı atarak Gazze'de 10 dönüm arazi üzerine 150 çadırlık ev, çadırdan okul, cami ve oyun alanları oluşturarak barınma desteği sağlayacağız. Ev varsa ve kiralama ortamı oluşursa kira desteğini ayrıca yapacağız.

Çocukların eğitimine devam edebilmesi için kırtasiye, okul malzemeleri ve burs desteği sunacağız.

Savaşın yarattığı psikolojik travmalarla baş etmeye çalışan çocuklara yönelik rehabilitasyon programları düzenleyerek manevi olarak onların ruhlarına şifa olacak aktiviteler yapacağız."

"Gazze için atılan her adım ve yardım Gazze’deki kardeşlerimizin daha umutla yaşama tutunmasına vesile olacaktır"

Sorumluluklarının büyük olduğunu ifade eden Kurtaran, "Bu tablo, Gazze halkının yalnız bırakılmaması gerektiğini ve daha fazla yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkça göstermektedir. Bizler, Filistin halkına yardım eli uzatmanın sadece insani bir görev değil, aynı zamanda bir vicdan borcu olduğuna ve Rabbimizin üzerimize yüklediği bir sorumluluk olduğuna inanıyoruz. Unutmayalım ki, Gazze için atılan her adım ve yardım Gazze’deki kardeşlerimizin daha umutla yaşama tutunmasına vesile olacaktır. Bugün burada, Filistin halkının yanında olduğumuzu göstermek ve onların sesini tüm dünyaya duyurmak için bir aradayız." ifadelerini kullandı.

Kurtaran, "Gazze halkının çektiği acıların bir an önce sona ermesi için dayanışmamızı artırmalı, yardımlarımızı sürdürülebilir hale getirmeli ve sadece bir defaya mahsus değil sürekli olacak şekilde ta ki Gazze'yi tamamen imar ve inşa edinceye kadar yardımlarımızı artırarak sürdürmeliyiz. Bu zor zamanlarda Gazze'nin yanında yer alarak gösterdiğiniz duyarlılık ve katkılarınız için hepinize teşekkür ediyor, Gazze’ye barış, huzur, güvenlikli ve refah dolu günlerin en kısa sürede gelmesini yüce Rabbimizden niyaz ediyorum." şeklinde konuştu.  

Kaynak: İLKHA