Güncel

Türkiye'nin Hatay statüsü konusunda anlaşmazlık yaşadığı devlet hangisidir​?

Abone Ol

Furkan Ersöz / Van Olay

Hatay sorunu, Fransa’nın Suriye’ye bağımsızlık verme kararı üzerine 1936 yılında ortaya çıkmış, 1939 yılında Türkiye'nin ilhakı ile sonuçlanmıştır. Günümüzde hâlâ Suriye ve Türkiye arasında dönem dönem tartışmalara yol açan bir problem olmaya devam etmektedir.

LOZAN ANTLAŞMASINDA NE OLDU?

Lozan Antlaşmasına göre Suriye ile Türkiye arasında çizilen sınıra göre Hatay, ülke sınırları dışında kalmıştır. Mondros Antlaşması'ndan sonra İskenderun Sancağı, Suriye'den Anadolu topraklarına giren Fransız askerleri tarafından işgal edilmişti. Dolayısıyla Kurtuluş Savaşı devam ederken Türk askerleri ülkenin birçok bölgesinde olduğu gibi Hatay'da da bir cephe oluşturmuşlardı.

HAFIZALARA KAZINAN OLAY

Fransa ile Ankara Antlaşması'nın imzalandığı 20 Ekim 1921 ile 23 Haziran 1939 yılları arasında geçen sürede Hatay ilinin Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına dahil edilmesi konusunda yapılan diplomatik mücadeleler Hatay sorunu olarak hafızalara kazınmıştır. Ankara Antlaşması'nın 7. maddesine bu bölge Suriye sınırlarında kalacak ve kurulacak özel bir idare sayesinde Türk kültürü burada geliştirilecekti. Bu yüzden bu bölgenin resmi dili Türkçe ve para birimi de Türk Lirası olacaktı.

13 AĞUSTOS 1938 SEÇİMİ

13 Ağustos 1938 tarihinde yapılan seçimlerde meclisin çoğunluğunda Türkler yer aldı. Böylece bağımsız Hatay Cumhuriyeti, 2 Eylül 1938’de kuruldu. Hatay halkı kendi iradesi ile 29 Haziran 1939’da Türkiye Cumhuriyeti'ne katılma kararı almıştır.